Så investerar du 100 000 kronor

Av Felicia Schön

20 dec 22

Share

Har du 100 000 kronor som du vill investera på börsen? Kanske har du tidigare sparat på ett vanligt sparkonto men bestämt dig för att ta ditt sparande till börsen? Bra beslut! I det här inlägget går jag igenom hur du kan tänka när du bygger upp din portfölj.

Jag brukar säga att det framför allt finns tre viktiga saker att tänka på när man investerar på börsen; 1) sprida risken, 2) vara långsiktig och 3) var kontinuerlig. Dessa tre tips är generella men går att applicera även på större engångsbelopp.

Få lägre risk med tre knep

Alla investeringar på börsen innebär en risk. Därför är det är viktigt att vara medveten om vad man kan göra för att få högsta möjliga avkastning till minsta möjliga risk. Mitt tips är att lägga dessa tre delar på minnet och alltid applicera det på ditt börssparande.

 • Olika är bra
  Här kommer en vänlig med bestämd påminnelse; olika är bra, och inte minst i sparsammanhang. Satsa på minst fem, men gärna fler, olika branscher, geografier och/eller inriktningar.
 • Fler är bättre än få
  Om du vill investera i aktier är det smart att sprida ut det mellan 10–15 aktier. Det minskar risken kraftigt i ditt sparande. Givetvis är det inte fel att ha fler än 15 aktier, men det kan vara mer tidskrävande att hålla koll på dina innehav och förändringar i bolagen. Vill du bara ha några enstaka aktier kan du investera en större andel i fonder och lägga en mindre andel i de aktier ditt hjärta klappar extra för. Här kan du läsa mer om risken och hur den relaterar till antalet aktier.
 • Undvik att gå all in i rond ett
  Det kan vara lockande att slänga in hela din klumpsumma på börsen på samma gång. Kanske är du otålig, kanske vill du helt enkelt få det överstökat. Med en brasklapp att detta tips beror på hur stor summan som ska investeras på samma gång är för din ekonomi – försök dela upp 100 000 kronor i 4–5 delar och investera 20–25 tusen med 1–2 månaders mellanrum. Då är risken mindre att du träffar en absolut topp, som ju är till nackdel för dig.

Så bygger du din portfölj när du investerar 100 000 kr

När grundstenarna om riskspridning har sugits upp av hjärnkontoret är det dags att bygga ihop sin portfölj av investeringar för sin klumpsumma.

Fonder eller aktier?

Mitt generella tips till de som antingen är nya på börsen (eller ointresserade) – börja med fonder. Den stora skillnaden är att aktier är något svårare att bemästra. Det tar mer tid och det kräver mer aktiva beslut från dig som investerar. Fonder är lättare att sköta per automatik och kräver mindre tid.

Lyckligtvis behöver inte det ena utesluta det andra, det är möjligt att ha en kombination av fonder och aktier. Hur stor andel du väljer att lägga i respektive tillgångsslag är helt upp till dig och vad du känner att du har tid och intresse för.

Annons

 

Så investerar du 100 000 kronor i aktier

Till dig som vill investera 100 000 kronor i aktier och bygga en aktieportfölj. Börja med att läsa och ta till dig av de tre ledorden ovan om att sprida risken.

Tänk på din portfölj som en triangel. Där basen består av investmentbolag, därefter stabila och attraktiva aktier och sist toppa din portfölj med ”krydda” bestående av bolag som du är lite extra intresserad av.

En bas i investmentbolag

Investmentbolag kan vara en bra bas i en aktieportfölj då det kan kännas som en utmaning att gå från 0 till 10-15 aktier direkt. Investmentbolag är populära i alla kundgrupper hos oss och det beror bland annat på dess naturliga riskspridning och för att de över tid har överpresterat Stockholmsbörsen. Därför kan det vara en god idé att börja med en bas i aktieportföljen på 3–5 investmentbolag.

Här kan du läsa mer om hur du analyserar investmentbolag.

En kärna av stabila bolag

När du har din bas är det dags att välja ut ca 8–12 aktier som blir kärnan i din portfölj. Det kan vara bra att satsa på stabila aktier som haft långsiktig vinsttillväxt och/eller ger utdelning. Vid val av aktier är det smart att göra en egen analys och skapa en samlad bild av bolaget och bolagets prestation i förhållande till liknande bolag. Det kan då underlätta att kika extra på nyckeltal och förstå hur de tillämpas.

Toppa med krydda

För intressets skull kan det vara kul att lägga en mindre del av sin summa, kanske 5–10% på aktier i bolag som du själv är extra intresserad av. Kanske är det ett spännande tillväxtbolag eller bolag i en bransch som du själv brinner lite extra för. Kryddan är såklart ett helt frivilligt steg men kan vara just det som behövs för att tända eld på gnistan till aktieintresset. Och som med alla andra aktier, gör en analys om aktiens potential innan du slår till. Tyvärr är inte alla spännande bolag ett bra aktieköp.

Så investerar du 100 000 kronor i fonder

Fonder är också ett superbra alternativ för att investera 100 00 kronor. Fonder är mer lätthanterliga och kräver mindre research. Hos oss finns det fondprodukter för alla, de som vill välja allt själv och för de som vill att allt går per automatik. Med våra fonder Avanza Auto väljer du bara din tidshorisont(risk) och belopp och låter resten skötas själv. Vill du välja fonder själv med få hjälp på traven kan jag varmt tipsa om fondportföljsgeneratorn. Och sist men inte minst, i vår fondlista kan du välja, vraka och filtrera på alla 1 300 fonder som vi erbjuder – helt enligt ditt tycke och smak.

Glöm inte att det även här är viktigt att diversifiera och följa knepen för riskspridning – olika är bra, fler är bättre än få och sprid ut dina köp vid investering av en klumpsumma.

Fördelen med långsiktighet

Glöm inte att vara långsiktig. Tid är en av de viktigaste faktorerna när det kommer till att lyckas på börsen. Stå emot impulsen att sälja när börsen vänder neråt. För att maximera ränta-på-ränta-effekten krävs tid. Det är lätt att glömma under loppets gång men skillnaden är slående.

10 mest ägda aktier för kunder med innehav över 100 000 kronor:

 1. Investor B
 2. SBB B
 3. Volvo B
 4. Kinnevik B
 5. Embracer Gorup B
 6. H&M B 
 7. Swedbank A
 8. Latour B
 9. Castellum
 10. Evolution

10 mest ägda fonder för kunder med innehav över 100 000 kronor:

 1. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
 2. Avanza Zero
 3. Avanza Global
 4. Länsförsäkringar Global Index
 5. Swedbank Robor Ny Teknik A
 6. Handelsbanken Hållbar Energi A1 SEK
 7. TIN Ny Teknik A
 8. Storebrand USA A SEK
 9. Storebrand Global Plus A SEK
 10. Avanza Emerging Markets

100 000 kronor är en fin summa, bra jobbat! Nästa mål kanske är en miljon? Här kan du kika på hur miljonärerna sparar 2022.

Lycka till!
/Felicia

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. 

Relaterade inlägg