Vi dammar av gamla favoriten Börselvan – först ut är Sverige!

Av Johanna Kull

14 jun 18

Share

Äntligen drar fotbolls-VM igång och därmed är det såklart dags för favoriten #BörsElvan i sociala medier. Min laguppställning består av 11 svenska bolag och är en salig blandning av stabila slitvargar, smarta konsulter och diviga anfallare. Främst är vi dock nyfikna på hur din elva ser ut. 
Tanken är att sätta ihop sitt eget lag av 11 bolag med en bra goalkeeper i mål, stabila backar som jobbar på bra och håller tätt bakåt samt toppat med offensiva forwards i toppen, där risk/reward får anses vara god och framgångsreceptet är full fart framåt.

Min Börselva för Sverige ser ut såhär:

Omfångsrik målvakt

Som målvakt vill jag självklart ha en stabil pjäs och statistik visar att det genomsnittlige toppmålvakten både är något längre och något tyngre än den genomsnittlige fotbollsspelaren. Tänk Neuer, Buffon och Cech som alla över 190 cm. En bred fond känns därför som ett givet val i målet. Här väljer jag billiga SPP Sverige Plus som innehåller drygt 100 bolag och som fokuserar extra på bolag med hög hållbarhet.

Laget före jaget i backlinjen

I backlinjen finns det inte plats för några divor, utan Sveriges framgång har alltid byggt på laganda och pålitliga slitvargar. Jag satsar därför på en fyrbackslinje med stabilare bolag som svänger mindre än börssnittet, bolag med ett betavärde långt under 1. Jag sätter gränsen vid beta på max 0,6, vilket innebär att när börsen stiger 1 procent så stiger bolagets aktie ”bara” 0,6 procent, men när börsen sjunker 1 procent så sjunker aktien å andra sidan ”bara” 0,6 procent.

Dagligvarujätten Axfood kan inte skryta med någon snabb tillväxt, dock en stabil. Axfood är också duktigt på att hålla en (för branschen) hög lönsamhet och är aktien är relativt konjunkturstabil. Det skuldfria bolaget passar därför bra som en stabil högerback. Här släpps det inte till några onödiga öppna ytor.

Som defensiv mittback och försvarsgeneral väljer jag HEBA. Ett fastighetsbolag som äger hyresfastigheter i flerfamiljshus i Stockholmsområdet. HEBA har stark finansiell ställning, starka kassaflöden och tar låg risk. En riktig tråkaktie enligt många, men passar utmärkt som slitvarg i mitt försvarsbygge.

Den något mer offensiva och spelskickliga mittbacken blir fastighetsbolaget Castellum. Även det ett av börsens lite mer stabila fastighetsbolag och här är det framför allt pålitligheten som lockar mig. Bolaget är nämligen en riktig utdelningshöjdare och har höjt utdelningen varje år sedan noteringen 1997.

Vänsterbackspositionen knips av konsultbolaget HiQ. Bolaget handlas till premie jämfört med sina sektorkollegor, men med sin historia av att vara bäst när det gäller (de tog sig t.ex. igenom finanskrisen utan röda siffror) är det fullt rimligt. Här förväntar jag mig offensiva löpningar, smarta passningar och precisa inlägg med vänsterfoten.

Allsidiga mittfältare

Till mittfältet fortsätter jag på beta-spåret och väljer bolag med betavärde kring 1. Mittfältet är ju den viktiga länken mellan anfallare och försvar och här vill jag ha spelare som kan röra sig över hela plan och som behärskar alla moment. Ett snitt av börsen helt enkelt.

Värmepumpstillverkaren Nibe med sin strukturella tillväxt och exceptionella förvärvshistorik, är ett utmärkt exempel på att kvalitet kostar. Det är tveklöst ett av börsens mest välskötta bolag och med utmärkt spelförståelse och småländsk strävsamhet tar bolaget plats till höger på mittfältet.

Som defensivt innermittfältare väljer jag Investor. Börsens största investmentbolag rymmer elva noterade kvalitetsbolag och en rad välskötta onoterade tillgångar och är en bra grundsten i en aktieportfölj. De har också tillräckliga resurser för att sno bollen från motståndarna och är precis den typen av spelare jag vill ha som ankare på mitten.

Investmentbolaget Latour blir min lite mer offensiva innermittfältaren. Bolaget och dess ägare är bevisat skickliga investerare och har i princip konstant överpresterat index sedan mitten av 80-talet. Tempo, speluppfattning och fingertoppskänsla är ledorden här.

På vänsterkanten chansar jag med probiotikabolaget Probi. Ett snabbväxande tillväxtbolag med uppgift att attackera på vänsterkanten och skapa kontringar. Probis historik bjuder på såväl vinstvarningar med efterföljande kursras som rapportrusningar, så de defensiva kvaliteterna går att diskutera. Den växande hälsotrenden spelar dock bolaget i korten och jag tror att Probi kan bli energiknippet som mitt lag behöver.

Dyra divor på topp

I anfallet är det de offensiva kvalitéerna som står i centrum och här tål jag aktier med kraftigare svängningar. Det är ju spetsen i laget. Valet faller på två helt olika, men högpresterande bolag.

Lagets stjärna och nr 10 är verkstadsbolaget Atlas Copco. För vad passar inte bättre än att ge bolaget som brukar benämnas ”Börsens bästa bolag” tröjan som är reserverad för de allra största fotbollsgenierna, tänk Péle, Maradona, Messi. Bolaget är konjunkturkänsligt och den höga värderingen lämnar inget utrymme för misstag, men kvalitet kostar och ett VM är ett VM. Då tackar man inte nej till en världsstjärna på topp, trots hög prislapp.

I teknikbolaget Mycronic hoppas jag ha hittat en riktig måltjuv, lagets nummer nio. Visst är det ett av börsens mest blankade bolag och aktiekursen har historiskt sett varit volatil, men bolaget har levererat och gång på gång överbevisat skeptikerna. Och apropå utskälld. Vem kommer inte ihåg VM-finalen 2014 när Mario Götze med en vänstervolley i 113 minuten gick från att vara Tysklands mest utskällda spelare (p.g.a. sin övergång från Dortmund till ärkerivalen Bayern München) till odödlig.

Hur ser din #börselva ut?

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg