Avanza antar ALS Ice Bucket Challenge

Vid det här laget har det nog inte undgått många att folk världen över häller isvatten över sig i något som kallas ”The Ice Bucket Challenge”. Utmaningen innebär att man häller en hink med isvatten över sig och nominerar tre andra att göra samma sak. Samtidigt uppmärksammar man sjukdomen ALS och uppmanar till donationer till forskningen.

The Ice Bucket Challenge kanske kan verka lite lättsam, men det får ändå ses som en bidragande orsak till att kampanjen har spridit sig världen över och ökat medvetenheten om sjukdomen. Vi vill dock passa på att prata lite allvar.

ALS, eller Lou Gehrig’s disease som sjukdomen kallas i Nordamerika, är en nervsjukdom som gör att de motoriska nervcellerna i kroppen dör, vilket leder till att musklerna förtvinar. Detta sprider sig genom kroppen på den sjukdomsdrabbade, till slut blir det omöjligt att andas. Eftersom det bara är motoriska nervceller som drabbas så påverkas inte medvetandet. Det beskrivs som att man blir en fånge i sin egen kropp. Det finns inget botemedel mot ALS. Hälften av de drabbade dör inom 3 år, och ytterligare 25 % efter 5 år. Varje år insjuknar drygt 200 personer i Sverige, och än så länge finns det inte heller någon förklaring till varför man insjuknar.

ALS är en fruktansvärd sjukdom och utöver privata donationer från herrarna nedan är vi på Avanza även glada att kunna bidra med 50 000 kr till ALS-forskningen. Vi uppmanar våra kunder att fortsätta trenden, kanske kan ni utmana er storbank att göra samma sak? Läs mer och donera här: Ice Bucket Challenge | Alsa.org.

Sven Hagströmer, Styrelseordförande

Martin Tiveus, VD

Claes Hemberg, Sparekonom

Relaterade inlägg