Kvinnor är superinvesterare

Av Felicia Schön

08 mar 23

Share

Påståendet att kvinnor inte kan eller vill investera är en myt som behöver slås hål på en gång för alla. Faktum är att det finns ett stort gäng kvinnor som lyckats överprestera börsen och våra kunder i allmänhet. Dagen till ära ska vi kika närmare på våra kvinnliga superinvesterare. Vilka är de och vad är den vinnande investeringsstrategin?

Kvinna, tjej, flicka, dam, lady, brud, kona, tös, gäri – kärt barn har många namn. Och kärt barn är en riktig vinnare på att investera. Förra året kunde vi presentera att kvinnor investerade dubbelt så bra som män under 2021 sett till medianavkastning; 10% för kvinnor jämfört med 4% för män. Kikar man på medianavkastningen de senaste 12 månaderna investerar kvinnor fortfarande dubbelt så bra, trots ett dåligt börsår 2022, -1,8% för kvinnor och -4,0% för män. Det är faktiskt så bra att kvinnor har haft bättre medianavkastning i snitt de senaste sju åren åren, även om skillnaderna över tid är mindre; 5,1% för män och 6,1% för kvinnor.

Men trots den starka prestationen har kvinnor sämre självförtroende när det kommer till investeringar och investerar dessutom mindre än män i alla åldrar. Det vill vi ändra på!

Internationella kvinnodagen är en dag för att uppmärksamma kvinnor och bidra till ökad jämställdhet. Just därför riktar vi idag strålkastarljuset mot våra (k)vinnare – nämligen våra kvinnliga superinvesterare.

Kvinnliga superinvesterare

Först och främst, vad är en superinvesterare egentligen? Jo, de är de som fått högst avkastning till en relativt låg risk. Denna grupp har med goda marginaler överpresterat både börsen och den genomsnittliga avanzianen. Och såklart, att få en hög avkastning till låg risk är vad de flesta investerare strävar efter.

Våra kvinnliga superinvesterare utgör cirka 3 procent av alla kvinnor. Hon är i snitt ca 40 år och de flesta bor i våra storstäder, även om det finns superinvesterare i hela vårt avlånga land.

Annons

Vad som utmärker superinvesterarna är

  • Aktiviteten – de loggar in ca 1 gång i veckan, vilket kan jämföras med genomsnittkvinnan som loggar in ca 1 gång i månaden.
  • Mer sparpengar – superinvesterare har ca 365 000 kronor sparat hos oss i snitt, vilket är ca 65% mer än gemene kvinna som har ca 220 000 kronor sparat i snitt.
  • Högre direktavkastning – (kvinnliga) superinvesterare har närmare dubbelt så stort innehav i aktier som har minst 4% i direktavkastning (utdelning).
  • Aktieexponeringen – fördelningen mellan aktier, fonder och pengar är ca 57% aktier, 25% fonder och 16% oinvesterade pengar. För kvinnorna i snitt är det istället ca 40% aktier, 43% fonder och 16% oinvesterade pengar.

Men vad som gör superinvesterarna extra utmärkande är såklart avkastningen

  • Avkastningen – kvinnliga superinvesterare har de senaste 12 månaderna haft en medianavkastning på 8,6% i snitt, för genomsnittskvinnan är medianavkastningen -1,8% samma period. Allra störst skillnad ser vi i de som enbart äger aktier, där superinvesteraren uppnått en medianavkastning på 9,1% jämfört med -4,2% för gemene kvinna som enbart äger aktier.

Hur investerar våra kvinnliga superinvesterare?

På aktiesidan ser vi att de som tagit hem vinsten för 2022s katastrofår är de kvinnor som ägt bankaktier och industri, vilket är de vinnande sektorerna för året. Kvinnor i allmänhet hos oss har i stället stor exponering mot investmentbolag och populära folkaktier som H&M, Embracer, SBB och SAS (de tre sistnämnda finnes på plats 11, 12 respektive 14 i listan och syns därmed inte i topp 10) – samtliga som haft ett tufft fjolår.

På fondsidan har superinvesterarna gått ut som vinnare till största anledning för att de inte har varit exponerade mot branschfonder inom teknik samt för att de haft en stor vikt mot globala fonder och OMXS30 (Avanza Zero). Och inte glömma – kvinnor i allmänhet tar något mindre risk vilket blir tydligt med Avanza 75 som är en blandfond med exponering mot både räntor och aktier.

Kvinnliga superinvesterare – topp 10 mest ägda aktier

Sorterat efter störst innehav per kund

1. Handelsbanken A
2. SEB A
3. Investor B
4. SAAB B
5. Swedbank A
6. Volvo B
7. Nordea Bank Abp
8. Industrivärden C
9. NIBE Industrier B
10. SSAB B

Kvinnliga superinvesterare – topp 10 mest ägda fonder

Sorterat efter störst innehav per kund

1. Avanza Zero
2. Spiltan Globalfond Investmentbolag
3. Avanza Global
4. Länsförsäkringar Global Index
5. Avanza Auto 6
6. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
7. Avanza Auto 5
8. Storebrand USA A SEK
9. Avanza USA
10. Avanza Emerging Markets

Kvinnor i ”allmänhet” – topp 10 mest ägda aktier

Sorterat efter störst innehav per kund

1. Investor B
2. NIBE Industrier B
3. Swedbank A
4. Investor A
5. Volvo B
6. SSAB B
7. Latour B
8. Hennes & Mauritz B
9. Axfood
10. Kinnevik B

Kvinnor i ”allmänhet” – topp 10 mest ägda fonder

Sorterat efter störst innehav per kund

1. Avanza 75
2. Länsförsäkringar Global Index
3. Avanza Zero
4. Avanza Auto 5
5. Avanza Auto 6
6. Avanza Global
7. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
8. Storebrand USA A SEK
9. Handelsbanken Hållbar Energi A1 SEK
10. TIN Ny Teknik A

Med det här hoppas jag ha kunnat bidra till att slå hål på den seglivade myten om att kvinnor och investeringar inte skulle gå hand i hand. Siffrorna talar för sig själva och det finns nog många som kan lära sig ett och annat av våra kvinnliga superinvesterare.

Läser du det här och känner att nu är det dags att börja investera? Heja dig! I det här inlägget guidar jag dig i hur du kommer igång med ett börssparande på bästa sätt.

Psst! Nyhet! På app och på sajt kan du från och med idag se hur könsfördelningen ser ut för den aktie du är intresserad av. Du hittar det i informationen under aktiens graf under”Om bolaget”. Det ska vara lätt att uppmuntra jämställdhet!

Nu ser vi till att kvinnor fortsätter vara riktigt bra (super)investerare!
/Felicia

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg