Att investera på börsen och i sig själv

Av Avanza

18 jun 21

Share

Det är intressant att se tillbaka på hur min syn på sparande har förändrats bara de senaste tio åren. Från att vara i tonåren och ha sparat kortsiktigt, utan någon trygghet i åtanke, till att inse att man (förhoppningsvis) ska gå i pension (!) en vacker dag och faktiskt behöver planera för det. Jag tror att det är en resa de flesta går igenom, och en naturlig del i hela börja spara-processen.

Här vill jag lyfta hur ett långsiktigt sparande började utformas för mig, hur jag började tänka om med min ekonomi – och vad det har gett mig för fördelar i vardagen.

När jag började spara hade jag ett konto vid sidan av mitt lönekonto där jag samlade på allt som blev över. Det var en liten pengahög som var lite för lätt att ”nalla” ifrån när jag kände för att unna mig något extra. Det var sparande utan någon vidare reflektion, pengar som låg passivt och frestade, väntandes på att användas. Jag tänkte inte på att de pengarna kommer att behövas till ”tråkiga” saker, att vågor i livet kommer och att oförutsedda saker sker då man vill vara redo.

Annons

Sparmål – att skapa struktur i sitt sparande

Jag började lägga om mitt sparande och strukturerade upp det, och nu har jag olika sparkategorier med olika mål. Bland annat har jag ett resekonto, ett klädkonto och ett konto som jag kallar buffert. På detta sätt kan jag klart och tydligt se vad jag har att röra mig med, och kan njuta mer av mina nöjen. För att inte alla mina sparpengar ska ligga och vänta på att användas har jag också öppnat upp ett ISK där jag sparar inför framtiden såsom lägenhetsköp eller andra större investeringar. På det kontot investerar jag mestadels i fonder.

Aktier känns fortfarande lite överkurs för mig, men jag köper i väldigt liten skala i bolag som intresserar mig. Det känns roligt att få en direkt insikt i hur ett företag går upp och ner, och vad det är som påverkar rörelsen. Jag är fortfarande nybörjare på börsen och jag tillåter mig att testa mig fram. Det är okej att temporär förlust sker ibland, just tack vare min sparstruktur där jag vet att jag kan ta höjd för det. Man hör ofta att tid och avkastning är nyckeln till goda investeringar, men det är först när man ser det med egna ögon som det blir verkligt. Det känns skönt och tryggt att jag har tiden på min sida, och ibland frågar jag mig varför jag inte började ännu tidigare.

Att ta kommando över sitt sparande och ordna sina ekonomiska förutsättningar är faktiskt något man själv har kontroll över, men det krävs också motivation. För att hitta min motivation till att prioritera goda ekonomiska förutsättningar för mig själv brukar jag tänka på ordet investering. Jag kopplar det till något positivt, och oftast refererar jag till en vara eller tjänst som kommer generera positiva känslor hos mig under en längre tid. Med andra ord investerar jag dubbelt varje månad. Dels i mitt sparande – men också i mitt mående som faktiskt går hand i hand.

Konsumera klokt

När jag skriver om att investera i mitt mående menar jag faktiskt delvis att lägga tid på att konsumera saker som ger mig positiva känslor. Det kan vara att äta en härlig utemiddag med en vän, gå på massage, fixa håret eller bara köpa mig en ny outfit. Konsumtion behöver inte vara någonting dåligt om det sker genomtänkt. Att enbart spara och förbjuda sig från att köpa sånt man vill ha och mår bra av är för mig inte ett hälsosamt sätt att förhålla sig till sina pengar. Balansen mellan att kunna unna sig att ha roligt och samtidigt vara trygg i att man har det man behöver är det som gör att man lever ett härligt och avslappnat liv.

För att inte fastna i impulsköps-fällan brukar jag skriva upp vad jag faktiskt behöver och vad jag inte behöver även om jag skulle vilja ha det. När jag köper någonting brukar jag i regel också ta hänsyn till att det ska hålla länge. Jag kollar materialet, vad det finns för garantier och ibland även vad produkten kan ha för andrahandsvärde. Ett fåtal produkter kan ju även öka i värde. Många produkter man köper med eftertanke kan behålla sitt värde relativt bra, och marknaden för andrahands-handel har aldrig varit större än den är nu. För mig är den viktiga poängen att lägga lite tid på att reflektera över hur ”värt” det faktiskt känns att köpa. I slutet får man lägga ihop känsla och förnuft och agera därefter.

Jag handlar hellre kvalitet än kvantitet. Om du äger kvalitetsprodukter så kan du enkelt förnya dig genom att sälja det du inte längre känner tillför någonting, och använda de pengarna till något annat oavsett om det är till ditt sparkonto, eller något nytt du behöver eller vill ha. Medveten konsumtion och cirkulärt tänk är bra för dig, miljön och din ekonomi.

Fördelar i vardagen med att spara

Genom att spara tillräckligt och konsumera på ett sätt som funkar för min budget slipper jag ekonomisk stress som annars skulle kunna tynga min vardag. Jag känner mig mycket mer fri och jag ser fram emot framtidens möjligheter precis lika mycket som jag försöker njuta av det jag har här och nu. Jag slipper ställa in en middag med vänner i slutet av månaden och jag lever i större utsträckning efter mina egna önskningar, inte efter min ekonomis begränsningar. Ekonomisk frihet är såklart en definitionsfråga, men för mig gäller det att skapa mig så mycket frihet jag bara kan med de förutsättningarna jag har just nu.

Våga ta steget

Jag uppfattar att många tjejer har stor respekt, och ibland till och med rädsla eller oro för att börja investera sina pengar på börsen. Det kan såklart delvis bero på ointresse, men mestadels tror jag att det är för att man har en uppfattning om att det är väldigt komplicerat. Det känner jag igen själv när jag ser tillbaka på hur jag kände för bara några år sedan. Jag började på en låg nivå och ökade successivt mina investeringar på börsen i takt med att min förståelse ökade, och det gav mig goda resultat utan att kännas för riskabelt eller otryggt. Det kanske låter uppenbart men ”learning by doing” är verkligen ett av de bästa sätten att få insikt. Känner man att man vill samla på sig mer information innan man tar steget finns det mängder av smart info att ta del av bara en googling bort. Jag ser fram emot att se mina sparmål öka i takt med att min kunskap ökar och att kunna bygga min framtida vägg att stödja mig emot under oförutsedda tider. Och fram till dess – ha råd och möjlighet att ha det gott och härligt under tiden!

Josefin Edvardsson, sparnörd in training

#tjejersomsparar

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg