Att spara som 18-åring

Att spara i min ålder är inte speciellt lockande. Men med en pappa i finansbranschen har jag lärt mig att ett sparande medför ett roligare liv. Med lite sparade pengar kan jag göra lite roligare saker eller köpa lite finare saker om önskan finns. Även om jag haft en ekonomisk trygghet bakom mig har det alltid varit viktigt för mig att stå på egna ben och spara ihop mina egna pengar.

Jag har alltid sparat en del av min månadspeng, vilket lett till att jag kunnat göra saker som annars inte skulle varit möjliga. Det har jag min pappa att tacka för. Han har alltid sagt till mig att ”små summor blir stora en dag”, och det har jag tagit med mig. Även om mitt månadssparande inte alltid har varit jättestort har det ändå räckt till det jag vill göra.

På min 18 årsdag blev jag kund i Avanza och började mitt långsiktiga sparande för att så småningom kunna köpa lägenhet och allt annat man vill och behöver göra som vuxen. Jag blev nu insatt i aktier och fonder, och satsade mindre summor här och där. ”Det är långsiktigt Emma, det kommer att lösa sig”, säger alltid pappa när jag berättar att jag förlorat pengar. Placering är inget som lockar mig om jag ska vara helt ärlig men att jag har en del sparade pengar jag kan placera för framtiden är jag evigt tacksam för.

Jag har två olika typer av sparande. En del av mitt sparande går till ett konto jag kan röra när jag ska hitta på något med kompisar eller köpa något speciellt. Det andra sparandet är en direktinsättning på Avanza, det sparandet är inte till för att röra. Jag tror det är viktigt i min ålder att man inte bara sparar inför framtiden utan att man också sparar på kortare sikt för möjligheten att göra roliga saker i nutid. Sparande ska vara roligt och när jag har sparat pengar jag senare kan använda till roliga saker blir mitt sparande positivt för mig.

Oavsett ålder tror jag ett sparande är viktigt. Själv är väldigt tacksam för att jag har haft en mamma och pappa som alltid pratat om sparande och hur viktigt det är. Jag vet att det är något jag alltid kommer ha med mig och ett sparande i någon form kommer alltid vara en del i min ekonomi.

/Emma Josefson, på väg ut i vuxenlivet

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg