6 tips för din plånbok – lägg en ekonomisk trygghet under granen!

Av Avanza

18 dec 17

Share

Julen närmar sig och med det också den obligatoriska julklappshandeln. Enligt näringslivsorganisationen Svensk Handel innebär julhandeln ett tillskott i detaljhandelns försäljning på närmare 16 miljarder kronor eller 1 600 kr per person i år. Leksaker får störst uppsving och statskassan förväntas fyllas på med 25 miljarder.

I år förväntas den totala omsättningen i julhandeln under december uppgå till 78,5 miljarder kronor. Det kan jämföras med samma siffra 2001 som var 45,4 miljarder kronor. På 16 år har alltså den siffran ökat med närmare 73%.

Min fråga är, vad får din egen ekonomi och plånbok?

För mig handlar ett sparande om ekonomisk trygghet och att kunna balansera upp den livsstandard man själv väljer, både idag och imorgon. I den bästa av världar lever man ju livet på det sätt man vill, inte måste. En ekonomisk trygghet, oavsett vad det betyder för just dig, börjar med ett första steg så varför inte börja nu?

6 tips för dig som vill bygga en ekonomisk trygghet

 

  • Börja spara Det bästa sparandet är det som blir av. För de flesta handlar det mer om rutin och vilja än om beloppet man sparar. När du har rutinen är det mycket enklare att höja sparandet än vad det är att komma igång med sparandet från ruta noll.
  • Välj sparform Har du ingen buffert alls kanske det klokaste är att bygga upp en motståndskraftig ekonomi innan du ger dig på fond- och aktiesparande. En buffert på ett vanligt konto agerar med fördel krockkudde i din löpande ekonomi för oförutsedda utgifter eller spännande äventyr. Därefter finns möjligheten till ett mer långsiktigt sparande i fonder och/eller aktier för att ge dina pengar möjligheten att växa över tid och kanske, uppfylla framtida drömmar.
  • Våga göra misstag Det är inte fel att göra misstag, det är snarare regel än undantag för de flesta. Lär dig av dina misstag och försök undvika dem i framtiden, då har du fått valuta för pengarna.
  • Skilj på kortsiktiga och långsiktiga pengar De kortsiktiga pengarna ska agera krockkudde i ekonomin när det behövs medan de långsiktiga pengarna har till uppgift att utgörs en ekonomisk trygghet och kanske även möjliggöra för dig att uppnå dina drömmar. Var befinner du dig idag och var vill du befinna dig i framtiden? Våga drömma och sätt upp en målbild. Det kan handla om en solig strand i Karibien eller att kunna ta barnbarnen till djurparken en gång om året, det är bara du som vet vad livskvalitet är för just dig. Sätt inte av mer pengar till ditt långsiktiga sparande än vad du faktiskt kan avvara, utan att knycka tillbaka dem strax innan löning för att det var för mycket månad kvar i slutet på lönen, var ärlig mot dig själv.
  • Uppfinn inte hjulet på nytt Rådfråga goda vänner och bekanta du litar på som du vet är intresserade av sparande, hur gör dem? Att rakt av kopiera någon annans tänk fungerar sällan bra på lång sikt så hitta ditt eget sätt att spara men influeras gärna och reflektera över goda tips på vägen.
  • Sluta hitta på ursäkter Ta tag i sparandet nu, öppna en depå eller ett sparkonto och sätt av en slant, då har du ju faktiskt kommit igång. Följ upp löpande och se hur ditt sparande och tillika din ekonomiska trygghet sakta växer över tid! Sträck på dig, bra jobbat!

Sist men inte minst! Ge nu din egen plånbok och ekonomi en bra julklapp. Vad har du för drömmar?

Allt gott,

Nicklas

 

Relaterade inlägg