Ännu mer till dig, ännu mindre till banken. Nu mycket lägre courtage för utlandshandel!

Nu har vi äntligen släppt vår nya iPhone-app. En av de mest efterlängtade funktionerna har varit att kunna handla utländska aktier i appen. Därför sänker vi även priset på utlandshandel rejält, med bland annat nya minimicourtage för amerikanska aktier (1 USD) och för kanadensiska aktier (1 CAD) vid courtageklass Mini.

Nya minimicourtage för utlandshandel
Nya minimicourtage för utlandshandel

”Utlandshandeln har i princip dubblerats under det senaste året i takt med att intresset för framförallt amerikanska bolag har ökat. Genom att ytterligare sänka courtaget och ge kunderna möjligheten att kunna handla utländska aktier även via mobilen så hoppas vi att intresset fortsätter att öka”, säger Martin Tivéus, VD på Avanza.

Se hela prislistan för utlandshandel.

Se prislistan för svenska aktier.

De 10 populäraste utländska aktierna bland våra kunder
Aktie Verksamhet Börs Ägare* +/- 1 år**
KS 1 Apple Hemelektronik flagga_us 4 406 37,7%
KS 2 Novo Nordisk Läkemedel flagga_dk 3 757 48,0%
KS 3 Fortum Energi flagga_fi 2 965 -11,9%
KS 4 Tesla Motors Bilar flagga_us 2 578 11,5%
KS 5 Berkshire Hathaway Försäkring flagga_us 2 419 10,5%
KS 6 Nokia Telekom flagga_fi 2 188 4,2%
KS 7 Statoil Olja & gas flagga_no 2 109 -24,7%
KS 8 Vestas Wind Systems Vindkraft flagga_dk 1 417 11,4%
KS 9 Protector Forsikring Försäkring flagga_no 1 343 87,3%
KS 10 Vardia Insurance Group Försäkring flagga_no 1 163 -93,6%

* Antal ägare hos Avanza per 2015-06-16.
** Utveckling under 1 år med uppdaterat med stängningskurs per 2015-06-15. För att se avkastningen på andra tidsperioder, tryck på respektive värdepapper. Källa: Avanza

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

Relaterade inlägg

Kommentarer

34 svar till “Ännu mer till dig, ännu mindre till banken. Nu mycket lägre courtage för utlandshandel!”

  • Hej!

   Vi har redan en app till Android! Vi kommer inte att utveckla en ny app, den nuvarande appen kommer att ha kvar samma design, men appen kommer att få flera nya funktioner. Vi har målsättningen att kunna uppdatera Android-appen under sommaren så att den med tiden får samma funktionalitet som den nya iPhone-appen har. Vi kommer även framöver att utveckla de två apparna parallellt så att de uppdateras regelbundet och har samma funktioner.

   Dan, Avanza

 1. Detta var den roligaste och mest efterlängtade nyheten sedan jag började med aktier.

  Vissa fick en rejäl skatteåterbäring. Jag fick av Avanza lägre courtage på utlandshandel. Tack!

 2. Jättebra, tack för det!

  Nu fattas bara att ni inför den självklara funktionen att man kan kontrollera sitt saldo, så kanska alla vi som har lämnat Avanza pga denna brist, återvänder.

  Ni måste vara den enda bank i hela världen, där man inte kan se/följa/kontrollera sitt saldo….

  • Jag förstår inte riktigt vad du menar. Jag har full koll på mitt saldo här hos Avanza. Det vill säga att de visst visar mitt saldo.

  • Hej Rolf!

   Jag är inte heller riktigt på det klara med vad du menar. Du kan kontrollera ditt totala saldo på Mina sidor -> Kontoöversikt, och klickar du dig vidare in på respektive konto så ser du saldot för just det kontot. Det finns även tydligt utskrivet i apparna.

   Du får gärna slå en signal på 08-562 250 00 eller återkomma här i bloggen om du känner att vi har varit otydliga eller om du syftade på något annat!

   /Kristoffer, Avanza

   • Jag menar att man inte kan följa sitt saldo, transaktion för transaktion.
    Låt oss säga att saldot just nu är 50000:-.
    Så köper och säljer jag ett antal papper, låt oss säga 5 olika papper, för både mindre och större summor.
    Imorgon gör jag samma sak.
    Imorgon kväll tycker jag att saldot som då visas verkar orimligt lågt.
    Men jag kan inte kontrollera att det stämmer.
    Ingenstsns kan jag följa saldot transaktion för transaktion, som jag kan på Nordnet, alla andra banker och på alla typer av institut, där jag har mina pengar.
    Hos Avanza ser jag bara det nya saldot.
    Visst, jag kan lägga till och dra ifrån de olika affärerna jag gjort, och dra ifrån det ursprungliga saldot – om jag noterade detta saldo, innan jag började handla.
    Nu plötsligt förstår inte Avanza vad jag menar, men när jag, och många andra, tidigare har påpekat detts, så har Avanza visst förstått, och menat att kunderna inte efterfrågar detta.
    Något som jag har svårt att tro på.

     • Inte saldot, transaktion för transaktion.
      För att kunna följa/kontrollera saldot måste man (hos Avanza), notera vad saldot är, innan man handlar, och sedan manuellt räkna fram att det överensstämmer med saldot, efter man handlat.
      Hos alla andra banker ser man det, transaktion för transaktion.

 3. Toppen! Ni kan räkna med att jag kommer handla mer nordiska aktier framöver, då minimicourtaget är sänkt även för dom. (USA, Canada intresserar inte lika mycket).

  Jag blev i alla fall väldigt glad och kommer definitivt att stanna hos Avanza Bank en lång tid framöver. 🙂

 4. Hej,

  Kul att ni sänker priserna. Gäller det även för amerikanska etf:er såsom vanguard high yield osv? kommer ni även sänka för svenska etf:er till mini courtage 1 kr?

  Med vänlig hälsning
  Christer

 5. Gäller detta amerikanska ETF:er också? Nordnet skrev Aktier/ETF:er, här står aktier. Vilket pris gäller för ETF:erna?

 6. Seriöst, men jag letar frekvent just nu med att byta platform helt och hållet p.g.a det rån som ni gör när man handlar med utländska aktier. Jag pratar om växlingskursen.

  Jag skulle vilja ha ett dollar konto så att jag slipper betala över 5000 kr för att sälja ett innehav på 500 000 kr. Det påverkar i stor grad om jag skall behålla mina andelar som jag egentligen bara vill sälja just nu p.g.a greklands krisen. I slutändan så leder eran stöld policy till att jag kan förlora pengar på stor magnitude.

  Seriöst, antingen tillåter ni dollar konton där man slipper växla till och från vid varje försäljning eller så skippar ni eran hidden comission. Det är inte de 100 kr i ”courtage avgift” som är jobbiga utan det är de över 1000 kr i hidden currency exchange stöld.

  • Hej!

   Vad tråkigt att du uppfattar växlingsuppgifterna som dyra. Som du säkert redan vet så har vi en växlingsspread på 0,5%, vilket innebär att man tappar 0,25% vid köp och sälj. På ett så stort innehav som 500 000 kr motsvarar det här 1250 kronor vid en försäljning. Jag förstår dig när du säger att det känns dyrt, men du måste samtidigt förstå att vi har kostnader för att växla valuta. All valutahandel sker till en spread, så när du vill köpa eller sälja amerikanska aktier måste vi helt enkelt växla dina svenska kronor till amerikanska dollar över den här spreaden.

   Vi har dock valutaväxling på aktie- och fondkontot, där du själv kan växla dina pengar direkt på valutamarknaden till en lägre spread. Ett tips kan därför vara att använda valutaväxlingen för att växla till dig dollar, genomföra ett köp och sedan föra in innehavet på ISK genom vår flyttfunktion på hemsidan. Jag är medveten om att det här inte täcker alla scenarion, men det kan vara ett alternativ om du handlar via ett ISK.

   Vi har som målsättning att lyckas ta fram en produkt för valutaväxling inom ISK/KF, men det är både tekniskt och legalt svårt i och med att man inte får ha ett negativt saldo inom dessa konton. För att komma runt det här har vi tittat på lösningar likt det vi har gjort med kreditkontona för de här kontotyperna, men det är svårt att få till en bra produkt utan att våra kunders skatteunderlag blir uppblåsta vid växlingen. Det är med andra ord inte tal om att vi på något sätt ”håller tillbaka” eller ”inte tillåter” valutaväxling på ISK/KF – det beror endast på att det är en väldigt svår produkt att bygga.

   Jag hoppas att jag har lyckats förklara situationen lite närmare. Tveka inte att höra av dig vid frågor eller funderingar!

   /Kristoffer, Avanza

   • Spreaden är på 0.5% hos er. På min handelsplatform för CFD är den 0.015% om in mindre och då tjänar de pengar.

    Kanske växlar ni via en bank som har dessa spreads, men det betyder ju att ni inte har en professionell tjänst. Det är väldigt enkelt att integrera er platform och växla pengar själva. Det finns en hel del mindre professional brokers online som tillåter en att sätta in pengar i en valuta, växla och ta ut de i en annan.

    Hur som helst, jag har inga problem att ni tar 0.5% i spread. Problemet är att jag måste betala detta hela tiden. Om jag säljer mitt innehav på 500 000 kr, så får jag betala 1250 kr. Sen för att ta tillbaks positionen 1250 igen. Om jag säljer tillbaks igen, och igen och igen.

    ISK legalt borde inte vara ett hinder. Stoppar man in 100 000 kr i ISK så bör dessa beskattas as is. Sedan kan jag växla dessa till 12000 USD, handla och sälja som jag vill. Varje kvartal så tar ni sedan en snapshot av värdet av innehavet + de USD som man har via den dagliga växlingskursen för att redovisa nummer till skatteverket. Detta görs redan för värdepapper för amerikanska marknaden.

    Det jag föreslår är istället att man tillåts hålla dollar på ISK. Knappast något problem legalt sätt.

    Plus, Nordnet sa till mig att man håller på att ta fram detta just nu, när jag ringde de för att ta reda på om de erbjud denna tjänst.

    Danske Bank tillåter dessutom redan detta.
    https://www.danskebank.se/sv-se/privat/Spara-och-placera/Placera/Pages/Investeringssparkonto-Fragor-Svar.aspx

    Kolla nummer 13.

    Ditt förslag att flytta värdepapper from fond konto går bara en väg.
    Från: https://www.avanza.se/mina-sidor/overforingar/flytta-vardepapper/flytta-vardepapper-internt.html
    ”Det är inte möjligt att flytta värdepapper mellan alla kontotyper så som ut från ett pensionskonto eller från Investeringssparkonto (ISK) till Aktie- & fondkonto.”

  • Hej!

   Absolut inte! Vår courtagesänkning är självklart tänkt att vara bestående. Det är med andra ord inte tal om något marknadsföringtrick eller en kampanj, utan det är en ordentlig och bestående prissänkning.

   /Kristoffer, Avanza

 7. ÄR det bara jag som tycker att handel i Finland blir 10x dyrare än Norge och Danmark… DVS 1EUR mot 1 NOK, 1DKK…

 8. Äntligen!
  Kul att ni sänker priset på utländska aktier.
  Jag har en stor andel jänkare och några kanadicker och britter (via NYSE) i min tjänstepensionsdepå.
  Nu blir det lättare att fylla på innehaven.
  Men… den dag det är dags att börja plocka ut pensionen, måste jag skrota min mödosamt uppbyggda utdelningsportfölj.
  Jag får nämligen bara ha fonder under utbetalningstiden.
  Det känns riktigt surt!
  Varför?
  Är det ni på Avanza Pension som har bestämt detta, eller finns det en tvingande lagstiftning?

 9. Överlag helnöjd över erat nya system med mini. mid etc och att vi kan handla aktier billigt. Dock några saker jag saknar : )

  Saknar att man inte kan köpa aktier i Tyskland billigt och inte som nu endast genom mäklare. Vill kunna köpa aktier i vissa tyska bolag. Tex som vw eon etc

  Sen saknar jag att det inte syns courtage kostnaden ca dvs ungefärligt vid köp.
  har hänt mig en gång och det kan bara anses vara mitt eget fel att jag köpte 2 st billiga aktier som visade sig att inte tillhöra stockholmsbörsen. Fick betala mer för courtage än aktierna. Nu kollar jag alltid detta, men skulle kännas tryggare om det mer framgår vad det kostar att köpa aktierna.

  Sen hade jag ett fel i min app. Jag kunde inte köpa amerikanska aktier genom appen. Stod att jag inte hade fyllt i blanketter. Har dock gjort detta och det fungerar perfekt i webläsaren. Dvs en liten bug bara där inget allvarligt men något som skulle vara kul om ni fixade.

  • Hej Anders,

   Tack för din input. Jag ska framföra dina önskemål!

   Beträffande möjligheten att kunna köpa amerikanska aktier i appen så kan det vara så att du behöver signera W-8BEN-avtalet på vår sajt. Kontrollera gärna om du har fler konton (huvudinloggningar) om det är godkänt för alla konton. Detsamma gäller om du har konton som är kopplade, exempelvis konton med fullmakt eller samägda konton. Återkom väldigt gärna till oss om det ändå inte skulle fungera så hjälper vi dig självklart att ordna det.

   /Dan, Avanza

 10. Det är alltså billigare med utländska etf:er och certifikat än svenska i nuläget om inte jag förstått helt fel?

 11. Kommer Finlands cortage alltid vara ca 10 ggr så dyrt för minimicortage jämfört med de andra nordiska marknaderna och nordnet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.