Brexit är ett faktum – hur påverkas mitt sparande?

Storbritannien har sagt sitt, See EU Later.
Morgonen inför vårt svenska midsommarfirande grusades av nyheterna att Storbritannien röstat för att lämna EU. Utfallet som marknadens bedömare inte trodde var sannolikt har alltså skett, Brexit är ett faktum och EU tappar sitt näst största medlemsland.

Tvärt emot marknadens förväntningar röstade 51,9% av 33,5 miljoner röstdeltagande britter för att lämna EU. Däremot är meningarna splittrade, Nordirland och Skottland hade en majoritet som ville stanna i EU-samarbetet.

londonbörsen
Londonbörsen i ett internationellt perspektiv (bild: visualcapitalist)

Vad har hänt?

Under onsdagen höll Storbritannien val för huruvida de ville stanna kvar i Europeiska Unionen (Bremain) eller lämna (Brexit), vars utfall mötte oss på morgonen. Även om medlemskapet varit omdebatterat sedan 1973 så var valet likväl historiskt och utfallet i allra högsta grad likaså.

Marknaden hade räknat med att stanna-sidan skulle vinna, vilket vi sett bland spelbolagens odds samt det faktum att vår svenska aktiemarknad stigit +4,8 % under veckan sedan opinionen svängt till Bremains fördel natten mot måndagen och alltså tagit ut segern i förskott.

Graf som visar att OMXS30 återhämtat sig inför omvalet i Storbritannien.

Hur reagerar börsen?

Att Storbritannien skulle lämna EU var inte vad den finansiella marknaden räknade med. Av just den anledningen blev reaktionen på världens börser påtaglig med ökad oro och kraftigt fallande aktiemarknader som följd. Är det något börsen ogillar så är det just osäkerhet, speciellt händelser av denna dignitet vars konsekvenser är svåra att överblicka.

Aktiemarknaderna faller då investerarkollektivet ställs in på ”risk off” medan räntemarknaden översvämmas av kapital vilket leder till fallande räntor och valutamarknaderna gungar till ordentligt.

Världsindex var ned (DJ World Index) -4,32 % medan Europa som befinner sig i stormens öga fick se sitt index (DJ Europe Index) falla -8,12%. Guldet som är en traditionellt trygg hamn i tider av osäkerhet fick se sitt pris stiga över sex procent medan europeiska banker fick se kraftiga fall.

Europa 2.1
Utvecklingen i Europa efter Brexit

I sammanhanget bör nämnas att detta snarare är en politisk kris än en finansiell som var fallet 2008 då Lehman Brothers kollapsade och sände svallvågor över världens finansmarknader. Då tog det närmare 9 månader innan börsen (exkl. utdelning) steg till samma nivå igen.

FTSE 100 i Storbritannien som är ett index med de 100 största bolagen steg faktiskt i jämförelse med veckan innan trots att den föll markant på Brexitbeskedet. En bidragande faktor är att pundet föll till 30-årslägsta vilket gör det billigare för utländska investerare att investera i landet eftersom aktierna köps i en valuta som blir billigare för de utländska investerarna.

Den kraftiga reaktionen på världens börser är starkt sammankopplad med överraskningsmomentet, alltså att vi helt enkelt förväntat oss ett annorlunda utfall. Nu har vi haft en helg emellan vilket förhoppningsvis kan leda till en mer sansad nedgång i Sverige på måndag.

Den amerikanska aktiemarknaden är världens största och ger alltså en fingervisning om hur stor den här händelsen är för den globala finansmarknaden. Bilden under visar hur stort fallet som följde brexitbeslutet är i ett historiskt perspektiv.

krascher

Vilka aktier drabbas hårdast?

Konjunkturokänsliga bolag såsom ICA-Gruppen eller Axfood inom dagligvaruhandeln lär påverkas i betydligt mindre utsträckning än bolag med svaga finanser eller med stor belåning såsom banker. Däremot är svenska banker generellt sett mer motståndskraftiga än sina europeiska kollegor vilket borde borga för att de klarar sig bättre än exempelvis sina brittiska motsvarigheter som föll handlöst på fredagen.

Just det såg vi också där brittiska banker föll över -20 % medan Nordea som även handlas i Danmark vars börs var öppen på midsommarafton såg sin aktie sjunka -5,17%. I lägen av stor oro brukar vi se en bred nedgång vilket innebär att de flesta aktier faller oavsett verksamhet och bransch.

Aktier som har en stor exponering mot Storbritannien kan komma att påverkas. Pundet har fallit kraftigt vilket påverkar bolag som har en stor del av intjäningen i pund men som sedan redovisar vinsten i svenska kronor.

Brexit
Bolag med stor del av omsättning i Storbritannien (Källa: DI)

Svenska aktier utomlands

En viss indikation kring hur stor nedgången kan bli får vi genom att titta på svenska aktier som är dubbelnoterade. En handfull svenska aktier handlas på utländska marknader som var öppen under fredagen och ger oss en fingervisning hur stor nedgången kan bli. Glöm dock inte bort att utländska aktier handlas i annan valuta.

Sv aktier utomlands2

 

 

 

 

 

Det är i de tråkigaste tider som de bästa affärerna görs

Aktiemarknaden bygger på utbud och efterfrågan, alltså hur många som vill köpa aktier i förhållande till hur många som vill sälja. Om det är fler som vill köpa än sälja så kommer priserna stiga och tvärtom. I en sån här situation vill många sälja för att invänta och se vad som händer, det gör att många säljer men få köpare möter det ökade utbudet av aktier. När det sker så kan vi se kraftiga nedgångar likt de vi såg på flertalet europeiska börser i fredags.

Trots att många vill köpa när det är billigt och sälja när det är dyrt så gör de flesta tvärtom. Vi tenderar att köpa när aktiemarknaden har gått upp och alla pratar om att de tjänat stora pengar på aktiemarknaden medan vi tenderar att sälja när börsen fallit så pass mycket att vi får magont och svårt att sova om natten.

surt
Procentuell uppgång respektive nedgång i USA historiskt.

I ett historiskt perspektiv kan vi se att de absolut bästa köplägena dykt upp då marknaden varit som sämst. De som säljer idag behöver ställa sig frågan när de är beredda att kliva in i marknaden igen. Svaret är ofta då marknaden återhämtat sig och visar att den åter hittat tillbaka till en stigande trend. Problemet är att man då allt som oftast missat just återhämtningen, alltså sålt när det varit billigt och missat uppgången för att sen köpa tillbaka när det blivit dyrare.

Den här bilden visar skillnaden i avkastning om man missat de 10 bästa dagarna på 10 år, trots att det är stor oro på marknaden så brukar liknande politiska chocker blåsa över.

best-days
Påverkan på portföljen om man missar de bästa dagarna på börsen.

Sist men inte minst

Börsen svänger upp och ned och den risken får man betalt för i form av högre avkastning än på riskfria alternativ. Om man behöver pengarna i närtid bör de placeras med lägre risk medan man kan ta en högre risk om sparhorisonten är längre. De bästa tipsen för ett långsiktigt sparande just nu är fortfarande samma slitna ord:

  • Spara löpande
  • Förstå vad du köper
  • Håll dig informerad
  • Sprid risken genom att köpa olika aktier i olika branscher
  • Återinvestera utdelningen
  • Se över risken och din placeringshorisont på sparkapitalet

Relaterade inlägg