Bra att veta inför årsskiftet 2016/2017

Allmänt Bra att veta om För dig som har
Kundservice tipsar Insättningar Tjänstepension
Öppettider Uttag Pensionsförsäkring/IPS
Sista dagen för… Överföring av värdepapper Kapitalförsäkring
Kvitta vinst mot förlust Årsbesked och deklarationsunderlag Kapitalförsäkring med kredit

 

Allmänt

Kundservice tipsar
Kring årsskiftet får vår kundservice en hel del frågor från nya och befintliga kunder om allt ifrån deklaration till kom igång-tips och barnsparande. Därför bjöd vi in dem till #avanzaplay för att diskutera de vanligaste frågorna!

Öppettider
Kundservice har öppet som vanligt under alla handelsdagar; måndag till torsdag 08.30 – 20.00, fredag 08.30 – 17.30. Den enda avvikande dagen är annandag jul den 26/12 då kundservice har stängt.

Kundservice och mäkleri når du på telefon 08-562 250 00. Du kan också skicka ett meddelande till oss om du har några frågor eller funderingar.

Här ser du USA:s, Kanadas och de nordiska börsernas öppettider.


Kvitta vinst mot förlust

Vi hjälper dig att räkna ut om du kan kvitta dina vinster mot eventuella förluster före årsskiftet. Allt du behöver göra för att få en förifylld K4-blankett är att klicka på en knapp. Läs mer!

Sista dagen för…

OBS! Datumen för insättning, uttag och interna överföringar av pengar gäller under förutsättning att allt går som det ska. Om du vill vara helt säker på att överföringen ska hinna ske innan årsskiftet rekommenderar vi dig att utföra den några dagar tidigare.

 
7 dec Överföring av värdepapper till eller från oss
15 dec
Ansökan om tjänstepension från dig som arbetsgivare ska ha inkommit till oss för att hinna registreras innan årsskiftet
16 dec Sista dag för dig som arbetsgivare att göra engångsinsättning till tjänstepension
22 dec Sista dagen att registrera ett nytt autogiro och göra en engångsdragning, innan kl 16.00
23 dec Sista dag för att vi ska kunna garantera att insättning till IPS och pensionsförsäkring sker avdragsgillt för dig som har enskild firma eller saknar rätt till tjänstepension i din anställning. För övriga är insättning på IPS och pensionsförsäkring inte längre avdragsgillt.
23 dec Vill du göra helt eller delåterköp av kapitalförsäkring via blankett  behöver vi ha din ansökan senast kl 13.00. Blankett krävs enbart för minderårig. Övriga begär snabbast delåterköp via uttagssidan.
28 dec Sista dagen att göra en engångsdragning via ett redan godkänt autogiro, innan kl 16.00
29 dec Sista dagen för att sätta in pengar till ditt clearing- och kontonummer på Avanza
30 dec Innan kl 9.00: uttag till annan bank. Om det är första gången du begär ett uttag kan det dock ta längre tid. Läs mer här.
Innan kl 17.00: intern överföring mellan egna konton på Avanza
Innan kl 17.00: direktinsättning

 

 

Bra att veta om


Insättningar
Om du gör en direktinsättning ska den vara gjord senast den 30 december innan kl 17.00 för att den ska hinna komma in på ditt konto innan årsskiftet. Gör det gärna i god tid innan för att vara säker på att insättningen hinner gå igenom.

För att du ska hinna göra en banköverföring från din andra bank till ditt clearing- och kontonummer hos oss före årsskiftet behöver du begära överföringen senast den 29 december.

Om du ska göra en insättning via autogiro för första gången behöver du registrera överföringen senast den 22 december innan klockan 16.00. Om du har gjort en insättning via autogiro förut gäller den 28 december innan kl 16.00.

Gör dina insättningar här


Uttag

För att ett uttag från oss till din andra bank ska hinna göras innan årsskiftet behöver du begära överföringen senast den 30 december innan klockan 09.00, men gör den gärna några dagar innan för att vara på den säkra sidan. Om det är första gången du begär ett uttag kan det ta längre tid. Läs mer här. Tänk på att du av säkerhetsskäl bara kan ta ut pengar till konton som är registrerade på dig själv.

Gör dina uttag här


Överföring av värdepapper

Vid överföring av värdepapper från annan bank till ditt konto hos oss behandlar vi uppdragen allt eftersom de kommer in. Eftersom en sådan överföring är beroende av motparten kan vi inte garantera något flyttdatum.

För att vi ska hinna boka överföringar av värdepapper mellan konton hos oss, eller från oss till annat institut, innan årsskiftet måste vi få in ett korrekt överföringsuppdrag senast fredagen den 7 december. Värdepapper som du vill flytta internt mellan dina konton hos oss och som går att flytta via vår flyttfunktion går i realtid under börsens öppettider.

Flytta värdepapper här


Årsbesked och deklarationsunderlag

Årsbeskedet för 2016 kommer att finnas tillgängligt på ditt konto i början av januari 2017. Deklarationsunderlaget för 2016 kommer finnas tillgängligt senast den 31 januari 2017. Du hittar dokumenten under Mina sidor > Deklaration.

För dig som har…


Tjänstepension
För att vi ska kunna garantera att tjänstepensionsförsäkringar registreras innan årsskiftet behöver vi ha mottagit ansökningshandlingen från dig som arbetsgivare senast den 15 december.

Om du som arbetsgivare vill göra en engångsinsättning till kontot innan årsskiftet behöver begäran ha inkommit till oss senast den 16 december.


Privat pensionsförsäkring eller IPS

Du som har inkomst av aktiv näringsverksamhet eller saknar pensionsrätt i din anställning kan fortfarande sätta in pengar i en IPS/pensionsförsäkring avdragsgillt. Du behöver göra insättningen senast den 23 december för att vi ska kunna garantera att den görs innan årsskiftet. Normalt sett ska det gå bra att göra insättningen även efter den 23:e, men då kan vi inte garantera att den hinner bokas in under 2016.


Kapitalförsäkring

För att göra helt eller delåterköp för minderårig före årsskiftet behöver vi ha blanketten senast den 23 december kl. 13.00. Myndiga och företag begär snabbast delåterköp via uttagssidanSe rubriken ”Uttag” en bit upp i blogginlägget för information om när du behöver göra återköpet.

Vill du som myndig eller företag göra ett helt återköp, det vill säga avsluta försäkringen, behöver du kontakta oss genom att skicka ett meddelande, ringa oss eller skicka in blankett. Då gäller den 23:e som sista datum att begära detta.

Tänk på att det måste finnas likvida medel som motsvarar återköpet tillgängligt i din kapitalförsäkring. Har du värdepapper som inte handlas dagligen på kontot kan vi inte garantera att de hinner säljas av så att återköpet görs i tid.

Här hittar du information om skattereglerna för din kapitalförsäkring


Kapitalförsäkring med kredit

Inför varje årsskifte gör vi en automatisk reglering av den nyttjade krediten på kreditkonton kopplade till kapitalförsäkringar, givet att det finns motsvarande saldo på kapitalförsäkringen. Om du vid årsskiftet har ett saldo på kapitalförsäkringen samtidigt som du har en skuld på kreditkontot kommer vi alltså att flytta över den del av saldot som motsvarar skulden på kreditkontot. Detta innebär att vi överför de pengar som du inte lånar, och att du därmed bara betalar skatt för den belåning du utnyttjar över årsskiftet, samt att du får en enklare och mer överskådlig översikt av hur mycket du faktiskt lånar.

Läs mer och se exempel


Andra tips

Kom igång-tips

Så sparar du till barn

Inspiration

Deklarationstips

 

Relaterade inlägg