Pensionsspara 300 kr/mån – få en miljon mer i pension

Av Johanna Kull

06 feb 19

Share

Låt inte pensionen hamna på Att-göra-listan. Ge den lite kärlek redan nu. Det kan ge dig över 10 000 kronor mer i månad som pensionär. Ja, på få ställen är Planera-i-förväg-bonusen lika stor som när det kommer till just pensionen. Låt mig förklara varför.

Mitt liv är fullt av Att-göra-listor. I mobilen, på kylskåpet, i diverse anteckningsblock, på post-it lappar fastsatta på datorskärmen m.m. Jag skulle tro att jag i runda slängar har över 100 olika saker som jag ska göra. Snart… I ärlighetens namn är dessa lappar och listor inte speciellt effektiva. Jag skjuter ändå upp vissa saker i den längsta. Nu råkar jag tycka att sparande och placeringar är roligt, men jag vet att många människor placerar in pension/pensionssparande under kategorin jobbigt och tråkigt och tar sig därför aldrig tiden att i lugn och ro gå igenom sitt pensionssparande. Det är helt enkelt typexemplet på sak som riskerar att fastna på Att-göra-listan för många. Det är synd för det finns i regel många tusenlappar att vinna på att ge sitt pensionssparande den kärlek det förtjänar.

Dunderhonung för pensionen

Det viktigaste vi kan göra för vår pension, förutom att jobba och ha tjänstepension, det är att spara i sparformer som växer över tid och att vi hålla nere avgifterna. Man kan säga att tid och avkastning är som sparandets dunderhonung. Och ju längre tid vi har på oss, desto mindre sparande krävs för att dunderhonungen ska kicka in. Låt oss titta på några exempel:

Givet 7 % årlig avkastning hur mycket kan man då få ihop till 65-årsdagen beroende på när man börjar? (Stockholmsbörsen har historiskt gett drygt 10% per år, men det finns ingen anledning att ta i från tårna).

Vid 300 sparade kronor i månaden kommer:

20-åringen att få 1 100 000 kronor i sparkapital
30-åringen att få 520 000 kronor i sparkapital
40-åringen att få 240 000 kronor i sparkapital

Vid 1 000 sparade kronor i månaden kommer:

20-åringen att få 3 560 000 kronor i sparkapital
30-åringen att få 1 720 000 kronor i sparkapital
40-åringen att få 790 000 kronor i sparkapital

Som du märker får faktiskt den 20-åring som sparar 300 kronor i månaden ett 40 procent större pensionskapital än den 40-åring som sparar 1 000 kronor per månad fram till pension. Det säger något om fördelen med att börja spara tidigt. Ett annat exempel som tydliggör vikten av tålamod är att 20-åringen som sparar 1 000 kronor per månad, får ihop nästan fem gånger så stort pensionskapital som 40-åringen som sparar samma summa i 25 år. Det innebär att du som pensionär kan plocka ut nästan 12 000 kronor mer i månaden under 20 års tid eller 24 000 kronor mer per månad under en tioårsperiod. Och då har jag inte ens räknat med att man inte tar ut alla pengarna på en gång, utan att en stor del av pengarna ligger kvar och växer vidare fram tills du plockar ut dem.

Gör en pensionsprognos

Skjut inte pensionen framför dig, utan ta 30 min redan nu och gå igenom dina olika pensionsförsäkringar. En bra start är att logga in på minpension.se och göra en pensionsprognos. Det ger dig koll. Ett annat bra verktyg är konsumenternas försäkringsbyrås utmärkta sida Jämför Pris. Där kan du snabbt se om du betalar massa onödiga avgifter. När vi kommer till själva frågan kring hur man ska placera sin pension har jag här skrivit om hur du pensionssparar bäst utifrån din ålder.

Lycka till!

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg