Gamingbolagen som avanzianerna favoriserar

Spel i alla dess former har blivit omåttligt populärt, en trend som förstärkts rejält under coronapandemin. Snart når vi milstolpen tre miljarder människor som spelar någon form av spel. Den globala spelmarknaden förväntas omsätta 159,3 miljarder dollar i år enligt analystjänsten Newzoo, vilket är en tillväxt om +9,3% jämfört med ifjol. Men vilka gamingbolag favoriserar våra avanzianer?

Coronapandemin har eldat på sektorn

En stor drivare bakom det här årets tillväxt inom gamingsektorn kan tillskrivas coronapandemin och de karantänsregler som infördes runt om i världen. Digitala upplevelser blev då ett substitut till att träffa sina vänner ”i verkligheten”. Nästa generations spelkonsoler såsom Xbox (Microsoft) och Playstation (Sony) lanseras under hösten och lär nog infinna sig under en och annan julgran i år. Det faktum att allt fler spel laddas ned digitalt stärker även marginalerna för många aktörer.

Asien-Stillahavsregionen förväntas utgöra lite mer än halva marknaden mätt i antal spelare medan Mellanöstern och Afrika växer snabbast, tätt följt av Latinamerika.

Mobilspel har låga inträdesbarriärer och snabbast tillväxt

Förr i tiden var man tvungen att ha en spelkonsol eller bra speldator för att erhålla en god spelupplevelse. Nuförtiden har de flesta av oss en spelkonsol på en armlängds avstånd dygnet runt, nämligen vår smartphone. Därför är det kanske inte konstigt att mobilspel (inkl. spel på paddor) utgör den absoluta lejonparten av den förväntade totala adresserbara marknaden i år, dessutom växer detta segment snabbast.

 

 

Utvecklingen går allt snabbare

Vi ser även en hel del innovation såsom Gaming as a Service (GaaS), Cloud Gaming, E-sport, Free to Play,  VR/AR samt en ny generation konsoler som är på väg ut, lagom till julhandeln. Att allt mer resurser kommer läggas på att försöka leda utvecklingen är nog en lågoddsare med tanke på att gaming är större än både den globala musik- och filmindustrin. Faktum är att gaming är världens snabbast växande underhållningsform.

Aktierna som stigit mest senaste året

Det relativt lilla gamingbolaget Star Vault har trots sin storlek på strax över 200 MSEK lyckats attrahera 3 871 avanzianer. Medianavkastningen bland nedan bolag uppgår till +110% att jämföra med +8,49% för OMXS30 inkl. utdelning eller +14,26% för breda Stockholmsbörsen inklusive den ack så viktiga återinvesterade utdelningen.

 

Gamingfavoriterna bland avanzianerna

Vilka gamingbolag är då avanzianernas favoriter? Lars Wingefors Embracer (f.d. THQ Nordic) kniper förstaplatsen om spararnas gunst med bred marginal. Nästan 28 000 avanzianer har tryckt på köpknappen, följt av den gamla favoriten Starbreeze som sakta tappar ägare.

Något som förvånar mig lite grann är det faktum att världens största gamingbolag lever lite i skymundan i ägarstatistiken. Jag är väl medveten om vårt starka home bias, trots allt är 9 av 10 kronor investerade på hemmaplan. Men de som är gamers bör rimligtvis vara agnostiska till vilken marknad bolagen är noterade på. Snarare bör det väl vara bolagets portfölj av speltitlar och dess attraktionskraft som styr. Grand Theft Auto är exempelvis ett av världens mest sålda spel genom tiderna, ändå har Take Two Interactive blott 10% av ägarbasen som Embracer har.

Skam den som ger sig… jag har ett sista ess i rockärmen. Låt oss vända på steken och kolla vilka aktier som har attraherat högst mediankapital bland våra avanzianer.

En intressant spaning här är att det bolag som har minst antal ägare faktiskt attraherat högst mediankapital och därmed förärar bolaget med en förstaplats. På andra plats kommer Take Two Interactive med titlar som Grand Theft Auto och Red Dead Redemption.

Vilket är ditt favoritbolag inom gamingsektorn?

Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. 

Relaterade inlägg