Amerikanska Nasdaq på plus för helåret – här är aktierna som stigit mest!

Igår noterade vi en liten märkeshändelse på kvällskvisten. Den amerikanska börsen Nasdaq vände till plus för helåret och noterar i skrivande stund en uppgång på +0,08% sedan årsskiftet. Men vilka bolag har gått allra bäst? Låt oss kika på det!

I USA finns två stora börser, NYSE (New York Stock Exchange) med anor från 1792 och Nasdaq från 1971. NYSE har ett handlargolv där det i normala tider fotograferas en hel del så därifrån har du säkerligen sett en del börsrelaterade bilder i media. Nasdaq brukar sägas vara teknikbörsen och en kuriosa är faktiskt att investmentbolaget Investor är näst största ägare.

Dramatiskt börsfallet i spåret av coronaviruset

Ingen kan säga att börsåret inte har varit dramatiskt. Nasdaq toppade 19 februari och föll som mest -32,6% under 23 handelssessioner. Det gör att perioden kvalar in som den snabbaste nedgången någonsin.

Kraftig återhämtning

Återhämtningen har varit kraftig sedan årslägsta som inföll 23 mars. Sedan dess har Nasdaq stigit +35,4% lett av en återhämtning i teknikbolagen. Faktum är att techsektorn var den klarast lysande stjärnan under hela förra årtiondet med en uppgång på +17,3% per år i snitt (CAGR), vilket ska ställas i relation till S&P 500 avkastning om +13,5% i snitt.

Den trenden har fortsatt i år och har dessutom visat att teknologi aldrig någonsin varit viktigare än vad den är just nu. Dagens Industri skrev tidigare att uppskattningsvis 58% av jordens 7,8 miljarder invånare i 110 länder har varit instängda på ett eller annat sätt. Men tjänster som inte ens fanns vid finanskrisen har möjliggjort för hundratals miljoner människor att faktiskt kunna jobba hemifrån, någorlunda smidigt.

Techbolagen har varit drivande i återhämtningen

I nedan bild ser vi att Nasdaq klarat sig betydligt bättre än indexen S&P 500 och Dow Jones, men vad beror det på?

Förklaringen är kort och gott att det är techbolagen som i mångt och mycket drivit återhämtningen. Stora techbolag såsom Microsoft, Apple, Amazon, Alphabet (Google) och Facebook var ned -24% som mest under nedgången, men har nu drivit indexet högre. Märk väl att dessa alltså i relativa termer klarade sig bättre än indexet som helhet under nedgången, det var inte fallet under finanskrisen för techsektorn. En likaviktad korg av dessa giganter noterar en uppgång på +14,5% för helåret 2020. För en svensk investerare så har dessutom den amerikanska dollarn apprecierat 5% mot kronan (lingo för att dollarn förstärkts mot kronan). Det innebär alltså att korgen stigit nästan +20% i svenska kronor mätt.

Dow Jones är ett anrikt index från 1896 som kanske enklast kan jämföras med OMXS30 i Sverige (förutom en besynnerlig prisviktning). Det är stora välkända bolag som funnits med i alla tider. Många av dem har dessutom en hyggligt stor exponering mot Kina vilket gjort indexet sårbart för den handelskonflikt som vi nu kanske nästan glömt, men som gäckade oss under lång tid innan coronakrisen. Men indexet innehåller förvisso en viss del tech också.

S&P 500 är ett index som innehåller de 500 största börsbolagen i USA. I skrivande stund så utgör techsektorn 25,7% av indexet, alltså mer än var fjärde dollar. På andra plats hittar vi hälsovård på 15,4%. Men det är här det blir intressant, tech har alltså gått bra men varför har Nasdaq gått bättre än S&P 500?

Nasdaq brukar som sagt kallas för ”teknikbörsen” och faktum är att techkoncentrationen är mycket hög. Totalt är närmare 3 000 aktier listade på Nasdaq och indexet är värdeviktat. Det innebär alltså att ju större börsvärde ett bolag har, desto större påverkan på indexet. De 5 största techbolagen som jag skrivit om i denna blogg utgör nästan 40% av indexet. Man kan med rätta argumentera för att det innebär en hög implicit risk, men just nu har det faktiskt onekligen varit en flytboj i börsbukten.

Ibland sägs det att man bör sprida sina risker geografiskt. Jag håller inte riktigt med om det eftersom att våra svenska börsbolag har försäljning i större delen av hela världen. Men som alltid är det knappast svart eller vitt. Även om jag inte går över ån efter vatten så går jag gärna över för ett glas saft. Många av världens största techbolag återfinns i USA och de som Sverige lyckats åstadkomma såsom iZettle, Spotify, Skype, Mojang, King med flera har antingen köpts upp av amerikanska bolag eller noterats i USA istället. Stockholmsbörsens OMXS30 innehåller cirka 50% bank och verkstad medan S&P 500 alltså innehåller 25,7% tech och Nasdaq nästan 40%. Det finns helt enkelt bolag i USA som man inte kommer åt på hemmaplan. Det är det främsta skälet till varför jag letar guldkorn utomlands, utöver Stockholmsbörsen på hemmaplan.

Aktierna som stigit allra mest

Nedan listar jag de bolag som stigit mest sedan årsskiftet i indexet Nasdaq 100. Alltså de 100 största bolagen på Nasdaq ex. finans. På så sätt ser vi vilka bolag med störst vikt och påverkan på indexet också presterat, samtidigt som vi rensar för små bolag med ursinniga uppgångar.

  1. Tesla +88,6%
  2. Regeneron +49%
  3. Citrix Systems +36%
  4. PayPal +35%
  5. Netflix +35%
  6. Mercadolibre +34%
  7. Nvidia +31%
  8. JD.com +29%
  9. Amazon +28%
  10. Activision Blizzard +24%
  11. Vertex Pharmaceuticals +23%
  12. T-Mobile +21%
  13. Gilead Sciences +21%
  14. Microsoft +18%
  15. Cadence Design Systems +17%

Mest populära aktierna på Nasdaq bland avanzianerna

Nedan ser du vilka aktier noterade på Nasdaq som är de mest ägda bland våra avanzianer

  1. Microsoft
  2. Apple 
  3. Tesla
  4. Amazon
  5. Activision Blizzard
  6. AMD
  7. Netflix
  8. Nvidia
  9. Facebook
  10. Alphabet
  11. Gilead
  12. Beyond Meat
  13. Starbucks
  14. Moderna
  15. Intel

Vilka amerikanska bolag äger du själv?

 

Avkastning på dig,
Nicklas

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter fraån Avanza. 

Relaterade inlägg