Årets bästa teknikfonder

Med en avkastning i kronor på i snitt 19 procent sedan årsskiftet, är teknikfonder årets vinnarfonder. Årets bästa teknikfonder har emellertid avkastat betydligt mer än så. Närmare 60 procent för topptrion. Här årets 10 bästa teknikfonder och ett par av förvaltarnas tankar inför hösten. 

Tre fjärdedelar av året har passerat och med risk för att jinxa, vågar jag redan nu påstå att teknikbolagen kommer koras till årets börsvinnare. Bolagens redan starka fundamentala tillväxt fick extra vind i seglen av coronapandemin som accelererat takten i digitaliseringen av allt fler sektorer. Vi har tittat på de teknikfonder på Avanzas plattform som gått bäst i år. 

Spelutvecklare starka bidragsgivare

Bäst har det gått för den populära fonden Swedbank Robur Ny Teknik med omkring 130 000 avanzianer bland fondandelsägarna.  Fonden har stigit imponerande 58 procent sedan årsskiftet och är även den fond som gett högst avkastning senaste 5 åren. Fokuset ligger på nordiska bolag med stark tillväxt som uppnått lönsamhet och vars produkter och tjänster har ett högt teknikinnehåll. Största innehaven och starka bidragsgivare till avkastningen är spelutvecklaren Stillfront, följt av kommunikationstjänstbolaget Sinch. Överlag är detta en riktig spelutvecklarfond, fem av fondens tio största innehav är spelutvecklare, bland  annat Embracer, Paradox Interactive och Take-Two Interactive.

Förvaltaren Henrik Nyblom (som vi poddade med här) låter också trygg i att gamingbolagen kommer fortsätta att leverera och hänvisar till den starka underliggande tillväxten för bolagen. Att corona givit ett uppsving i antalet spelare är tydligt, men Henrik pekar även på en ytterligare faktor som talar för bolagen. Att produktionen av nya spel inte påverkats lika negativt av de nedstägningar och reserestrektoner som rått, som t.ex. film- och serieproducenter har.

”Det kommer en rad nya speltitlar kommande månader som kommer att driva intresse och det kommer finnas en mångfald av nya titlar som kan vara svår att hitta i ditt Netflix-bibliotek. Lägg till att det råder en fortsatt hög förvärvsaktivitet inom sektorn vilket kommer skapa ytterligare värde”

Även i ett bredare perspektiv ser Henrik med tillförsikt på kommande rapportsäsong.

Jag känner mig hyggligt konfident inför kommande rapporter med goda utsikter för att flertalet bolag i portföljen att åtminstone infria eller slå förväntningarna. Men jag är ingen ”kvartals-junkie” utan investerar och fokuserar på längre sikt. Det jag tittar på i rapporterna är om bolagen följer trenden och den tes jag satt upp för dem”. 

Han verkar heller inte orolig över någon större sektorrotation från tillväxt till cykliskt, men pekar på att mindre sådana är något vi alltid kommer ser från tid till annan.

”Man ska alltid ha respekt för rotationer, men investerar man på lång sikt – vilket man ska göra i den här typen av fonder – då ska man inte vara särskilt orolig. Tech är ett av få segment som fortsatt kan leverera långsiktig stark tillväxt. Sen är vissa delar av tech-sektorn mer cykliska än andra, t.ex. halvledarindustrin, och man kan justera exponeringen till detta segment beroende på var vi är i cykeln”.

Förvaltarna som tror på hälso-tech

På tredje plats kommer ytterligare en svensk fond i TIN Ny Teknik med en avkastning på 49 procent sedan årsskiftet. Fonden fokuserar på små- och mellanstora innovativa bolag i Norden och största innehav är spelutvecklaren Embracer. Även här låter förvaltarna konfidenta med det stora innehavet i gaming-aktier och pekar på den underliggande tillväxten och faktumet att digital underhållning knappast minska i betydelse. De är heller inte oroade av någon mer långvarig rotation från tillväxt till cykliskt. 

”Personligen är vi inte oroade för just detta. När allt kommer omkring så går aktier dit vinsterna går och skulle världen förändras till det bättre för cykliska bolag så har de ju mer pengar att spendera på digitalisering. Vilket de troligen måste, annars är risken stor att de är borta om 10-15 år. Det är inget nollsummespel – i en perfekt värld kan avkastning skapas bredare i näringslivet, i både cykliska och mer innovativa bolag. Fast vi tror de innovativa har en långsiktig fördel”, säger Erik Sprinchorn som förvaltar fonden tillsammans med Carl Armfelt.

Ett segment som förvaltarna menar borde gå en ljus framtid till mötes är innovativa bolag inom hälsosektorn.

I en normal lågkonjunktur hade kanske hälsobolagen varit mest motståndskraftiga, men i COVID har det nästan varit tvärtom. Samtidigt pekar ju pandemin på att behovet av innovation specifikt på hälsoområdet. På lite längre sikt ser vi väldigt ljust på möjligheterna där”. 

Investerar i elbilsbatterier och grön energiomställning

Nästa svenska teknikfond hittar vi på plats sju, i Öhman Global Growth som haft en avkastning på 37 procent. Det är en global teknikfond som primärt investerar i amerikanska bolag vilka utgör 50 procent av fonden. Svenska kommunikationstjänstbolagen Sinch är emellertid största innehav och en stark bidragsgivare till fondens avkastning.

Förvaltarna tror på en stormig höst på börsen men som inte nödvändigtvis slutar dåligt.

”I takt med att USA valet närmar sig och Q3 rapporter börjar strömma in tror jag vi får se extra stora rörelser på börserna”, säger Filip Boman som förvaltar fonden tillsammans med Ylva Häggström.

De har minskat exponering mot de största techbolagen såsom Amazon and Apple, eftersom de menar att de i dagsläget hittar intressantare idéer bland mindre och mellanstora bolag. De tror även mycket på den gröna omställningen.

”Vi tror t.ex. mycket på marknaden för elbilsbatterier där Samsung SDI är vårt val. Även bolag inom omställningen till förnyelsebar energi såsom Alfen och Solaredge. Vidare tror vi att det kan vara intressant att köpa vissa värdeaktier i techsektorn såsom Samsung Electronics och minnestillverkaren SK Hynix”. 

En teknikfond ett bra komplement i portföljen

Att prata om tech-sektorn är egentligen förlegat. Det finns inga bolag som kan ignorera den digitala resa världen gör. Med det sagt, finns det självklart bolag med mer eller mindre teknikinnehåll i sina varor och tjänster. Dessa bolag är viktiga att få exponering emot och då är en teknikfond ett utmärkt alternativ.

Sparar du någon teknikfond?

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. 

Relaterade inlägg