Du har makten att själv välja fonder i din tjänstepension

Av Avanza

23 feb 24

Share

Ditt pensionssparande är ofta det viktigaste och mest långsiktiga sparande du har. Om du har en tjänstepension hos Avanza så är det din arbetsgivare som betalar in pengar till dig varje månad – du har med andra ord ett automatiskt månadssparande.

Månadssparande är bra – du sparar både i uppåtgående marknader och i nedåtgående marknader, det vill säga både när priserna på marknaden är relativt billiga respektive dyra.

I ett långsiktigt sparande, som pensionen, har också avgifter särskilt stor betydelse. Det kan låta lite med någon ynka procent, men för ett pensionssparande som snabbt växer sig allt större med hjälp av löpande inbetalningar och ränta-på-ränta-effekten så riskerar höga avgifter att äta upp delar av din pension.

I ett långsiktigt sparande kan du som sparare också kosta på dig relativt hög risk (det vill säga en hög andel aktier). Det beror på att aktiemarknaden förväntas ge en högre avkastning över tid än till exempel räntemarknaden.

För att ge ditt pensionssparande den bästa förutsättningen att växa, särskilt när du har långt kvar till pensionen, brukar 100% exponering mot aktiemarknaden vara en tumregel. Men aktiemarknadens utveckling svänger mycket och kan röra sig snabbt både upp och ner i värde i det korta perspektivet – det är något som alla inte är bekväma med. Det är även en risk som bör växlas ner när pensionen närmar sig, vilket görs genom att mixa sparandet så att det både har exponering mot aktiemarknaden och räntemarknaden (som förknippas med lägre risk) – även om det finns de som hävdar att man i sitt pensionssparande borde ha 100% aktieexponering ända till slutet (tills man dör – vi pensionsnördar pratar en del om döden).

Vad är entréfond i tjänstepensionen?

När din arbetsgivare påbörjar ett sparande till dig hos oss, så börjar du spara i en så kallad entréfond. Entréfonden finns för att du från början ska få ett bra sparande, utan att du själv behöver vara aktiv. Din arbetsgivare väljer entréfond och i många fall är denna Avanza 75. Även när du flyttar en gammal tjänstepension till oss, placeras dina pengar i Avanza 75. Avanza 75 är en så kallad blandfond med exponering både mot aktier och räntor. Avgiften är låg i jämförelse med andra blandfonder med en totalavgift på 0,66%. Fonden har dessutom presterat bättre än många liknande fonder och bättre än sin kategori i Morningstar, vilket gett fonden en rating på 4 av 5 möjliga stjärnor.

Hos Avanza kan du som sparare när som helst byta din entréfond till det sparande som passar dig. Kanske vill du direktinvestera i aktier eller spara i marknadens billigaste globalfond? Logga in i app eller på sajt och lär dig mer om din tjänstepension och ditt sparande.

/Åsa Mindus Söderlund, vd Avanza Pension

Försäkring tillhandahålls av Avanza Pension. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg