Information om investeringar med rysk koppling

Av Avanza

28 feb 22

Share


Rysslands invasion av Ukraina har skapat stor oro på börsen och väcker frågor hos många sparare. I det här inlägget uppdaterar vi er med den senaste informationen om vad som gäller när det kommer till investeringar med rysk koppling.

Vad har hänt och hur påverkas jag?

Köpstoppade fonder och andra värdepapper
För att skydda våra sparare från potentiellt mycket stora risker vidtar vi nu ett antal åtgärder. Bland annat stänger vi av möjligheten att köpa Rysslands- och Österuopafonder samt andra värdepapper med exponering mot Ryssland. Här är fullständiga listor över vilka fonder och andra värdepapper som berörs:

Varför har ni infört köpstopp?
Osäkerheten på marknaden är stor och det finns en risk för fler sanktioner mot Ryssland som kan komma att påverka den ryska marknaden ytterligare. Det kan bland annat leda till inlåsningseffekter för sparare.

När kan man som kund investera i Ryssland igen?
Vi uppmanar till att vara väldigt försiktig med alla typer av investeringar mot Ryssland. Osäkerheten är väldigt stor just nu och det är svårt att veta när läget kommer att stabiliseras igen. Om läget förändras kommer vi uppdatera informationen på vår sajt och i appen.

Hur får jag som kund information?
På sajten hittar du alltid aktuell information. Vi kommer även att fortsätta uppdatera det här blogginlägget med den senaste infon som berör dig som sparare.

Köpstopp av Rysslands- och Östeuropafonder

Varför har ni stängt av möjligheten att köpa Rysslands- och Östeuropafonder?
Det finns en stor risk att ytterligare sanktioner mot Ryssland kan leda till inlåsningseffekter för våra sparare och vi har därför stängt möjligheten för köp i dessa fonder som ändå riskerar att inte kunna handlas imorgon eller kommande dagar.

Stänger ni av alla fonder med Rysslands och Östeuropaexponering?
Vi följer utvecklingen noga. Här kan du läsa mer om vilka fonder som berörs. Fler fonder kan påverkas, fondbolagen kan exempelvis själva välja att stänga ner in/utflöden.

Kan köpstoppet komma att påverka fler fonder?
Det kan det göra och det kan gå snabbt. Just nu är läget väldigt osäkert. Det går inte att säga vilka som kan komma att köpstoppas, eller hur ytterligare sanktioner kan komma att påverka.

Kan jag sälja mina Rysslands- och Östeuropafonder?
Det går fortfarande att sälja de fonder som vi köpstoppat, även om det kan komma att förändras snabbt med anledning av striktare restriktioner.

Köpstopp av aktier, ETF:er och trackers  med exponering mot ryska marknaden

Varför handelsstoppas vissa finansiella instrument?
Avanza använder en amerikansk mellanhand för handel med europeiska börshandlade fonder (exchange traded funds, ETF). Då vår handelspartner valt att handelsstoppa vissa ETF:er går det inte längre att vare sig köpa eller handla dessa på vår plattform. Det gäller även ett antal trackers. Här kan du se vilka finansiella instrument som påverkas.

 

Läs mer om ryska investeringar, kriget och oro på börsen

Frågor och svar om investeringar med rysk koppling och köpstopp

3 konkreta tips när börsen skakar

Så påverkas börsen och spararna av kriget i Ukraina

 

Inlägget uppdateras löpande

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg