Börsåret 2016 för Västkustinvesteraren

Av Avanza

30 jan 17

Share

Vi har frågat några av Sveriges största ekonomibloggare om hur deras börsår 2016 var och vad de tror om det nya året. Här kommer Västkustinvesterarens börsår som även avslutar denna återblick.

 

För de som inte känner till Västkustinvesteraren så kommer här en kortare presentation.

Jag är 27 år gammal och bor på västkusten. Jag driver två bolag och investerar i värdepapper och andra alternativa investeringar både privat och via ena bolaget.

Jag kvalar inte in under kategorin ”extrema sparare” som snålar in och försöker hitta alla enkronor som går. Däremot sparar jag ändå 43% av min lön varje månad (25% placeras i värdepapper) och resterande spar fördelas automatiskt när lönen kommer till bl.a. semesterbudget,  amortering och hushållsbuffert.

Jag förespråkar att spara på en lagom nivå för att inte missa tillfället att leva i nuet. Gör det du vill och res dit du vill. Så länge du sätter upp en budget för varje månadsinkomst så kommer du att kunna spara mycket pengar utöver dina nöjen. Se till att placera dina sparade pengar i tillgångskolumnen (exempel: värdepapper) så kommer ditt kapital att börja arbeta och växa åt dig.

Allt för många människor konsumerar och/eller placerar sina pengar i skuldkolumnen (exempel: lån och abonnemang av olika slag). För att visa lite tydligare vad jag menar med uttalandet ovanför så bifogar jag följande bild som är hämtad från boken Rich Dad Poor Dad:

Rich Dad Poor Dad

Bilden kan kännas rörig vid första anblick. Låt den sjunka in ett tag så tror jag att ni får en klar överblick på varför så stor del av ert kapital som möjligt ska placeras i tillgångskolumnen.

I början av 2017 passerade jag en miljon kronor i totalt kapital (inkl kontantinsats i bostadsrätt och företagets kapital), dock är första delmålet en miljon kronor investerat på börsen under året jag fyller 30 (2020).

Med 2016 i backspegeln

Mitt 2016 slutade helt okej där portföljernas totalavkastning slutade på +15,20% och +4,47%.

Min absolut största lärdom från föregående år är; det kan stå dig dyrt om du försöker fånga ”fallande knivar”.  Jag köpte under 2016 in bolag som Kopparbergs och Novo Nordisk till Privata aktieportföljen. Jag steg in i alla tre bolag när börskursen föll som mest.

Givetvis lyckades jag inte pricka någon botten utan jag har under årets gång legat runt 15-20% minus på dessa aktier. Även om aktierna har stabiliserats och till och med återhämtat sig en del så har min totalavkastning för Privata portföljen hamnat på efterkälken jämfört mot index (se bild nedanför).

Västkustinvesteraren2

Nu är det så att jag köpte aktierna av anledningen att jag vill äga bolagen och känner mig inte orolig över mina investeringar. Dock är det tråkigt att inte nå åtminstone samma avkastning som index. Att investera i aktier och andra värdepapper är förmodligen den roligaste hobbyn jag kan tänka mig. Experter och statistik brukar visa på att indexfonder är det som ger bäst resultat över lång tid, särskilt för oss småsparare.

Men investerar du i indexfonder så missar du enligt mig hela nöjet. Jag älskar att äga bolag som erbjuder produkter och tjänster jag själv använder eller konsumerar!

Tankar och strategi inför 2017
Någonting jag brukar återkomma till på bloggen är att jag inte vill gå en enda dag med klumpar i magen när det gäller mina investeringar. Jag vill känna mig trygg med mina placeringar och då krävs det att man är påläst om bolagen och diversifierad i sina investeringar. I mitt fall så är inte makro någon stark sida och jag, precis som alla andra, kan aldrig veta hur börsen ska röra sig framåt i tiden.

Ett av mina favoritknep för att kunna slippa den där klumpen i magen är att alltid ha likvider i en sorts ”krigskassa”. Skulle det ske en sättning på börsen så vet du att det finns kapital att köpa billigare aktier för. Ja, du kan missa att få avkastning på en liten del av kapitalet, men det är enligt mig värt det alla dagar i veckan. Krigskassan behöver inte vara så stor som 15-30% av portföljen, sålänge det finns ett litet kapital att köpa för så brukar det räcka för att psyket ska hållas stadigt.

Den absolut största fördelen med att blogga som anonym är att jag kan vara helt öppen med siffror när det gäller transaktioner. Jag redovisar alltid in på kronor och ören mina köp och försäljningar på bloggen. 2016 var ett lyckat år för mitt ena bolag och en aktieutdelning kommer att ske under våren 2017. Av dessa pengar så har jag bestämt mig att placera 75% av utdelningen i min ”krigskassa”. Det är betydligt mer än vad jag brukar hålla i likvider men jag vill se hur 2017 utvecklar sig med en viss Mr. Trump i spetsen. Däremot kommer jag fortsätta att investera mitt månadssparande i olika aktier. Målet är främst att balansera upp innehavens storlekar i portföljen. Jag väljer alltså att ta en defensiv position till att börja med under 2017.

Resterande delen av aktieutdelningen kommer, som det ser ut just nu, att gå till mitt privata pensionssparande. Här sparar jag i nuläget en liten slant i fonder varje månad. Men med denna klumpsumma så kommer jag troligtvis att positionera mig mot ett par investmentbolag. Jag gillar att äga investmentbolag i portföljerna för att få en extra riskspridning. Äger du t.ex. Investor som en sorts hörnsten i portföljen så är du indirekt delägare i över 20st bolag(!).

Kombinationen av Investor, Kinnevik, Latour och Öresund intresserar mig. Jag kommer inte att gå in på deras specifika innehav i detta inlägget men jag tycker att dessa bolag ger en mycket bra spridning när det kommer till olika branscher. Vill ni se investmentbolagens olika innehav så kan ni enkelt besöka respektive bolags sida hos Avanza och klicka på fliken ”Om bolaget”.

Ett annat mål jag har med 2017 är att fortsätta läsa böcker som kan hjälpa mig att utveckla mina investeringar och mitt eget företagande. Jag har precis fått chansen att köpa in mig i bolaget som jag de senaste 6 åren har arbetat som anställd i. Våra produkter ligger rätt positionerade inför 2017 och det känns otroligt inspirerande att nu få chansen att utveckla bolaget vidare som en delägare.

Vad tror ni om 2017 och hur ser er strategi ut?

Lycka till med era investeringar under 2017,
Västkustinvesteraren

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

Åsikter och slutsatser som framkommer i blogginlägget är gästbloggarens egna och skall inte ses som investeringsråd från Avanza.

Relaterade inlägg