Avanza blir först i Sverige med gratis aktiehandel

0kr_1Från och med idag erbjuds alla nya och befintliga kunder som ännu inte nått 50 000 kr i samlat sparande gratis aktiehandel på Stockholmsbörsen. Syftet är enkelt. Vi vill fortsätta att göra det möjligt för fler att skapa ett bättre sparande. Det gör vi bäst genom att ständigt försöka göra det bättre, enklare och billigare för våra kunder.

9,2 miljoner svenskar har idag under 28 000 kr i aktier

Att spara i aktier har otvivelaktigt varit det bästa sättet att investera de senaste 100 åren. Sparar man 2 500 kr i månaden och uppnår börsens historiska snittavkastning om drygt 11% tar det mindre än fjorton år att bli miljonär. Ändå sparar färre än var sjunde svensk i aktier idag.

Vid utgången av 2015 uppgick svenska privatpersoners aktieinnehav enligt SCB till 724 miljarder kronor, men aktiesparandet i Sverige är väldigt ojämnt fördelat. 0,7% av befolkningen äger idag 80% av aktiekapitalet medan 9,2 miljoner svenskar helt saknar aktieinnehav eller har mindre än 28 000 kr i aktieplaceringar. Tyvärr har avgifter varit en barriär för miljoner svenskar att investera i aktier på det sätt de rikaste i Sverige gjort i alla år.

svenskarsaktieinnehav

11 000 kr/år för att månadsspara i aktier hos storbankerna

Aktiespararnas riksförbund rekommenderar i sina Gyllene Regler att spara regelbundet i 10-15 aktier. Tyvärr är det idag så dyrt att spara i aktier hos storbankerna att det i praktiken är omöjligt för de miljoner svenskar som är kunder hos dem att följa Aktiespararnas råd.

Det här blir tydligt med ett enkelt räkneexempel:
Medellönen i Sverige är 26 400 kr i månaden. Kvar efter skatt blir då ca 20 000 kr i månaden. Anammar man mantrat att spara 10% av sin disponibla inkomst ger det ett sparande på 2 000 kr per månad. Följer vi Aktiespararnas Gyllene Regler och månadssparar i 10 olika aktier köper vi för 200 kr i varje aktie. Storbankerna tar i snitt 92 kr i minimiavgift för att göra ett aktieköp. Att månadsspara i tio aktier hos storbankerna kostar alltså 920 kr per månad. Det blir 11 000 kr om året, vilket betyder att 46% av sparandet försvinner i avgifter till banken.

I praktiken gör avgifterna det alltså omöjligt att månadsspara i aktier idag för de många storbankskunderna, men idag tar vi bort den barriären helt och hållet. Nu behöver man inte längre betala ett öre i avgifter när man sparar ihop sina första 50 000 kr, och därefter kan man handla aktier hos oss från 1 kr per affär.

startcourtage
Du som ännu inte uppnått 50 000 kr hos oss kan välja en ny courtageklass

Nya courtageklassen ”Start”

För gratishandel på Stockholmsbörsen har vi tagit fram den nya courtageklassen Start. Nya kunder placeras automatiskt i Start och alla befintliga kunder vars sparande ännu inte överstigit 50 000 kr hos oss kan med ett klick byta courtageklass till Start under Min profil.

När man nått 50 000 kr eller under ett år gjort fler än 500 gratisaffärer flyttas man automatiskt till courtageklass Mini med aktiehandel från 1 kr.  Man kan då inte välja Start igen, men föredrar man en annan courtageklass än Mini går det såklart att välja någon av våra andra courtageklasser.

När kunder i Start handlar aktier på andra listor än Stockholmsbörsen gäller samma priser som för courtageklass Mini, dvs aktiehandel på First North från 1 kr,  Aktietorget från 19 kr, USA-börsen från 1 dollar, danska börsen från 1 dansk krona, norska börsen från 1 norsk krona, finska börsen från €1 osv.

Vår affärsidé gör det möjligt

Vi får inga intäkter från gratishandeln, men när kunder väljer att investera i fonder eller aktier utanför Stockholmsbörsen får vi intäkter.

Att vi kan ta kostnaden för gratishandel beror på att vi med hårt arbete och stora satsningar på automatisering, effektiviseringar och skalbarhet idag är den mest kostnadseffektiva banken i Sverige. Vi har inte heller några dyra kontor eller rådgivare och det vi sparar in på det kan vi istället satsa på att bygga de billigaste, bästa och enklaste tjänsterna digitalt. Vår ambition är att i framtiden bli ännu mer effektiva så att vi kan fortsätta pressa priserna på sparande och investeringar på fler sätt i Sverige.

Några tips för dig som vill börja spara i aktier

Aktiesparande är enklare än många tror. Här har vi samlat tre länkar med enkla och smarta tips för dig som vill ha mer kunskap och verktyg för att komma igång:

Hur kan jag hitta aktier att köpa då?

aktieinspiration_12
Hitta nya aktier i Aktieinspiration

Vill du investera i företag och branscher du gillar och tror på hittar du aktier inom mode, spel, IT och ett 20-tal andra branscher under Aktieinspiration på vår sajt.

Du som vill filtrera fram aktier utifrån parametrar som direktavkastning, P/E-tal, popularitet eller teknisk analys kan man med fördel använda vår nya aktielista.

Prova vår nya aktielista
Prova vår nya aktielista

Låter du dig hellre inspireras av experter eller framgångsrika kunder hittar du några uppslag här:

Slutligen finns listan över de 100 populäraste aktierna bland Avanzas 500 000 kunder.

Stort lycka till!

Relaterade inlägg