Hur mycket krävs för att bli ekonomiskt oberoende?

Av Johanna Kull

18 aug 21

Share

Drömmer du om att en dag kunna sluta jobba och helt leva på din förmögenhet. Då är du inte ensam. Men hur mycket pengar behöver man egentligen? Låt oss med fyra enkla frågor ge dig verktygen att ta reda på precis hur mycket du behöver spara ihop för att bli ekonomiskt oberoende och hur lång tid det skulle ta.

Vi definierar ekonomiskt oberoende som möjlighet att försörja sig på utdelningen från sina värdepapper. Vilken sparsumma som krävs för detta tar vi reda på genom 4 enkla frågor:

1. Hur mycket vill jag spendera varje månad?

Ett sätt att besvara frågan är att dela upp den i två delar:

1. Vilka utgifter har jag idag?
2. Tror jag att jag kommer ha en annan utgiftsnivå i framtiden?

Låt säga att jag har en inkomst på 35 300kr, den svenska medellönen 2019 enligt SCB. Du får jag ut ca 26 000 kr efter skatt. Följer jag tumregeln att sätta av 10% av min disponibla inkomst till sparande, sparar jag således 2 600 kr/månad. Kvar efter skatt och sparande är därför 23 400kr/månad, vilket då är min nuvarande utgiftsnivå.

TIPS: Enklaste sättet att ta reda på din disponibla inkomst är helt enkelt att kolla i dina senaste lönespecifikationer eller se hur mycket lön som betalas in på ditt bankkonto. Har du inte tillgång till det kan du räkna ut din lön efter skatt här.

Nästa fråga handlar om huruvida jag tror att jag i framtiden kommer ha högre eller lägre utgifter. Här avgör sådant som om man tror sig flytta till en billigare bostad, om man har barn som är på väg att flytta ut o.s.v. Eller så planerar man kanske att använda all sin nyvunna lediga tid till att resa och utforska världen, något som sannolikt skulle öka kostnaderna. I det här exemplet utgår jag från samma utgiftsnivå som idag, det vill säga 24 300 kr/månad, men att jag utöver det även vill resa för ytterligare 25 000 kr om året.

2. Vilken direktavkastning kommer jag ha?

Vill jag täcka mina utgifter med utdelningar blir en relevant fråga i sammanhanget vilken direktavkastning jag kommer ha. Under 2019 var OMXS30 genomsnittliga direktavkastning 3,6%. Tror du att denna nivå är rimlig för dina investeringar i framtiden kan du utgå från den, tror du på en högre eller lägre siffra för egen del kan du såklart justera utifrån dina förväntningar.

TIPS: Är du kund hos Avanza och vill se hur mycket du har fått i utdelningar under olika år kan du se detta både när du loggar in på sajten och i appen.

3. Hur mycket behöver jag då spara ihop?

Vill jag ha samma levnadsstandard med en utgiftsnivå på 23 400 kr/månad samt + 25 000 kr/år extra för resor, kommer min årliga utgiftsnivå i framtiden vara 23 400*12+25 000=305 800 kr. För att täcka dessa utgifter med utdelningar behöver jag, med en direktavkastning på 3,6%, spara ihop 8 500 000 kr (305 800/3,6%=8 494 444).

4. Hur lång tid kommer det ta för mig att spara ihop det jag behöver?

Tiden att nå sparmålet beror på hur mycket man redan sparat ihop, hur mycket man avser spara i framtiden samt vilken avkastning man förväntar sig. Utifrån dessa tre faktorer går det sedan att räkna ut hur länge man behöver spara för att nå målet. Ett verktyg på vägen är Avanzas sparkalkylator. Säg att jag redan har 200 000 kr. Då skulle det, med ett månadssparande på 2 400 kronor ta drygt 38 år att komma upp till de 8 miljoner jag behöver för att kunna leva på mina utdelningar.

38 år känns kanske lite långt bort. Då kan jag i sparkalkylatorn och laborera runt och prova lite andra antaganden.t.ex. skulle det med samma avkastning ”bara” ta 31 år om jag istället lyckas spara 5 000 kr/mån. 26 år vid ett månadssparande på 8 000 kr/mån.

Det här är såklart bara uppskattningar, men ger ändå en bra hint om ungefär vad som krävs. Och för att vara på den säkra sidan tycker jag att det alltid är bättre att vara lite konservativ i sina antaganden om årlig avkastning och hur mycket pengar man egentligen behöver varje månad. Bättre att anta en lite lägre avkastning än vad man kommer få, och en lite högre utgiftsnivå per månad. Det är alltid roligare att bli positivt än negativt överraskad.

Få tillbaka alla avgifter på både aktier och fonder

Du har väl inte missat vårt starterbjudande? Alla som ännu inte kommit över 50 000 kr i samlat sparande hos oss får tillbaka alla avgifter – på alla fonder. Det sker helt automatiskt. Dessutom handlar du aktier för 0 kr på Stockholmsbörsen. Här kan du läsa mer om vårt starterbjudande.

När skulle du anse dig ekonomiskt oberoende?

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Starterbjudande gäller för kunder med Courtageklass Start som inte kommit över 50 000 kr i samlat sparande hos oss. Fondavgifterna återbetalas under första kvartalet efterföljande år som fondandelarna ägts. Läs mer om vårt starterbjudande och se villkor på avanza.se/starterbjudande. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg

Kommentarer

11 svar till “Hur mycket krävs för att bli ekonomiskt oberoende?”

 1. Förutom direktavkastning harman ju även (om man gör nånting rätt) en värdeökning på aktier eller fonder på 5-10 % per år.

  Om man har fem miljoner i aktier och fonder och en ökning av värdet på 5% per år så är de värda 5 250 000 år två, och ännu mer året efter det.

  Det går att utnyttja genom att sälja av aktier motsvarande värdeökningen på 250 000 kr så att man behåller sin förmögenhet i aktier eller fonder på samma summa, 5 000 000 . På det viset så får man färre aktier varje år men å andra sidan ökar aktierna i värde så värdet av aktierna förblir samma.

  Jag tycker man får räkna med både utdelningen och aktiernas uppgång. Men det gäller att sprida riskerna samt att man har en buffert så man klarar av ett dåligt börsår. Om 5 miljoner räcker för att leva på sina aktier går det inte att räkna med att de ökar i värde med 5% varje år. Nåt år sjunker de kanske, nåt annat år ökar de med 15% . 5% är ett slags genomsnitt tänker jag. Så för att inte falla under 5 miljoner i värde på sin aktieportfölj eller fondportfölj behöver man en slags buffert, man kanske behöver 6 miljoner istället. Om man räknar med att sälja aktier för 300 000 per år så klarar man mer än ett år med ingen värdeökning alls på aktierna.

  Och för att man ska få 5% värdeökning per år bör man ju sprida riskerna, inte köpa en enda aktie utan kanske minst tio? Eller fonder.

 2. I sammanhanget bör inflation räknas in samt skatter på ISK. Att behöva 23400 per månad idag, motsvarar med inflation på 2% 23 400 * (1+0,02)^38 = 49 661 kronor per månad om 38 år. Det motsvarar med samma exempel att det krävs ett kapital om :
  49661 * 12 /3,82% = 15,6 MSEK
  skatten på 15,6 MSEK bör man också räkna in då det ska täckas av den utdelningen du tar ut.

  Men man bör även tänka på att direktavkastning inte är allt. Normalt räknar man med en övertid inflationssäkrad värdeökning på 7% på aktier varav man kan göra ett förhållande vis säkert uttag av 4% av totala tillgångar. Så det är viktigare med hög totalavkastning än hög direktavkastning.

 3. Förstår att ni självklart lyfter fram detta sätt att bli ekonomiskt oberoende, men ni kanske kan nämna några andra sätt också? Jag till exempel hyr ut en lägenhet utomlands som jag investerade i för en massa år sedan, vilket gör att jag nästan är ekonomiskt oberoende. En gång hade jag en större utgift och fick då ta ett lån från ”Lån Räntefritt” på kort varsel, vilket var rätt stressigt, men var stabilt att betala tillbaka det med min månadsinkomst hur som helst.

 4. Om man sparar i ca 30-35 år är det ju inte så långt kvar till pensionen. pension + utdelning från sparade pengar gör ju att man inte behöver spara lika mycket? Eller har du räknat med pensionen i de pengar man behöver spara ?

 5. Vad har ni då räknat för skatt på dessa 34600kr? Vart någonstans i Sverige skattar man 21-23 %?

  • Det är de du skattar efter jobbavdraget, tjänar du 400000 brutto så blir det runt 23%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.