Avanzapodden – Har småbolag en plats i portföljen?

I senaste episoden av Avanzapodden träffar vi Gabriel Isskander som är chedredaktör på aktietidningen Börsveckan. Den brinnande frågan är såklart om småbolag har en plats i aktieportföljen? Det tänker vi ta reda på!

Småbolag tenderar att i större utsträckning vara sina egna lyckas smeder och har ofta mer ogjort. De kan växa på hemmaplan likväl som att expandera utomlands, ta marknadsandelar från marknadsledare och ta fram nya innovativa tjänster och produkter. Det kan självklart även stora bolag men de mindre bolagen brukar ha mer tillväxt framför sig. Med det sagt så innebär det ofta också att risken är högre, men risk och avkastning hör ju som bekant ihop. På Stockholmsbörsens small cap-lista uppgår börsvärdet i snitt till 605 miljoner kronor bland de 100 bolagen på listan. På OMXS30 är motsvarande siffra bland de 30 aktierna (29 bolag) 129 miljarder kronor, alltså 213 gånger större.

Vi får lära oss mer hur man analyserar småbolag och vad som är viktigt att tänka på. Vad skiljer stora bolag mot små bolag och hur stor andel småbolag är det rimligt att ha i portföljen? Gabriel delar med sig av några guldkorn samtidigt som han berättar hur de gör för att analysera småbolag.

 

Trevlig lyssning,
Johanna & Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.   Disclaimer: Investeringsrekommendationerna i detta poddavsnitt kommer från Placera Media. Källan bedöms som tillförlitlig men leverantören ansvarar för innehållet. Investeringsrekommendationerna sprids löpande utan känd periodicitet och informationen kan ändras över tid. Det är viktigt att du fattar egna beslut och bildar dig en egen uppfattning om lämpligheten att placera i de finansiella instrument som nämns. Avanza och Placera Media ingår båda i Avanza-koncernen. Avanza står under Finansinspektionens tillsyn.

 

 

Relaterade inlägg