En nybörjarguide till sparande

För ett tag sedan så frågade två av mina vänner under en middag om jag kunde hjälpa dem att sätta upp ett långsiktigt sparande. ”Självklart!” var min spontana tanke. Och eftersom de fick hjälp av mig på tu man hand tänkte jag dela med mig av det jag sa till dem, så att du själv eller någon du känner kan komma igång på under 10 minuter.

1. Tänk på hur länge du vill spara

Jag tycker inte att man alltid behöver ha ett mål med sparandet, men det är bra att ha en någorlunda fingervisning om hur länge man vill spara. Det är nämligen avgörande för hur hög risk du bör ta.

Dessa tumregler kan du ha med dig när du bestämmer dig:

  • Pengarna ska användas inom två år – sparkonto (ingen risk)
  • Pengarna ska användas inom fem-tio år – börsen med lägre-medelhög risk
  • Pengarna ska användas om mer än tio år – börsen med hög risk

Mina vänners fråga gällde främst för ett långsiktigt sparande på 20-40 år, och eftersom det är en lång sparhorisont så har de möjlighet att ta hög risk för att ge pengarna en chans att växa. (Jag var noga med att berätta att pengarna högst troligtvis kommer att gå ner ett par gånger under åren också, men på grund av den långa spartiden så har de möjlighet att växa till sig igen.) Sagt och gjort – aktiefonder med hög risk blev valet.

2. Välj hur mycket du vill spara

Man brukar säga att man ska spara 10% av sin lön efter skatt som riktmärke. Men man får inte glömma att ju mer man sparar desto bättre! Och ju tidigare man börjar, desto mer kan man utnyttja ränta-på-ränta effekten.  Här kan du läsa mer om hur mycket bör spara.

3. Sätt upp ett månadssparande

Eftersom det bästa och enklaste sättet att spara på (tycker jag) är när det rullar på och pengarna dras innan man hinner spendera dem, så satte de upp ett månadssparande. Här startar du ett månadssparande (du måste logga in).

4. Välj fonder

I samband med att månadssparandet sätts upp så ska man välja fonder att spara i varje månad. Jag brukar säga att det är klokt att börja med fonder och sedan snegla på aktier som man är intresserad av det. Aktier är inte svårare än fonder men man måste veta vilket bolag man köper in sig i och ha koll på det bolaget. Därför tycker jag att man bör börja med fonder och allteftersom titta på aktier när man har byggt upp ett intresse.

En sådan här uppdelning har experten Johanna Kull pratat om tidigare och det känns som ett bra sätt att börja på:

  • Globalfond/er – ca 40% av summan
  • Sverigefond/er – ca 25% av summan
  • Emerging Markets-fond/er (tillväxtmarknadsfond) – ca 10-25% av summan
  • Branschfond/er – ca 10% av summan (kan vara högre om du är mer aktiv)

När man väljer flera olika fonder sprider man risken automatiskt, och det gör en mindre känslig för svängningar på börsen. Om du t.ex. har en Sverigefond och sedan en tillväxmarknadsfond (som är i andra länder) så behöver inte den ena påverkas av svängningarna i den andra marknaden. Tänk också på att om du väljer en branschfond så behöver du hålla ett öga på den branschen. Ju ”smalare” fond, desto högre risk.

Topplista Globalfonder

  1. Avanza Global
  2. Länsförsäkringar Global Indexnära
  3. SPP Global Plus

Se hela listan

Topplista Sverigefonder

  1. Avanza Zero
  2. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  3. Avanza Småbolag by Skoglund

Se hela listan

Topplista tillväxtmarknadsfonder

  1. Öhman Etisk Emerging Markets A
  2. Avanza Emerging Markets
  3. Länsförsäkringar Tillväxtmrkd Idxnära A

Se hela listan

Topplista branschfonder

  1. Swedbank Robur Ny Teknik
  2. TIN Ny Teknik 
  3. Avanza World Tech by TIN

Se hela listan

Tänk på att alla dessa fonder har högre risk. Du kan filtrera ut fonder med lägre risk i fondlistan.

Listorna visar de fonder med flest ägare på Avanza per 201216.

Praktiskt exempel på ett långsiktigt sparande

Som jag nämnde ovan så ger en lång sparhorisont möjlighet att välja högrisk-fonder. Vi har tidigare nämnt i bloggen att de som har 7 fonder eller fler har högre riskjusterad avkastning, så vi har 7 fonder som riktmärke här. Tar vi de populäraste fonderna rakt av blir fördelningen ungefär här:

  • Avanza Global – 20 % av totalsumman
  • Länsförsäkringar Global Indexnära – 20% av totalsumman
  • Avanza Zero – 12,5% av totalsumman
  • Spiltan Aktiefond Investmentbolag – 12,5% av totalsumman
  • Öhman Etisk Emerging Markets– 12,5% av totalsumman
  • Avanza Emerging Markets – 12,5% av totalsumman
  • Swedbank Robur Ny Teknik – 5% av totalsumman
  • TIN Ny Teknik – 5% av totalsumman

Överkurs:
Ni som är lite insatta ser att global- och tillväxtmarknadsfonderna följer samma index. Samt att branschfonderna är i samma bransch (båda är i teknik). Detta kan man självklart justera och välja andra index eller branscher för att inte vara så exponerad mot samma saker (då det ger en högre risk i sparandet).

Men hållbara fonder då? Hur sparar man i det?

Klart man kan spara hållbart när man ändå håller på och sätter upp! Hållbarhet är ett komplext område (vad är hållbart, hur mäter man det osv) men hos oss kan man bland annat göra en egen hållbarhetsstämpel, där man får hjälp att välja ut vad som är viktigt för en själv. Utöver det så finns det hållbarhetsdata på respektive fondöversikt (eller under fliken Hållbarhet i fondlistan). Där ser man hur pass hållbar fonden är jämfört med andra fonder i Hållbarhetsindikatorn (ett lågt värde är bättre än ett högt – då är fonden mer hållbar), hur många Morningstar-glober den har och om den har låg Co2-risk eller inte.

5. Nu rullar sparandet – dags att hålla koll!

Efter att månadssparandet är uppsatt så kommer det rulla på. Stöter man på patrull är det bara att ringa till vår kundservice på 08-562 250 00 eller skicka ett meddelande som inloggad.

Eftersom man inte ska lämna sina pengar vind för våg så bör man logga in då och då för att se att allt inte går åt pipsvängen. Allra enklast är att ladda ner vår app och kika där. Då har du koll på hur ditt sparande går och kan justera fonder (eller testa aktier) när du känner dig lite mer varm i kläderna.

(och psst.. om du trots alla dessa tips inte orkar ta tag i det så finns Avanza Auto, som sköter sparandet automatiskt).

Hoppas att du är igång med sparandet nu!

/Hanna Zetterberg, sparnörd och CRM-specialist på Avanza

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. 

Relaterade inlägg