Följ med på min sparresa när tåget nu lämnar perrongen

I måndags började min resa här på Avanza med att inspirera till ett bättre och mer hållbart sparande. Jag tänkte nu dela med mig av min egen sparresa och hoppas att ni vill följa med på tåget som just håller på att lämna perrongen.

Men innan vi beger oss iväg vill jag understryka att jag är en långsiktig sparare och att det kanske kommer att vara ganska långt mellan stationerna men så snart jag fått en ny erfarenhet av intresse för er lovar jag att vi ses i tågets bistro där jag ska dela med mig av denna.

I avgångshallen inför avgång på sparresan

Så, vi står alltså i avgångshallen och ska nu välja rätt tåg. En första fråga att ställa sig är: Vart är jag påväg? Då jag själv är en gift småbarnsmamma med belånad villa och bil är mitt absolut första steg att se till att jag har en stabil buffert innan jag kliver på tåget. Hur stor denna ska vara beror så klart på livssituationen men en utgångspunkt kan vara tre nettomånadslöner placerade på ett sparkonto med ränta. Att jobba sig upp till en rimlig buffert är inte alltid det lättaste (eller roligaste) men är en viktig grundplåt som du behöver för att ta nästa steg i ditt sparande.

Det roliga börjar

När bufferten är på plats är det dags att komma igång med ditt lite roligare sparande. En bra start här kan vara fonder. Fördelarna med fonder är bland annat att du, till ett relativt lågt pris, kan välja bland ett stort utbud av fonder som ger dig en spridning som kan vara positivt ur ett sparperspektiv. Du kan också välja helt själv hur mycket du vill lägga in varje månad. Hos oss på Avanza kan du också välja mellan 1300 olika fonder.

Fundera gärna över om det är någon särskild region i världen du tycker verkar intressant eller om det är någon särskild sektor som du tror på. Globalfonder lyfts ofta fram som ett bra alternativ för att få en god riskspridning då de har innehav världen över. Oavsett hur du väljer är det viktigt att du funderar över hur mycket du är beredd att betala. En passivt förvaltad indexfond till en låg kostnad, runt 0,4 %, är ett alternativ som visat sig vara en god investering över tid.

Dags att välja inriktning

Jag står alltså här med en buffert och ett månadssparande i fonder men jag vill nu ta nästa steg och ta klivet ut på aktiemarknaden. Jag har hittills varit begränsad att göra detta i mina tidigare anställningar inom statliga myndigheter men nu är det alltså dags och det är här vi nu ska välja vilket tåg vi ska kliva på.

I vår avgångshall kan man nämligen välja mellan massor av olika tåg. Ett färgglatt spektakel där tung clubmusik dundrar ut genom fönsterna, inne i kupén är discolamporna i full gång och konfettin sprutar. En konduktör vrålar ”hoppa på snabbt, annars missar du chansen att nå ditt mål! YOLO!!!” Jag känner hur adrenalinet börjar pumpa. Men när jag tittar lite närmare ser jag passagerare sparkas ut från tågets bakvagnar med slitna kläder och ångest i blicken. Jag konstaterar snabbt att detta är inget för mig.

Mitt intresse vänds istället till ett gammalt hederligt intercitytåg med sköna, insuttna fåtöljer. Tåget lovar mig inte att ta mig snabbt fram till min ändhållplats men det lovar att jag kommer att röra mig framåt hela tiden, genom solsken och genom snö. Och det är här jag vill kliva på. Men jag blir hindrad av konduktören som ser strängt på mig och säger att jag reser på eget ansvar och att här förväntas jag ha full koll på vad jag gör. Jag får alltså kliva av tåget och bege mig till vänthallen.

Stor valfrihet – jag väljer det jag tror på

Väl i vänthallen börjar jag fundera: vilka företag är tillräckligt spännande för mig och kan motivera mig att sätta mig in i dem? Jag tar mig alltså en liten funderare över vilka företag som jag uppskattar i min vardag och börjar där. Men det är också viktigt att jag väljer olika typer av sektorer för att minska riskerna. Därför plöjer jag igenom en tekniktidning för att hitta spännande forskning som jag tror på. När jag identifierat ca 10 företag från olika branscher som jag tror kommer att fortsätta utvecklas är det dags att börja läsa.

Det finns många tips kring vad du kan vara lite extra uppmärksam påNär jag så är klar efter ett antal timmar kan jag äntligen kliva på vårt IC-tåg och sjunka tillbaka i den insuttna fåtöljen. Nu kan jag ta det lite lugnt och bara hålla ett litet vakande öga på min portfölj som tuffar på. Annat hade varit på YOLO-tåget där hade jag inte haft en chans då jag i mitt liv inte kan följa den typen av aktiers vilda svängningar.

På väg

Och så tuffar tåget ut från perrongen. Jag hoppas att ni satt er i fåtöljen mitt emot och att vi nu tillsammans kan ta en kaffe från bistron när vi tuffar ut mot vårt gemensamma mål till ett långsiktigt hållbart sparande. Om du vill följa med mig på resan ta då med dig:

  • Dela upp ditt sparande i flera delar där en buffert utgör ditt första steg
  • Gör sparandet till något roligt och hitta branscher eller regioner som du tror på
  • Kontrollera avgiften noga, någon procentenhet skillnad blir många tusenlappar i skillnad på lite sikt.

Lycka till!

Moa

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg