Avanza blir först i Sverige med gratis aktiehandel

0kr_1Från och med idag erbjuds alla nya och befintliga kunder som ännu inte nått 50 000 kr i samlat sparande gratis aktiehandel på Stockholmsbörsen. Syftet är enkelt. Vi vill fortsätta att göra det möjligt för fler att skapa ett bättre sparande. Det gör vi bäst genom att ständigt försöka göra det bättre, enklare och billigare för våra kunder.

9,2 miljoner svenskar har idag under 28 000 kr i aktier

Att spara i aktier har otvivelaktigt varit det bästa sättet att investera de senaste 100 åren. Sparar man 2 500 kr i månaden och uppnår börsens historiska snittavkastning om drygt 11% tar det mindre än fjorton år att bli miljonär. Ändå sparar färre än var sjunde svensk i aktier idag.

Vid utgången av 2015 uppgick svenska privatpersoners aktieinnehav enligt SCB till 724 miljarder kronor, men aktiesparandet i Sverige är väldigt ojämnt fördelat. 0,7% av befolkningen äger idag 80% av aktiekapitalet medan 9,2 miljoner svenskar helt saknar aktieinnehav eller har mindre än 28 000 kr i aktieplaceringar. Tyvärr har avgifter varit en barriär för miljoner svenskar att investera i aktier på det sätt de rikaste i Sverige gjort i alla år.

svenskarsaktieinnehav

11 000 kr/år för att månadsspara i aktier hos storbankerna

Aktiespararnas riksförbund rekommenderar i sina Gyllene Regler att spara regelbundet i 10-15 aktier. Tyvärr är det idag så dyrt att spara i aktier hos storbankerna att det i praktiken är omöjligt för de miljoner svenskar som är kunder hos dem att följa Aktiespararnas råd.

Det här blir tydligt med ett enkelt räkneexempel:
Medellönen i Sverige är 26 400 kr i månaden. Kvar efter skatt blir då ca 20 000 kr i månaden. Anammar man mantrat att spara 10% av sin disponibla inkomst ger det ett sparande på 2 000 kr per månad. Följer vi Aktiespararnas Gyllene Regler och månadssparar i 10 olika aktier köper vi för 200 kr i varje aktie. Storbankerna tar i snitt 92 kr i minimiavgift för att göra ett aktieköp. Att månadsspara i tio aktier hos storbankerna kostar alltså 920 kr per månad. Det blir 11 000 kr om året, vilket betyder att 46% av sparandet försvinner i avgifter till banken.

I praktiken gör avgifterna det alltså omöjligt att månadsspara i aktier idag för de många storbankskunderna, men idag tar vi bort den barriären helt och hållet. Nu behöver man inte längre betala ett öre i avgifter när man sparar ihop sina första 50 000 kr, och därefter kan man handla aktier hos oss från 1 kr per affär.

startcourtage
Du som ännu inte uppnått 50 000 kr hos oss kan välja en ny courtageklass

Nya courtageklassen ”Start”

För gratishandel på Stockholmsbörsen har vi tagit fram den nya courtageklassen Start. Nya kunder placeras automatiskt i Start och alla befintliga kunder vars sparande ännu inte överstigit 50 000 kr hos oss kan med ett klick byta courtageklass till Start under Min profil.

När man nått 50 000 kr eller under ett år gjort fler än 500 gratisaffärer flyttas man automatiskt till courtageklass Mini med aktiehandel från 1 kr.  Man kan då inte välja Start igen, men föredrar man en annan courtageklass än Mini går det såklart att välja någon av våra andra courtageklasser.

När kunder i Start handlar aktier på andra listor än Stockholmsbörsen gäller samma priser som för courtageklass Mini, dvs aktiehandel på First North från 1 kr,  Aktietorget från 19 kr, USA-börsen från 1 dollar, danska börsen från 1 dansk krona, norska börsen från 1 norsk krona, finska börsen från €1 osv.

Vår affärsidé gör det möjligt

Vi får inga intäkter från gratishandeln, men när kunder väljer att investera i fonder eller aktier utanför Stockholmsbörsen får vi intäkter.

Att vi kan ta kostnaden för gratishandel beror på att vi med hårt arbete och stora satsningar på automatisering, effektiviseringar och skalbarhet idag är den mest kostnadseffektiva banken i Sverige. Vi har inte heller några dyra kontor eller rådgivare och det vi sparar in på det kan vi istället satsa på att bygga de billigaste, bästa och enklaste tjänsterna digitalt. Vår ambition är att i framtiden bli ännu mer effektiva så att vi kan fortsätta pressa priserna på sparande och investeringar på fler sätt i Sverige.

Några tips för dig som vill börja spara i aktier

Aktiesparande är enklare än många tror. Här har vi samlat tre länkar med enkla och smarta tips för dig som vill ha mer kunskap och verktyg för att komma igång:

Hur kan jag hitta aktier att köpa då?

aktieinspiration_12
Hitta nya aktier i Aktieinspiration

Vill du investera i företag och branscher du gillar och tror på hittar du aktier inom mode, spel, IT och ett 20-tal andra branscher under Aktieinspiration på vår sajt.

Du som vill filtrera fram aktier utifrån parametrar som direktavkastning, P/E-tal, popularitet eller teknisk analys kan man med fördel använda vår nya aktielista.

Prova vår nya aktielista
Prova vår nya aktielista

Låter du dig hellre inspireras av experter eller framgångsrika kunder hittar du några uppslag här:

Slutligen finns listan över de 100 populäraste aktierna bland Avanzas 500 000 kunder.

Stort lycka till!

Relaterade inlägg

Kommentarer

20 svar till “Avanza blir först i Sverige med gratis aktiehandel”

 1. Varför ska vissa kunder subventioneras av oss andra? Hur vet ni att detta inte missbrukas, dvs att någon som har konto på Nordnet och/eller DeGiro öppnar konto hos Avanza och konstant håller summan under 50000? Eller tvärtom flyttar ut sina övriga tillgångar till Nordnet och handlar gratis med en aktieportfölj på Avanza? Nej, denna typ av konstruktion uppskattar i alla fall inte jag. Sänk courtaget för alla i stället. Har funderat på att flytta aktiehandeln till DeGiro och det kanske blir aktuellt nu när andra får handla gratis på Avanza men man själv måste betala…

  • Hej!

   Vi kan självklart inte styra över om våra kunder tar ut sina pengar när de närmar sig EK 50 000 kr, det är dock något som vi tror och hoppas att många kunder inte gör. Vi hoppas dessutom att vi kommer att få väldigt många nya kunder som med tiden samlar delar eller hela sitt sparande hos oss och hittar till andra produkter och tjänster som vi erbjuder.

   Huvudorsaken till varför vi gör detta är för att få fler att komma igång med sitt sparande och ta hand om sina pengar. Vi håller dessutom vårt löfte till våra kunder- att de ska få mer pengar över tills sig själva än hos någon annan bank.

   Självklart så ser vi alltid löpande över alla delar av vårt utbud och vad vi kan göra för att stärka erbjudandet för olika kundgrupper. Det kommer vi även att fortsätta göra i framtiden för att pressa priser och skapa nya funktioner & tjänster!

   Återkom gärna om du har några fler funderingar.

   Vänligen
   Dan

 2. Kan ni i framtiden tänka er att göra något liknande med sänkning av avgifter etc på optioner och terminer för att få upp handelsvolymerna där?

  • Hej,

   Jag ska absolut föra vidare önskemålet! Merparten av våra kunder handlar dock aktier eller fonder. Optioner och terminer är mer komplicerade produkter och de kräver även speciella avtal. Många använder sig exempelvis av de produkter som finns på Avanza Markets för att få exponering av index samt hedga sina positioner.

   /Dan

   • Jo jag förstår det. Problemet är ju just att ert courtage gör att folk inte tycker det är värt det att handla med optioner/terminer så då går de över till strukturerade produkter som fungerar nästan likadant fast är sämre. En sänkning av era avgifter och en förenkling av alla avtal skulle göra att handeln ökar i terminer och optioner.

 3. Det här är ju helt jävla efterblivet. Ska jag flytta allt till Nordnet och sätta in en liten tradingpeng på Avanza och åka snålskjuts på alla avanzianer? Det kanske jag gör, särskilt med tanke på att ni kör med eran smutsiga jävla ”Nyhetsbyrån Direkt”.

  • Eller det kanske var er plan från början, att få folk att bli tradingberoende (spelberoende när det gäller börshandlade produkter). 500 transaktioner per år är väl lite i det grövsta laget för en vanlig månadssparande person som har under 50 000 kr. I ert egna exempel heter det att man ska köpa 10 olika aktier en gång i månaden. Det blir ju inte 500 transaktioner på ett år.

   • Hej,

    Jag tror att du missuppfattat själva ”taket” samt vår ambition och målsättning då vi skapade courtageklassen. Begränsningen i antal affärer per år finns för att det inte ska gå att utnyttja systemet för att handla väldigt intensivt (sk. daytrading).

    Att ha ett månadssparande i flera olika aktier är absolut en bra lösning för att få ett regelbundet sparande med en god riskspridning.

    /Dan

    • Jag tror inte jag har missuppfattat ”taket”. Så länge man har mindre än 50 000 kr på Avanza så kan man ha courtageklassen Start och då får man göra upp till 500 gratisaffärer per år. Är det fel?

     Jag tycker det är helt absurt att vissa av era ”kunder” får tusentals/tiotusentals kronor i courtage helt gratis, medan andra inte får det.

     • Jag skulle gärna vilja veta hur man på max 500 aktieaffärer, med mindre än 50 000 kr i kapital kan komma upp i courtagesummor värda tiotusentals kronor. De som kommer att använda sig av start är med största sannolikhet de som hade mini innan.

      50 000 kr/500 köp= 100 kr per köp

      100 kr per köp = 1 kr i courtage.

      1 kr i courtage*500 köp= 500 kr i courtage.

      Eller har jag missförstått något Jocke-Bengt?

 4. Spela roll. Har man 50 000 blir det ändå inga pengar om en akte går upp 1-2 procent på stora börslistorna. Och vem vill egentligen fegplacera i tråkiga stora företag på Stockholmsbörsen när det finns NGM och Aktietorget där man kan göra sina 50 000 till 100 000 på en dag med rätt tajming? Man tjänar helt klart mest pengar på rusningar i småbolag som är undervärderade. Just nu finns det gott om dem: Sjöstrand Coffee och Exeotech är två exempel.

  • Fingerprint är på Stockholmsbörsen. 500 gratisaffärer per år (2 per aktiehandelsdag) räcker gott och väl till hyfsad swing/day trading. 50000 kan vara en lagom size om man inte är rik som ett troll, och de 50000 kan man ha vid sidan om sin övriga handel.

  • Och courtaget är det som huvudsakligen sätter käppar i hjulet för i alla fall den mest kortsiktiga tradingen. Det skulle vara ganska trivialt att skvalpa 2 kr / aktie * 100 aktier = 200 kr per trade i Fingerprint. Utan courtageavgifter skulle man ganska lätt få ihop 50 000 kr på 250 köp+sälj bara så där. Och man kan få betydligt mer än 2 kr per trade.

 5. Jag applåderar detta drag och hoppas att det kan få upp intresset för aktiehandel! Antalet som öppnar konto och ser till att hålla summan under 50.000 för att få gratis handel känns som det borde vara försumbart, men visst skulle man kunna skärpa begränsningen från 500 till kanske 150–200 transaktioner per år om man vill skärma av ytterligare lite daytrading.

 6. Jag tror många missade huvudtanken med ”9,2 miljoner svenskar helt saknar aktieinnehav”. Jag, som likt majoriteten av svenska folket aldrig hållit på med aktier, får helt plötsligt en väldigt liten tröskel in i den här världen. För Avanza är detta möjligen en gigantisk potentiell marknad, men det får tiden utvisa. Med tanke på att jag inte känner någon som sysslar med aktier så är detta en kritvit fläck på min karta och då blir det en aningens skrämmande att ens börja.

  Sen att den kungliga svenska avundsjukan sätter in och att folk börjar gnälla om hur ”orättvist” det är, eller utgår ifrån sin egen expertis och tror att alla i Sverige besitter samma kunskaper och att Start är helt meningslöst, det må vara.

  Givetvis ska man vara försiktig med aktiehandel och förhoppningsvis så klargör Avanza också riskerna i sina ”tutorials” till nyfikna förstasigpåare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.