Checklista inför bostadsköpet – det behöver du tänka på

Av Avanza

16 sep 22

Share

1. Räkna ut hur mycket bostaden får kosta

Ta reda på hur mycket pengar du kan köpa bostad för. Hur mycket du får låna skiljer sig från bank till bank – men det är bra att själv tänka igenom hur mycket du kan och vill låna. Genom att köpa en billigare bostad, och därmed ta ett mindre lån, så blir din ekonomi också mindre räntekänslig. Det gör att du får en tryggare ekonomi om dina utgifter eller inkomster skulle förändras.

Om du får en belåningsgrad som är högre än 50 procent kommer du behöva amortera på ditt bolån. Hur mycket du ska amortera styrs av din belåningsgrad och hur mycket du tjänar per år:

2. Gå på visningar och delta i budgivningar

När du går på visningar kan mäklaren fråga om du har ett lånelöfte på plats för att försäkra sig om att du har finansieringen ordnad. Ett lånelöfte kan ge dig en uppfattning om hur mycket du får låna – men det är viktigt att du försäkrar dig om att banken också kan ge dig ett bolån för just den bostad du vill köpa innan du skriver på köpeavtalet.

Alla banker erbjuder inte lånelöften. Hos oss behöver du inget lånelöfte, istället ansöker du direkt om ett bolån när du hittat en bostad att köpa. Går du i köptankar? Här kan du ansöka om bolån vid nyköp.

Annons

3. Skaffa ett bolån innan du signerar kontraktet

När du vunnit en budgivning behöver du kontakta banken som du vill låna av. De gör då en sista granskning av din ekonomi och bostaden du vill köpa så de kan ge dig ett slutgiltig godkännande av lånet. Det är superviktigt, så du inte riskerar att stå utan bolån på tillträdesdagen. Om du blir tvungen att dra dig ur affären efter att ni signerat kontraktet kan det leda till att du blir skyldig att betala skadestånd till säljaren.

När du ansöker om ditt första bolån har du ofta ett sämre förhandlingsläge än när du förhandlar ränta med befintliga lån. Det kan därför vara klokt att teckna ett bolån med kortare bindningstid för att därefter se dig om efter andra alternativ. Tänk också på att räntan på ditt lån fastställs först den dag då lånet betalas ut, vilket oftast är tillträdesdagen. Det innebär att räntan kan bli högre än vad banken först erbjöd dig.

4. Jämför din bolåneränta efter inflytt

När väl ditt bolån är på plats och du flyttat in i nya lyan är det bra att jämföra ditt bolån och se om du kan få en bättre ränta från någon annan aktör. Här kan du enkelt jämföra för att se hur mycket du skulle tjäna på att flytta ditt bolån till oss.

Ta sedan för vana att någon gång per år jämföra din bolåneränta med vad andra aktörer kan erbjuda. För många finns stora pengar att spara på att vara en aktiv bolånekund.

Lycka till!

/Moa

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg