Så påverkas du av räntehöjningen

Av Felicia Schön

24 nov 22

Share

Dagens räntehöjning resulterade i den högsta styrräntan vi sett på nästan 15 år. Trots det verkade börsen ta beskedet med ro. Här kollar vi närmare på hur börsen reagerade och hur den nya styrräntan kan påverka dig.

Dagens räntehöjning landade på 0,75 procentenheter

Tre månader har passerat sedan Riksbankens senaste räntehöjning, som då landade på hissnande 1,0 procentenheter. En höjning som med största sannolikhet sved ordentligt för både privatpersoner och företag med stora lån. Men det var samtidigt ett nödvändigt agerande av Riksbanken för att pressa ner den högsta inflation Sverige sett på över 30 år. I oktober var inflationstakten (KPIF) höga 9,3 procent.

Idag var det alltså dags för ett nytt räntebesked. Denna gång beslutade Riksbanken att höja styrräntan med 0,75 procentenheter, vilket var helt i linje med både analytikernas och marknadens förväntningar. Det innebär att Sverige nu har en styrränta på 2,5 procent, upp från 0 procent sedan april i år. Dessa nivåer på styrräntan har Sverige inte upplevt sedan september 2008 då styrräntan toppade på 4,75 procent. Men för att se lite ljus i tunneln kunde vi då se rejäla sänkningar kort därpå och knappt ett år senare, i juli 2009, var styrräntan tillbaka på 0,25 procent.

I pressmeddelandet från Riksbanken motiveras räntehöjningen med att inflationen fortfarande är ”alldeles för hög” och fortsätter att ”urholka köpkraft och gör det svårare för hushåll och företag att planera sin ekonomi”.

Så reagerade börsen på räntehöjningen 

Börsen reagerade relativt lugnt på beskedet eftersom det var ett högst förväntat drag från Riksbankens håll. Börsen ogillar osäkerheter och denna gång var det något som marknaden med säkerhet var beredd på. Räntebeskedet levererades klockan 09.30 och kort därefter vände börsen från minus till plus. Sannolikt på grund av en svag lättnadsreaktion för att höjningen inte blev ännu högre då några analytiker hade spekulerat i en rejäl höjning på 1,0 procentenheter precis som vid förra räntebeskedet.

Hur kan räntehöjningen påverka dig?

Hur räntehöjningen kommer påverka beror som alltid på varje persons individuella förutsättningar. Om du äger din bostad och har bolån med rörlig ränta kan du med största sannolikhet räkna med ökade räntekostnader vid nästa ränteändring på bolånet. Här vill jag passa på att påminna om att våga använda din makt som kund i banken och förhandla om ränterabatt. Tveka inte på att flytta ditt bolån om du kan få en bättre ränta hos en annan bank. Här kan du jämföra ditt bolån.

Bor du istället i en hyresrätt är hyran mer trögrörlig och det kan dröja innan du känner av ökade hyreskostnader. Om du äger ditt boende utan skuld eller har bundna lån – grattis till dig som sannolikt inte kommer känna av en direkt ökning av boendekostnaderna.

Det är dock viktigt att komma ihåg att vi fortfarande har en hög inflation och det är klokt att fortsatt ta höjd för fortsatt tuffare ekonomiska tider.

Annons

Kommer räntan fortsätta stiga?

I pressmeddelandet i samband med dagens räntehöjning flaggar Riksbanken för fortsatta, om än mer försiktiga, räntehöjningar efter årsskiftet för att därefter förhoppningsvis stanna av. Prognosen för början av 2023 är en styrränta på strax under 3 procent.

Det bästa tipset jag kan ge efter besked som dessa är att se över hur du kan förbättra din ekonomi och fortsätta hålla månadssparandet vid liv. Glöm inte att det bästa av investeringar görs i de sämsta av tider.

This too shall pass!
/Felicia

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg