Börja spara på börsen i 5 enkla steg

Av Felicia Schön

10 maj 23

Share

Som nybörjare kan det kännas snårigt att hitta rätt i börsdjungeln och man känner sig lätt överväldigad av all information. Men det är faktiskt enklare än vad många tror. I det här inlägget hjälper vi dig att komma igång med att investera ditt sparande i fonder, steg för steg!

Allt sparande är bättre än inget och sent är bättre än aldrig. Så nu är det dags! Jag vågar lova att du inte behöver ha oceaner av tid, du behöver inte kunna allt och du behöver inte ha en kappsäck full med pengar – det räcker med att du kommer i gång. Men! Kunskap är lätt att bära. Försök lära dig lite i taget under resans gång, det gör sparandet både lättare och roligare. Börja följa oss på sociala medier och sug åt dig av den information som dyker upp i ditt flöde. Pö om pö som fransmännen hade sagt.

Låt oss ta det steg för steg för att göra det enkelt:

Steg 1: Bli kund och öppna ett konto

Bli kund direkt i appen (eller på hemsidan) och logga in. Väl inloggad får du tillgång till en mängd smarta verktyg som kan hjälpa dig i ditt sparande på börsen.

Det mest populära bland våra kunder är att investera på ett investeringssparkonto (ISK). Fördelen med ett ISK är att det schablonbeskattas och deklareras därför per automatik varje år – smidigt! Här kan du läsa mer om våra kontotyper.

Tips! Eftersom allt som finns på ett ISK beskattas ska du inte förvara oinvesterade pengar där. Passa på att öppna ett sparkonto med ränta direkt vid start för att ha ditt buffertsparande och ”landningskonto” för ditt sparande. Från ditt sparkonto med ränta är det därefter enkelt att föra över till ditt ISK.

Steg 2: Hur mycket ska du spara? (Så mycket du kan!)

Nästa steg är hur mycket du ska spara. 2 000 kronor? 500? 15 000? 200? Faktum är att det bästa sparandet är det som blir av – oavsett hur stor summa det är.

Men en bra riktlinje att utgå ifrån är att spara 10 procent av nettolönen, dvs av det du får in på kontot efter skatt.

Kan du inte spara så mycket just nu? Spara en summa som är rimlig för dig. Kan du spara mer? Super – det finns inga undre eller övre gränser för ditt sparande. I våra egna Avanzafonder kan du handla för så lite som 1 krona åt gången!

Se din sparsumma som en fast kostnad som måste ”betalas” varje månad. Mitt bästa tips för ett sparande som blir av är att ha ett månadssparande via autogiro som automatiska köper fonder månatligen till dig. Och du – du kan givetvis dela upp summorna så inte allt går till samma konto. Skräddarsy efter dig själv.

Steg 3: Fundera igenom vad du sparar till

Steg tre är att ställa dig själv frågan: Vad är syftet med ditt sparande? Vad ska du spara till? Och framför allt, när behöver du pengarna? Anpassa ditt sparande efter din tidshorisont och dina mål. Dessa frågor är viktiga för att hantera risken. Ju längre din tidshorisont är, desto högre risk kan du ta – och vice versa.

  • Sparande på kort sikt (5 år eller mindre)
    Sparande till en ny bostad, bil, resa eller något annat som ligger nära i tiden passar bäst på ett sparkonto med ränta. Det ena måste dock inte utesluta det andra – vill du samtidigt lära dig mer och testa hur det känns att investera långsiktigt på börsen kan du dela upp sparandet och spara till exempel 90 procent till ditt kortsiktiga mål på sparkontot och lägga 10 procent av sparandet i fonder eller aktier.
  • Sparande på lång sikt (mer än 5 år)
    För långsiktigt sparande, till exempel till framtiden eller ”tills vidare” är fonder och/eller aktier ett bra alternativ. För investeringar på börsen är det framför allt tre saker man ska tänka på; 1) var långsiktig, 2) sprid riskerna och 3) spara regelbundet, till exempel genom ett månadssparande.

Det är smidigt (och gratis!) att öppna flera konton för olika syften, till exempel ett investeringssparkonto med fonder för långsiktigt sparande och ett sparkonto med ränta för buffert och kortsiktigt sparande. Så varför inte ha ett konto för varje syfte och mål?

Testa vår funktion ”sparmål” för att få en extra sporre för ditt sparande!

Steg 4. Skapa din portfölj – ta hjälp av våra smarta sparverktyg

Nu till det roligaste steget – starta upp och skapa din portfölj av fonder (eller aktier).

Hos oss kan du skapa ett fondsparande på ett par minuter. För att skapa en fondportfölj har vi tre smarta verktyg som kan hjälpa dig. Välj tillvägagångssätt baserat på hur intresserad du är av att ta egna beslut.

  • Avanza Auto – för dig som vill komma ingång med ett smart sparande på börsen snabbt och enkelt. Välj summa, välj risk och låt resten skötas automatiskt. Easy peasy!
  • Portföljgeneratorn – för dig som vill göra aktiva val men behöver lite vägledning bland alternativen. Svara på enkla frågor om syfte och tidshorisont och få förslag på fonder för dig. Det är dessutom superlätt att anpassa och byta ut fondförslagen om du har någon personlig favorit redan.
  • Fondlistan – för dig som vill bygga en egen portfölj med fonder. Sortera på mest ägda fonder, lägst fondavgift, rating, hållbarhetsbetyg och upptäck nya favoriter. Väljer du detta alternativ så glöm inte riskspridningen – välj mellan 3–6 fonder i några olika regioner och branscher. Inte alla ägg i samma korg, som du säkert hört.

Och du, glöm inte att du får tillbaka alla fondavgifter upp till 50 000 kronor!

Steg 5: Håll sparandet vid liv

Det sista, och möjligen viktigaste, steget är att hålla ditt sparande vid liv. När du väl har startat ett månadssparande, håll i det med alla krafter. Det är betydligt bättre att minska dittsparande när det blir tufft ekonomiskt, än att sluta spara helt. Det gäller även i de mest tuffa tider. Det kan låta galet, men de bästa köpen på börsen görs ofta i de sämsta av tider.

Exempel: Sparkonto utan ränta vs. börsen
Avslutningsvis vill jag att du kikar på grafen nedan för att svart på vitt (grönt på grönt?) se hur ett sparande över tid utvecklas, år för år, i genomsnitt på börsen jämfört med ett vanligt sparkonto utan ränta. Vill du helst ha chans till 2 miljoner eller 750 tusen när det är dags för pension?

Exemplet i grafen är baserat på ett månadssparande på 2 500 kronor och en årlig avkastning på 7% för börsen och en nollränta på sparkontot. Exemplet är förenklat och bortser från inflation, utdelningar, avgift och skatt.

 

Några värdefulla tips att ha med sig!

  • Våga ta risk vid sparande på lång sikt
    Det är väl inte bra att ta risk med viktiga pengar? Jo, på lång tid är risk bra, det är den hemliga ingrediensen som får pengarna att växa. Det beror på att det finns ett starkt samband mellan risk och avkastning – ju mer risk man tar, desto större chans till högre avkastning. Ju längre tidshorisont, desto mer risk kan man ta. Våga ta risk och låt avkastningen ge dig en ränta-på-ränta-effekt som ökar värdet på dina pengar exceptionellt över tid.
  • Sälj inte i panik
    Ett sparande på börsen trivs bäst om de får ligga och jäsa till sig utan att någon stör. Det är fullt normalt att känna en stress över att se sina pengar sjunka i värde, men det är då när det gör som mest ont som du ska göra precis tvärtom – köp mer. Här kan du läsa mitt inlägg om varför det är så.
  • Bygg upp intresset för din ekonomi
    Du kanske inte tycker det är det roligaste i världen från början. Men att få kontroll, förstå och ha koll på dina pengar och ditt sparande kommer gynna dig genom hela livet. Lär dig lite åt gången. Börja följa ekonomirelaterade konton på sociala medier, ha Avanzapodden i lurarna på vägen till jobbet, slå på pushnotiser för ekonominyheterna, logga in ofta för att lära dig hur det svänger upp och ner med omvärlden.

Man ångrar aldrig en sparad krona – happy saving!

/Felicia
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg