Då får vi besked om styrräntan 2023

Av Felicia Schön

17 jan 23

Share

Riksbanken använder styrräntan som ett verktyg för att motverka den skenande inflationen. Men hur fungerar det egentligen? När ändras styrräntan och varför? Här går vi igenom allt du behöver veta.

Bra att veta om styrräntan

Styrräntan (tidigare reporäntan) bestäms av Riksbanken. Riksbanken styr Sveriges penningpolitik och är oberoende av vilket parti som styr Sverige, det ska alltså ej förväxlas med finanspolitik, som beslutas av regeringen.
Sverige är en liten ekonomi i ett världssammanhang. Det innebär att världens centralbanker har stor påverkan på Sverige. Till exempel är det svårt för Riksbanken att sänka räntan eller behålla den oförändrad om stora centralbanker som Europeiska centralbanken (ECB) och USA:s centralbank (FED) höjer räntorna.

För bostadsägare med bolån är styrräntan intressant eftersom den, förenklat, påverkar kostnaden för banker att låna pengar. Det kan i sin tur spilla över på ditt bolån. Men, en höjning av styrräntan betyder inte att din bolåneränta nödvändigtvis ökar med lika mycket som styrräntan höjs. Banker sätter själv räntan och har möjlighet att höja med både mer eller mindre än styrräntans förändring. Dock betyder höjd styrränta med stor sannolikhet att bankerna kommer höja räntan i någon grad.

Datum för räntebesked i Sverige 2023

Det är inte helt lätt att hålla koll på alla datum där besked ges om hur vår ekonomiska situation kommer se ut framöver. Här samlar vi alla datum för räntebesked 2023. Räntebesked ges något oregelbundet fem-sex gånger per år, men vid behov kan det sättas in extra möten.

    • 9 februari
    • 26 april
    • 29 juni
    • 21 september
    • 23 november

    Annons

    Datum för räntebesked i USA 2023

    Eftersom den svenska ekonomin och börsen även påverkas mycket av amerikanska räntor är det många som är intresserade av det. Amerikanska FED har i normalfallet möte åtta gånger per år.

    • 1 februari
    • 22 mars
    • 3 maj
    • 14 juni
    • 26 juli
    • 20 september
    • 1 november
    • 13 december

    Hur kommer räntan förändras 2023?

    I samband med räntebesked ger Riksbanken ut dokumentet ”Penningpolitisk rapport”. I den presenteras en prognos för hur räntan kommer förändras framöver. Vill man ha extra koll på hur experterna ser på framtiden kan det vara nyttig att spana in. Dock bra att ta med sig att även experter kan ha fel, vilket vi upplevde förra året då Riksbankens prognos i slutet på 2021 helt missade omfattningen av den stigande inflationen.
    Huvudscenariot från senaste prognosen är att inflationen toppar runt 10% nu i början av 2023 för att därefter vara tillbaka på 2% i slutet av året. Höjning av styrräntan förväntas då stanna på knappa 3% för att därefter stanna runt den nivån ett antal år.

    Så här presenterade styrräntans framtid i den senaste prognosen:

    Källa: Riksbanken, ”Penningpolitisk rapport november 2022” s.12

    Vad påverkar ränteförändringar?

    En stor faktor som påverkar Riksbankens beslut om räntehöjningar är inflationen. Inflationsuppdateringar i Sverige presenteras i mitten av varje månad för föregående månad. Dvs i mitten av februari publiceras statistik för inflationstakten januari 2021 – januari 2022. I det fall inflationen inte minskar av räntehöjningarna som planerat, kommer Riksbanken behöva höja räntorna ytterligare. Så därför kan det vara bra att hålla utkik efter inflationssiffror också, det är en bra indikation för eventuella räntehöjningar.

    Här kan du läsa mer om hur du kan påverkas av räntehöjningar.

    Lite ljus i mörkret

    Räntehöjningar är sannolikt en osäkerhet för de flesta och kan kännas tungt och oförutsägbart. är kommer ett medskick för er som behöver lugn i det nuvarande läget.

    • Det är en övergående period. Över en konjunkturcykel, som är ca 10–15 år, är både höjningar och sänkningar helt normalt. Tider av räntehöjningar kan vara tuffa för ekonomin på många sätt, men försök se det som en period av anpassning som kommer gå över. Det är extra tufft nu när många anpassat sin ekonomi efter lägre räntor, stigande värde på bostaden, reallöneökningar och en börs som tuffar uppåt. Om ett par år kommer vi ha anpassat oss efter ett nytt läge där tex. en högre bostadsränta är normalfallet.
    • Styrräntan är en krockkudde. Konjunkturer är oundvikliga cykliska vågor som kommer och går. Styrräntan fungerar som ett skyddande verktyg som används av staten för att rädda ekonomin från höga toppar och djupa dalar.
    • Vi får med oss viktiga lärdomar. De som aldrig upplevt höga räntor, kanske särskilt unga vuxna, kommer sannolikt ta sig igenom denna period med flera nyttiga lärdomar som kommer stärka ekonomin för framtida kriser. Kanske man har lärt sig att en ordentlig buffert faktiskt är superviktig, eller att det kanske inte är hållbart för ekonomin med maxbelåning. You live and you learn, som man brukar säga.

    Vilka lärdomar tar du med dig?
    /Felicia

    Källor för datum och prognoser:
    Riksbankens kalender
    Riksbanken ”Penningpolitisk rapport november 2022”

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg