Börsåret 2016 för Gustavs aktieblogg

Vi har frågat några av Sveriges största ekonomibloggare om hur deras börsår 2016 var och vad de tror om det nya året. Vi kommer publicera ett gästinlägg per bloggare de kommande dagarna där de får utveckla sina tankar och reflektioner kring året som gått. Trevlig läsning.

 

Mitt börsår 2016 och tankar om 2017

Gustavs aktieblogg

2016 blev ett ovanligt bra år på börsen för mig. Portföljen gick upp 26 procent inklusive utdelningar. Så bra brukar det inte gå, och det är inget jag räknar med ska fortsätta i samma takt. Jag hade rejäl medvind i valutaförändringarna på grund av alla utländska aktier. Och de bolag jag köpte i början av året gick oförskämt bra, jag tänker på Savaria och Somero. Sånt händer inte hela tiden.

Min strategi är att främst satsa på små marknadsledande tillväxtbolag med starka konkurrensfördelar och goda framtidsutsikter. Blandar också in en del högutdelare. Hur framtiden ser ut för mindre bolag under 2017 är mycket svårt att säga. Det kan alltid gå åt skogen, men jag har en global spridning och det brukar ju inte gå åt skogen precis överallt. Och bolag med starka konkurrensfördelar kan förhoppningsvis klara sig om inte så mycket bättre, så lite bättre i alla fall.

Några större teman för 2017
Några teman kan eventuellt bli starkare under 2017 även om det rör sig om långsamma demografiska och ekonomiska trender:

• Folk i västvärlden blir ett år äldre 2017. Jag tror det kan vara smart att rikta in del av portföljen mot äldre i väst. Min största investering Savaria gör hissar så att äldre i Kanada och USA kan bo kvar hemma. Ett annat stort innehav är Northwest Healthcare. Tänker mig att sjukvårdslokaler lär bli än viktigare med en äldre befolkning. Sådana case som Börspodden nyligen tog upp (McCarthy & Stone) tror jag också ligger helt rätt i tiden.

• Den växande medelklassen i öst blir ett år rikare 2017. Den ekonomiska tyngdpunkten rör sig ständigt österut och lite söderut. Jag tror att det är lätt att som boende i lilla Sverige missa den långsiktiga rörelsen. Vi är naturligt nog Sverigefokuserade, men också ganska västfokuserade, se bara på allt prat om Trump. Men för var dag som går minskar hans betydelse, ifall om vi tänker på vart världsekonomin är på väg. Jag försöker själv plocka in en del asiatiska (och afrikanska) bolag i portföljen även om det har sina särskilda utmaningar.

Min inriktning är att oavsett vad som händer försöka hitta små och fina tillväxtbolag världen över. Gärna ocykliska bolag som gynnas av sådana här megatrender. Riktigt små bolag kan också möjligen segla under radarn även under finanskriser. Men det känns farligt att säga så. Kanske befinner de sig rent av mitt i stormen. Ah, dåligt exempel eftersom det ju är vindstilla i orkanens öga.

Vi avslutar istället med något mer klassiskt: Jag tänker sitta still i båten. Oavsett hur stor den är! Men justera tyngdpunkten något eftersom den rör sig lite österut.

Gustavs aktieblogg hittar du här

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

Åsikter och slutsatser som framkommer i inlägget är gästbloggarens egna och skall inte ses som investeringsråd från Avanza.

Relaterade inlägg