Att placera en stor summa pengar
Att investera en större summa pengar behöver inte vara svårare än att investera en mindre pott. Oftast kan man använda sig av precis samma tankesätt och strategi. Det är snarare den psykologiska biten som kan stöka till det och inte sällan leder till att vi inte vågar investera pengarna överhuvudtaget.
Stigande fastighetspriser och årtionden av börsuppgång, har gjort att allt fler svenskar ärver stora belopp. Svenska seniorer har faktiskt aldrig varit rikare. Det gör att många omkring oss närmaste åren kommer att fråga sig ”Hur placerar jag arvet bäst?”. Så att pengarna både växer, samtidigt som man respekterar givaren. Hen har ju inte sällan kämpat hela sitt liv för att få ihop summan du nu ärver. Att visa respekt för givaren betyder dock inte att du av rädsla för att göra fel, ska låta pengarna vara kvar precis i den form som givaren hade dem i. Nej, du måste placera pengarna på det sätt som passar dig och din livssituation.
Så åter till frågan: Hur investerar man bäst en stor summa? Den första och viktigaste frågan att ställa sig här är när du ska använda pengarna.
När ska du använda pengarna?
Planerar du att använda pengarna om 1-2 år, 3-5 år eller +5 år bort i tiden? Svaret på detta avgör i mångt och mycket hur du ska investera pengarna. Är det inom 1-2 år, då ska pengarna vara placerade tryggt. Här är sparkonto med insättningsgaranti det naturliga valet. För 2-5 årspengar är en mix av sparkonto och aktiefond, eller en blandfond där du får en kombination av räntor/aktier, ett bra alternativ. Det långsiktiga +5 årssparandet växer däremot sannolikt bäst i aktier eller aktiefonder.
Annons
Investera en större summa vid flera tillfällen
Den psykologiska biten är ofta det svåraste att hantera när vi investerar en större pott. En nedgång på 10 procent för den som just investerat 1 miljon kronor innebär att värdet på minskar med 100 000 kronor. Ett tapp som för de allra flesta av oss är psykologiskt jobbigare att hantera, än de 10 000 kronor som samma procentuella nedgång innebär för den som just placerat 100 000 kronor. Lösningen blir att dela upp beloppet i flera delar och pytsa in det i aktiefonden pö om pö. Det ger ett lugnare sparande och i regel också en bättre avkastning.
Dela upp beloppet eller investera allt på en gång?
Säg att du ärvt 1 miljon som du vill investera i dina befintliga fondportfölj. Det kan du till exempel göra genom att dela upp beloppet i åtta delar och investera en åttondel varje kvartal. Alltså, 125 000 kronor nu, 125 000 kronor om tre månader och ytterligare 125 000 om ett halvår.
Vän av ordning kommer nu påpeka att det historiskt sett varit bäst att investera allt på en gång. Det stämmer i teorin, tyvärr inte i praktiken. Det kräver nämligen att vi är fullkomligt rationella och inte får ont i magen och säljer om börsen backar kraftigt och vi ser hur värdet på våra nyinsatta pengar minskar. Det är emellertid lättare sagt än gjort, visar statistik från över 1 miljon sparare. Ett av de mest förekommande sparmisstagen, är att vi blir ”rädda” och säljer när det stormar som mest. Något som gör att vi tenderar att hamna fel i tajmingen. Denna sparfälla är också betydligt mer vanlig om vi nyligen investerat ett större belopp. Alltså: För de allra flesta är det därför betydligt bättre att jämna ut börssvängningarna genom att investera lite i taget.
De 10 mest ägda aktierna hos oss:
- Investor B
- Samhällsbyggnadsbolaget B
- Volvo B
- Kinnevik B
- Volvo Car B
- Embracer Group B
- Hennes & Mauritz B
- Latour B
- SAS
- Evolution
De 10 mest ägda fonderna hos oss:
- Spiltan Aktiefond Investmentbolag
- Avanza Zero
- Avanza Global
- Länsförsäkringar Global Indexnära
- Swedbank Robur Ny Teknik A
- Handelsbanken Hållbar Energi A1 SEK
- Storebrand Global Plus A SEK
- TIN Ny Teknik A
- Storebrand USA A SEK
- Avanza Auto 6
Få tillbaka alla avgifter på både aktier och fonder
Du har väl inte missat att vi ger tillbaka alla avgifter på alla fonder? Det sker helt automatiskt för dig som inte kommit över 50 000 kronor i samlat sparande hos oss. Dessutom handlar du aktier för 0 kr på Stockholmsbörsen. Här kan du läsa mer om vårt starterbjudande.
Ytterligare läsning:
Kom igång med ett fondsparande i tre steg
//Johanna
Aktie- och fondlistan visar de mest ägda aktierna och fonderna bland Avanzas kunder per 2021-12-22. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.