Avanzapoddens Sparsnurra

En gång för länge länge sedan i begynnelsen av Avanzapodden pratade vi om en Sparsnurra, den har blivit omåttligt populär och här kan du ladda ned den. Kontexten handlade om att tid och avkastning är de två absolut viktigaste faktorerna för ett långsiktigt lönsamt sparande. För att visualisera det brukar vi tipsa om Sparlabbet på App Store men numera är den appen tyvärr inte längre tillgänglig. Istället har vi helt sonika tagit fram en Sparsnurra i excel som knappast kan tillägnas epitetet vacker men den fyller syftet ypperligt. Alltså att visa på den enorma effekt som ränta-på-ränta effekten har över tid, en effekt som av Einstein lär ha förklarats: ”Ränta-på-ränta effekten är världens åttonde underverk, den som förstår den tjänar på den, medan den som inte förstår är den som betalar”.

Albert Einstein föddes på 1800-talet och en annan herre vid namn Benjamin Franklin som föddes på 1700-talet och pryder den amerikanska hundradollarssedeln har beskrivit effekten så här:

”Money makes money, and the money money makes, makes money” – alltså pengar skapar pengar (avkastning) och pengarna som pengarna skapat, skapar mer pengar. Det är hela andemeningen med vår Sparsnurra, att faktiskt ge inspiration och motivation till ett långsiktigt sparande som kan göra att du får ut mer av livet, inte mindre.

Ni är hundratals som mailat oss och bett om Sparsnurran, vilket är mycket roligt. För att det ska bli ännu enklare att hitta till den så lägger vi helt enkelt upp en länk. Du kan ladda ned Avanzas Sparsnurra här.

Avkastning på dig,
Nicklas & Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg