En värld av frihet och nya möjligheter

Finansvärlden. Den för många väldigt läskiga världen med komplicerade analyser – där man använder svårbegripliga termer, kan ta risk och förlora stora summor pengar. I den världen vill jag göra min karriär. För mig innebär det så många möjligheter. Ett eget sparande ger mig exempelvis möjligheten till en framtid där jag kan resa dit jag vill utan att behöva tänka på vilka konsekvenser det ger min vardag hemma, eller varför inte möjligheten att bjuda vänner och familj på upplevelser jag gärna delar med dem.

Framförallt ger finansvärlden mig en möjlighet att ägna mina dagar åt att bygga en karriär inom branschen. Det här inlägget handlar inte om hur jag lagt upp mitt sparande eller vad jag sparar till, utan min förhoppning är att det kan ge dig motivation och drivkraft i det du vill jobba med och inspirera till ett sparande som ger frihet och nya möjligheter.

Från svårbegripligt till oemotståndligt

Tidigare har jag upplevt finansvärlden som väldigt svårbegriplig. Jag har en känsla av att många ser på finansvärlden som en ganska tråkig plats med en stor andel män och en hård företagskultur. När jag pratar med vänner förstår de flesta sig inte alls på hur jag kan tycka att det här med aktier är så roligt. På universitetet bemöttes jag inte allt för sällan med ett oförstående ”Åh fy, jag klarar inte av sånt!” när jag nämnde att jag studerade finansiering och revision. Jag å andra sidan kan inte förstå hur man inte kan tycka att det här med aktier är hur kul som helst! Det ger mig en chans att jobba i en bransch där jag omöjligen kan veta allt, och där jag konstant måste hålla mig uppdaterad. Förstå vilka roliga dagar man kan ha på ett jobb där man alltid kan lära sig nya saker i takt med att världen och bolagen på börsen förändras!

Tro på dig själv

Men hur ska man kunna lära sig att tolka finansspråket? Hur ska jag kunna lära mig allt om börsen och om alla omvärldsfaktorer – jag kan ju inte i närheten av allt man ska kunna? Det finns så extremt många begåvade och kunniga människor som kämpar för samma karriär, hur skulle jag kunna vara med och tävla mot dem? Alla andra är så självsäkra i sina åsikter, hur ska jag kunna vara det när jag inte vet om just den här aktien kommer stiga eller minska i värde?

En sak vet jag i alla fall säkert. Det absolut viktigaste är att tro på sig själv och hela tiden påminna sig om att ingen annan heller sitter med facit i hand. För att bli bra på det här tänker jag lägga riktigt mycket tid på att skaffa mig mest möjliga kunskap och söka så mycket information som möjligt om de investeringar jag vill göra. Det tror jag är vad som ger en konkurrensfördel på sikt. Dessutom är det bara en fördel för mig om branschen domineras av män. På så sätt sticker jag ut mer när jag som kvinna visar framfötterna och vill visa upp mitt intresse för sparande och finans. Jag är ung och har viljan att lära mig.

Just nu sitter jag här och hjälper våra kunder att väcka eller behålla ett intresse för finansvärlden och dess möjligheter. För att kunna göra det har jag lagt massa tid på att lära mig mest möjligt. Både på universitet, hos Avanza och på frivilliga kvällskurser. Bara för att det finns många med drömmar om en karriär inom finansbranschen, innebär det inte att jag inte kommer att lyckas. Den utmaningen accepterar jag istället gärna.

Och jag vet att detsamma gäller dig. Så länge du bestämmer dig för det och inte låter dina tvivel hindra dig, så är jag lika säker på att du kommer kunna gå hur långt som helst inom det område som just du brinner för.

/Louise Wickbom, Private Banking och Legal på Avanza

#tjejersomsparar

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg