Almedalen – ordet på allas läppar

Av Johanna Kull

06 jul 18

Share

Så var vår vecka i Almedalen över. En vecka som har dominerats av två tydliga teman och ett knökfullt ekonomiseminarium. Men det fanns ett ämne som slog allt annat på fingrarna och som också ledde till oväntade möten och nya bekantskaper. 

Att åka till Visby under Almedalsveckan är någon som jag tycker alla som har möjlighet ska göra någon gång i livet. Du behöver absolut inte bo i Visby där priserna är hutlösa, utan man kan göra som vi gjorde. Bo flera kilometer utanför och istället få sig en bra cykeltur varje dag. Är ganska bra med tanke på alla bullar och wraps som man trycker i sig under veckan. Hur som helst, att gå runt mellan seminarierna och förkovra sig är verkligen roligt. Det är ju en av få gånger då vi alla har någorlunda fri access till diverse experter, företagsledare och politiker.

Under årets vecka kunde jag urskilja två tydliga teman och en bubblare som vi brinner extra mycket för: 

1: Alla pratar hållbarhet – Över 600 av Almedalens drygt 4000 seminarier handlar om hållbarhet. Nästan vart femte seminarium alltså. Bland de ekonomirelaterade seminarierna skulle jag säga att hållbarhetsfrågan är ännu vanligare. Vi hade till exempel förmånen att lyssna på bland annat ekonomen Klas Eklund och samordnaren för fossilfritt Sverige Svante Axelsson, när de fick reflektera fritt över begreppet tillväxt. Kan vi ha ekonomisk tillväxt och samtidigt hindra miljöförstöringen? Konsensus i panelen var nog att ja det kan vi men BNP-måttet är ett förlegat sätt att mäta tillväxt på. Här kan du läsa mer om seminariet.

2: Nästan alla pratar AI och blockchain – Ett nästan lika populärt ämne är digitalisering och i synnerhet AI (artificial intelligence) samt blockchain-tekniken. Vi lyssnade bland annat på ett seminarium där Riksbankens Cecilia Skingsley och SEB:s VD Johan Torgeby diskuterade kryptovalutor. Ingen av dem vill dock kalla det för kryptovaluta, utan istället för kryptotillgång. Det eftersom t.ex. bitcoin inte lever upp till de tre kriterierna som definierar en valuta. Att den ska vara: 1. Allmänt accepterad som betalningsmedel 2. En räkneenhet som gör att varor och tjänster kan prissättas. 3. En värdebevarare för vårt sparande. Det rådde dock stor enighet om att kontanter inte var framtiden, men det betyder alltså inte att centralbankspengarna kommer att dö. Här kan du läsa mer om seminariet.

Ett annat seminarium på temat digitalisering var Capcos ”Fintech and the future” där jag var med i en panel som diskuterade huruvida det finns en motsättning mellan ny teknik som å ena sidan ger kunden mer power i relation till banken och å andra sidan ökade regleringar som gör att ”alla” bara erbjuds bland- och fond-i-fonder. Jag tror ju att regleringar och ökad transparens i grunden är bra, men min syn på fond-i-fonder finns att läsa här.

 

3: Vi och Spiltan pratar sparande – För att inte helt kliva ur min komfortzon har jag såklart också pratat långsiktigt sparande och vikten av att fler människor får upp ögonen för ränta på ränta-effekten. Det var helt knökfullt när jag, Spiltans VD Per H Börjesson och privatekonomen Annika Kreutzer pratade på temat ”Långsiktigt klokt sparande, mycket enklare än vad du tror”. Så roligt att så så många människor ville ta del av de enkla tipsen som gör ditt sparande 1 000 gånger vassare. Huvudtemat handlade om vikten av att ha ett kontinuerligt månadssparande, tänka på avgifterna samt att hitta rätt balans mellan börs och ränta.

Det var några av mina betraktelser från Almedalen, men i ärlighetens namn kanske det inte är helt sant. För ämnet som var på precis allas läppar var såklart fotboll och vårt fantastiska landslag. Vilken otrolig fotbollsfest det är och vad fotboll förenar. Jag och Nicklas tittade på åttondelsfinalen i Swedbanks lokal, där det egentligen skulle varit ett seminarium men som de såklart flyttade på. Så där stod vi, branschkollegor, konkurrenter, journalister, politiker från vänster till höger och var för en gångs skull helt eniga. Ett fint minne som jag kommer bära med mig länge!

Ha en trevlig kväll och heja Sverige imorgon lördag!

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg