6 tips att tänka på vid börsintroduktioner (IPO)

För några år sedan var det noteringstorka på Stockholmsbörsen. De senaste åren har det dock
varit full rulle i noteringsklockan ute hos Nasdaq Stockholm i Frihamnen.
 Vad behöver man som sparare tänka på i rådande noteringsklimat?

Det är inte bara på Stockholmsbörsen det varit full rulle utan även på Nordic Growth Market, Aktietorget och First North som ägs av Stockholmsbörsen. Tittar vi på bolagen som noterats så är det främst mindre bolag.

Temperaturen är så pass hög att det numer är många som pratar om att ”IPO-specka”, alltså att delta i börsintroduktioner med syftet att spekulera kring att den blir övertecknad och stiger kraftigt i samband med börspremiären snarare än att ha som mål att äga aktien långsiktigt.

Det är absolut inget fel i det och lite av charmen med börsen, det finns så många olika typer av sparare och investerare med olika syften och tidshorisonter.

        1. Vem får pengarna?
          En börsnotering innebär oftast att en del av de befintliga aktierna i ett bolag säljs. Inte sällan kan man även kombinera det med en nyemission där man tar in nya pengar. Då brukar det bli en kombination av nya och gamla aktier, kanske för att att finansiera en tilltänkt expansionsplan eller liknande. Men det kan även förekomma rena listningar utan att några aktier säljs i samband med introduktionen.

          En viktig fråga att ställa sig här är vem som får pengarna? Hur ser ägarstrukturen ut före respektive efter börsintroduktionen? Är det en grundare som vill börsnotera bolaget och ”casha hem” sitt livsverk eller vill densamme bara få in en slant av livsverket och fortsätta vara drivande storägare? Eller är det kanske ett Private Equity-bolag som vill göra en exit i ett bolag som man ägt under ett antal år och förädlat? Då behöver de ibland behålla en del av aktierna inom en så kallad ”lock up” period och därefter kanske de aktierna också ska säljas vilket kan skapa ett överhäng och en press nedåt på kursen.

       

        1. Köp när det är billigt och sälj när det är dyrt
          En fråga att ställa sig är varför bolaget valt att börsnotera sig just nu? Vad är syftet med noteringen, är det vidare expansion eller exit för nuvarande ägare? Titta gärna om pilotskolan är aktuell även efter det att bolaget noterat sig, alltså att det kvarstår en eller flera storägare och att VD/ledning äger egna aktier i bolaget.

          Syftar noteringen till att ta in nytt kapital och bredda aktieägarbasen då bolaget står inför en expansionsfas eller är det för att börsen är beredd att betala en bra prislapp, alltså att alla värderingsstjärnor står rätt på börshimlen?

       

        1. Är bolaget lönsamt?
          Tjänar bolaget pengar i dagsläget? Vissa bolag har knappt några intäkter medan andra har intäkter men en kostnadskostym som gör att det inte trillar ned några pengar på sista raden. Om bolaget inte tjänar pengar så infinner sig ett visst mått av spekulation, tänk Murphy’s lag som motvikt till dina förhoppningar.

          Det behöver inte vara fel att investera i bolag som inte tjänar pengar just nu, så länge du är medveten om att risken är högre. Tänk forskningsbolag som vill bota cancer, höga (forsknings)kostnader idag men enorm intäkts- och vinstpotential om det går vägen, för att inte nämna det enorma värdet för mänskligheten.

        2. Är aktien billig eller dyr?
          Säljaren vill självklart ha så bra betalt som möjligt men ofta inte så pass bra att aktien får en dålig start på börsen. Om den får en allt för bra start vid noteringen kan man i efterhand fundera kring om priset sattes för lågt.Ett av de vanligaste nyckeltalen, P/E-talet, kan vara till hjälp. Kolla bolagets P/E-tal och jämför det med konkurrenternas värdering. Då kan du kika på hur just P/E-talet ser ut för det senaste helåret och titta hur det ser ut framåt om bolaget ger en prognos för intäkter och resultat, skiljer det mycket på vad bolaget presterat hittills och vad de säger sig komma att prestera framgent?

          Ibland pratar man om att ”klä bruden inför bröllop” eller window-dressing som det kallas på finanslingo. Är siffrorna friserade för att se bra ut inför noteringen? Kolla gärna på bolagets siffror några år bakåt i tiden, såsom intäkter, marginaler och resultat.

       

        1. Kommer jag få den tilldelning jag vill ha?
          Om intresset är stort och aktien blir övertecknad så är det rätt vanligt att du får en liten fraktion av det antal aktier du egentligen tecknade dig för. Då är ju frågan, om posten blir liten, ska du köpa mer aktier (dyrare om aktien stiger) för att få den post du egentligen ville ha eller ska du sälja av? Oavsett så tillkommer ju en courtagekostnad.

       

        1. Vilka rättigheter får jag som aktieägare?
          Vilket aktieslag är det som noteras? Vanligtvis har A-aktier 1 röst på årsstämman medan B-aktier brukar ha 1/10-dels röst. Det krävs alltså 10 B-aktier för att få lika många röster som en A-aktie.Som vanlig småsparare är rösträtten sällan en vattendelare. Däremot blir det aktuellt ibland, exempelvis har preferensaktieägare ofta svag rösträtt och om ett bolag vill besluta om huruvida man ska slopa/hålla inne utdelningen till preferensaktieägare så kan vi ju ana hur just preferensaktieägarna kommer rösta, men deras röster väger inte lika tungt.

          Snapchats moderbolag Snap är senaste bolaget i USA som faktiskt velat emittera aktier helt utan rösträtt. Så inte en vattendelare men ack så viktigt att ha koll på.

       

      Stort lycka till vid kommande introduktioner,
      Nicklas

 

Relaterade inlägg