Gratis courtage i USA på måndag 26 okt

Av Avanza

23 okt 20

Share

Intresset för amerikanska aktier har ökat rejält på senare tid och är alltjämt vår mest populära utländska marknad. Det tycker vi såklart är roligt. Nu vill vi ge ännu fler möjligheten att hitta till den amerikanska marknaden. Därför kör vi gratis courtage för amerikanska aktier på måndag (växlingsavgift tillkommer).

I USA finns två primära börser, dels NYSE eller New York Stock Exchange som ligger i finansdistriktet och grundades redan år 1817 och dels Nasdaq som grundades 1971. NYSE brukar klassiskt husera Blue Chip-bolagen, alltså de stora välkända och väletablerade anrika bolagen med starka finanser, varumärken och årtionden i bagaget som klarat många bistra tider medan Nasdaq brukar kallas för teknikbörsen, något förenklat. Båda börserna har ett antal tusen noterade bolag vardera och USA är världens största kapitalmarknad.

Favoritbolaget bland våra kunder på NYSE är Walt Disney medan dito på Nasdaq är Apple. Senaste året har antal ägare i Walt Disney stigit +127 % till 12 831 stycken medan antalet ägare i Apple ökat +217 % till 32 265 avanzianer.

Amerikanska börsen har imponerat

Börsåret 2020 har onekligen varit digitaliseringens år, tack vare coronapandemin. När vi sammanfattar det här året kommer vi också reflektera över det enorma digitaliseringssprång som skett, dels bland privatpersoner men inte minst bland alla företag globalt. Många vittnar om ett digitalt språng som inneburit att en digital utveckling som tidigare förväntats ta flera år istället nu förverkligats på blott några månader.

Den amerikanska marknaden har visat sig vara väl positionerad för denna omställning, vilket har lyft många aktier mot nya höjder. Det har med all tydlighet också visat på vikten av geografisk diversifiering. Inte för sakens skull utan på grund av att USA bjuder på ett smörgåsbord av spännande bolag i framkant, USA huserar trots allt världens största kapitalmarknad.

Techsektorn är dominerande i USA

I Sverige karaktäriseras börsen i stor utsträckning av bank och verkstad samtidigt som det finns gryende subkategorier såsom exempelvis gaming och life science. I USA är techsektorn totalt dominerande med en vikt på 28,2% i S&P 500 och det dubbla på Nasdaq. Faktum är att de 5 största techbolagen (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Alphabet/Google) utgör mer än en femtedel av hela indexets totala marknadsvärde. I snitt har dessa 5 bolag stigit +44,93 % sedan årsskiftet och +86 % sedan årslägsta.

Techbolag bortom FAANG

Men det kan vara nyttigt att komma ihåg att den amerikanska börsen bjuder på mycket mer än bara techbolag. Är du techintresserad så bjuder USA dessutom på betydligt många fler techbolag än de som ryms inom akronymen FAANG. Indexet Nasdaq 100 innehåller de 100 största bolagen på börsen Nasdaq ex. finansrelaterat där en stor del av dessa är just techbolag. Nedan lista är sorterad efter utveckling sedan årsskiftet i år (YTD / Year to Date), se det som en inspiration kring vilka bolag som ingår i indexet.

Förra årtiondet presterade techbolagen sammantaget en årlig genomsnittlig effektiv avkastning på 17,3% jämfört med 13,5% för S&P 500. I år fortsätter sektorn att driva börsen högre upp men det är alltjämt rimligt att komma ihåg att amerikanska börsen erbjuder mycket mer än bara techbolag. Det för mig osökt in på nästa kapitel i denna bloggroman, nämligen avanzianernas favoriter.

Avanzianernas favoriter

Vill du leta efter de amerikanska guldkornen själv så kan du med fördel spana in vår filtreringstjänst Aktielistan som du hittar här. Där kan du sortera bolagen på utveckling under olika tidsperioder, börsvärde, P/E-tal, direktavkastning, antal ägare och mycket mer.

Apple är den mest ägda amerikanska aktien hos oss följt av Elon Musks Tesla och Microsoft. Bland de 10 mest ägda aktierna på vår plattform så har ägandet ökat kraftigt senaste året.

 

Lite praktiska tips för handel i utländska aktier

Valutarisk – När du handlar värdepapper på utländska marknader så köps de i utländsk valuta såsom CAD, USD, EUR och det innebär att du även har en valutarisk, alltså att valutan kan stiga eller sjunka i värde. För att utveckla resonemanget lite grann kan man säga att när du investerar i amerikanska bolag så köper du inte enbart aktien i bolaget utan även USD, även om detta görs automatiskt. Om en investering i en amerikansk aktie ger en avkastning på 5 % och dollarn försvagas med -5 % mot svenska kronan så blir det en nollsummeaffär, mätt i svenska kronor när du säljer investeringen och pengarna växlas tillbaka till SEK. Även om valutan är ett nollsummespel på lång sikt så är det bra att komma ihåg att det påverkar investeringen.

Växlingsavgift – När du köper utländska värdepapper så tillkommer det en växlingsavgift på 0,25 %, alltså 2,50 kr per tusenlapp.

Lycka till med dina investeringar,
Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. 

Relaterade inlägg