Fem frågor och svar om köpstoppet av Rysslandsfonder

Av Avanza

27 feb 22

Share

Det är inte längre möjligt att köpa Rysslandsfonder. Här går vi igenom vad detta innebär för dig som har investerat i Rysslandsfonder.

Osäkerheten på marknaden är stor och det finns också en risk för ytterligare sanktioner riktade mot Ryssland som riskerar att påverka Rysslandsfonder. Det kan i sin tur leda till inlåsningseffekter för sparare och vi väljer därför att stänga möjligheten för köp i dessa fonder som ändå riskerar att inte kunna handlas imorgon eller kommande dagar. Här har vi samlat några frågor och svar för dig som har investerat i Rysslandsfonder

Stänger ni av alla fonder med Rysslandsexponering?
I dagsläget är det endast rena Rysslandsfonder. Vi följer utvecklingen noga. Fler fonder kan påverkas, fondbolagen kan exempelvis själva välja att stänga ner in/utflöden.

Kan köpstoppet komma att påverka fler fonder?
Det kan det göra och det kan gå snabbt. Just nu är läget väldigt osäkert. Det går inte att säga vilka som kan komma att köpstoppas och hur ytterligare sanktioner kan komma att påverka. Fondbolagen själva kan exempelvis välja att stänga ner in/utflöden.

Kan jag sälja mina Rysslandsfonder?
Det går fortfarande att sälja de fonder som vi köpstoppat, även om det kan komma att förändras snabbt med anledning av striktare restriktioner.

När kan man köpa Rysslandsfonder igen?
Vi vill mana till stor försiktighet med alla typer av investeringar mot Ryssland. Osäkerheten är väldigt stor just nu och det är svårt att veta när läget kommer att stabiliseras igen.

Hur får jag som kund information?
Vi har information på sajten som vi uppdaterar löpande.

Här kan du läsa mer

Här kan du läsa fler frågor och svar kring köpstoppet av Rysslandsfonder.

Här är konkreta tips till kring hur man kan tänka när börsen skakar.

Här kan du läsa mer om hur börsen påverkas av kriget i Ukraina

 

Relaterade inlägg