Fondavgifter och riskspridning – det här ska du tänka på innan du börjar spara i fonder

De allra flesta svenskar har någon relation till fonder. Jag tänkte därför dyka lite djupare ner i detta ämne och hoppas att du som läsare kommer ut på andra sidan med en vilja att skapa ett sparande som både ger dig lite mer pengar i plånboken och som är lite roligare.



Relationen till fonder kan vara högst omedveten i ett pensionssparande genom arbetsgivaren och den allmänna pensionen. Det kan handla om ett barn-fondsparande som finansierade det där efterlängtade körkortet. Eller det kan vara vuxen-klockan som ringt och påmint om vikten av att börja pensionsspara privat. Oavsett vad är fonder en sparform som de allra flesta, någon gång i livet, kommer i kontakt med och kan påverka.

Till att börja med, vilken fond ska jag välja?

Det finns en uppsjö av olika typer av fonder och utbudet växer ständigt. Hos oss på Avanza kan du välja mellan fler än 1300 olika fonder. Men, ett stort utbud är inte alltid det bästa utan kan ibland snarare vara avskräckande. Ta dig därför en funderare över om du kan göra ditt sparande till något roligt genom att investera i fonder med en inriktning som tilltalar dig.

Är hållbarhet en viktig aspekt? Här finns ett stort utbud att välja mellan, läs gärna min kollega och Hållbarhetsansvariga Johanna Kulls inlägg där hon går till botten med detta. En annan aspekt är så klart vilken risknivå du känner dig bekväm med. Den kan du enkelt hitta på fondens sida men det kan vara bra att du i detta steg bär med dig att en globalfond generellt sett innebär en lägre risk.

Ytterligare en aspekt att fundera över är om du vill ha en fond som är aktivt eller passivt förvaltad. Om du är nyfiken på skillnaden mellan dessa båda kan du läsa mer här. Generellt innebär en aktivt förvaltad fond att förvaltaren vill överträffa ett givet index och tar mer betalt för detta. En passivt förvaltad fond, eller en indexfond, är en fond som passivt följer ett index och därför har en lite lägre kostnad. Detta leder mig in på nästa del i ditt fondval.

Vad ska det kosta att fondspara?

När du bestämt dig för risknivå, inriktning och aktivitetsnivå på ditt sparande är nästa steg att fundera över vad du är beredd att betala för det hela. Här gäller det dock att vara vaksam då finansmarknaden inte fungerar som traditionella marknader där ett högt pris oftast signalerar högre kvalitet.

Tvärtom finns det flera studier som snarare visar att en billig indexfond, i de flesta fall, slår en dyrare aktivt förvaltad fond över tid. Och det är inte småpotatis vi talar om. Ränta-på-räntaeffekten leder till att det handlar om många tusenlappar i skillnad över tid.

Vad är skillnad mellan totala avgifter och förvaltningsavgifter

Just det här med avgiften är, som sagt, en väldigt viktig aspekt och jag tänkte därför gå lite djupare i detta. Avanza har valt att visa ”Total avgift” vilket gör att avgiften kan se högre ut hos oss. Detta beror på att ”Total avgift” till skillnad från ”Årlig avgift”, som de flesta i branschen valt att visa, också innefattar transaktionsavgifter och prestationsbaserad avgift (performance fee). Detta är en kostnad som du betalar var du än köper fonden, men som sällan visas upp. Vi har dock valt det mest transparenta sättet att informera om fondavgifter.



Hur mycket ska jag spara?

Precis som med träning gäller att det bästa sparandet är det som blir av. Kanske kan en idé vara att börja lågt med några hundralappar i månaden och därefter känna sig fram. Vid en lönehöjning kanske en del så småningom kan avstås och gå till sparande?

Fördelen med ett månadssparande är också att du därmed sprider risk över tid då du kommer att köpa fonder både i uppgång och nedgång.

En annan relaterad fråga är också hur många fonder man ska äga. Även här är riskvilja en viktig aspekt då en större blandning av olika typer av fonder ger en större diversifiering och blir en liten krockkudde när det skakar på börsen. En bred globalfond kan gärna kombineras med en lite mer riskfull Sverigefond och kanske några fonder till inom ett område som känns bra.

Varför kan du inte bara tipsa om några fonder som passar de flesta? Måste jag gå igenom dessa steg?

Nu kanske du som läsare funderar över varför jag helt enkelt inte bara rekommenderar några särskilda fonder som borde passa de flesta. Men, jag är övertygad om att det bästa sparandet skapar du själv genom att lära dig lite grann om hur det funkar, ha några enkla tumregler och sen göra något roligt av det.

Jag hoppas att detta blogginlägg gett dig en större förståelse för vad som är viktigt att tänka på när du sätter upp ditt sparande och givit inspiration till att göra det till något roligt. Om du ändå känner dig osäker kan du alltid klicka dig in på vår Fondinspiration och kika på hur andra kunder agerat och vilka fonder som gått bäst historiskt.

Men kom då ihåg att en historisk avkastning inte säger någonting om framtiden. Det bästa är istället att tro på dig själv, gör sparandet till något roligt och tänk långsiktigt.

Få tillbaka alla avgifter på både aktier och fonder

Du har väl inte missat vårt starterbjudande? Alla som ännu inte kommit över 50 000 kr i samlat sparande hos oss får tillbaka alla avgifter – på alla fonder. Det sker helt automatiskt. Dessutom handlar du aktier för 0 kr på Stockholmsbörsen. Här kan du läsa mer om vårt starterbjudande.

För att sammanfatta:

  • Vilken typ av sparande vill du ha? Hållbart? Aktivt förvaltat?
  • Titta noga på vad fonden kostar och jämför gärna med andra liknande fonder
  • Det bästa sparandet är det som blir av.

Lycka till med ditt sparande,
Moa

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Starterbjudande gäller för kunder med Courtageklass Start som inte kommit över 50 000 kr i samlat sparande hos oss. Fondavgifterna återbetalas under första kvartalet efterföljande år som fondandelarna ägts. Läs mer om vårt starterbjudande och se villkor på avanza.se/starterbjudande. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg