Gratis courtage på USA-aktier 26 maj!

Världen är som bekant börsnoterad och även om vi har ett starkt home bias, alltså förkärlek för svenska aktier, så har intresset för utländska aktier ökat rejält på senare tid. Det senaste året har vi blivit över 200 000 fler avanzianer på plattformen och därför är det hög tid att damma av en gammal klassiker, courtagefri handel – only för en dag! Gratis courtage på amerikanska aktier 26 maj 2020.

 

Varför är det intressant med amerikanska aktier?

Olika marknader bjuder oss investerare på olika karaktäristika. I Sverige hittar vi nästan 50% bank och verkstad på Stockholmsbörsens OMXS30, alltså det vi i folkmun kallar ”Stockholmsbörsen”. Tittar vi på breda Stockholmsbörsen och räknar in samtliga 384 aktier förutom de 30 mest omsatta så finner vi förvisso fler olika branscher. Men det till trots så är våra storbolag ofta hemmahörande i dessa två branscher. Blickar vi utanför Sveriges gränser hittar vi en stor dos läkemedel i Danmark. I Norge hittar vi sjömat, energi och försäkringsbolag medan Finland mer påminner om Sverige. I Tyskland hittar vi många bolag inom fordons-, försäkrings- likväl som kemiindustri.

I USA som är världens största ekonomi och kapitalmarknad hittar vi de flesta av världens största bolag men också en hög koncentration techbolag. Aktiespararna brukar ju påminna om att det är klokt att äga minst 10 – 15 olika aktier i 5 – 6 olika branscher och många guldkorn finns onekligen i USA. De flesta av oss har ett home bias, alltså en förkärlek att favorisera svenska bolag. Men det innebär också att vi fokuserar på under 1% av alla noterade bolag som finns globalt.

I dessa coronatider har det blivit påtagligt att det digitala språnget gynnar teknikbolag som säljer ettor och nollor, alltså digital kod. Marginalkostnaden för att sälja ytterligare ett program eller spel är så nära noll som möjligt jämfört med att sälja ytterligare en bil från bilfabriken i Tyskland. Dessutom är det många av oss som uppskattar dessa ettor och nollor, oavsett om det handlar om program för att möjliggöra digital konferens med kollegorna, en app, ett mobilspel, senaste serien på Netflix eller senaste sången på Spotify.

Jag menar på intet sätt att det enkom och enbart är techbolagen som är intressanta på amerikanska börsen. Men det är lite av den finansiella huvudstaden för världens stora techgiganter. Det finns två huvudbörser i USA, dels New York Stock Exchange (NYSE) och dels Nasdaq. Sen finns det ett flertal olika index som innehåller aktier från båda dessa, såsom S&P 500 och Dow Jones för att nämna två välkända. I S&P 500 utgör techbolagen 25,7% av indexet medan samma siffra är närmare 40% i indexet Nasdaq 100 som följer de 100 största bolagen på Nasdaq (ex. finans).

Mest populära amerikanska aktierna bland våra kunder

  1. Microsoft
  2. Apple
  3. Tesla
  4. Walt Disney
  5. Amazon
  6. Coca-Cola
  7. Berkshire Hathaway B
  8. Activision Blizzard
  9. Realty Income
  10. Johnson & Johnson
  11. Nvidia
  12. Mastercard
  13. AMD
  14. Netflix
  15. Facebook
  16. Alibaba
  17. AT&T
  18. Alphabet (Google)
  19. VISA
  20. Spotify

Vill du se hela listan? Vi har självklart en lista på samtliga mest ägda amerikanska aktier, du hittar hela listan här.

Nyfiken på ännu mer inspiration? Då tycker jag att du ska kika in vår Aktieinspiration som du hittar här.

Aktierna som gått bäst på börsen

Nedan ser du de aktierna som gått bäst sedan årsskiftet i tre vanliga amerikanska börsindex.

Dow Jones

      1. Microsoft +16,84%
      2. Home Depot +10,75 %
      3. Apple +8,37 %
      4. Walmart +5,99 %
      5. Intel +4,66 %

S&P 500

      1. Regeneron +49,14 %
      2. Nvidia +47,90 %
      3. Newmont Corp +46,79 %
      4. PayPal +37,03 %
      5. ServiceNow +35,91 %

Nasdaq 100

      1. Tesla +97,23 %
      2. Regeneron +49,14 %
      3. JD.com +49,11 %
      4. Nvidia +47,90 %
      5. MercadoLibre +42,45 %

Upptäck våra kraftfulla verktyg för att hitta guldkornen

Nu har vi ännu mer information om amerikanska bolag, allt för att göra det så lätt som möjligt för dig att hitta just dina guldkorn.

Via Aktielistan kan du enkelt filtrera fram guldkorn baserat på ett stort antal olika parametrar. Kanske vill du kika på bolagen med flest ägare, högst börsvärde, lägst P/E-tal eller högst direktavkastning? Klicka på kugghjulet längst ut till höger så får du ett stort antal ytterligare parametrar att basera ditt urval på. Du hittar aktielistan här.

På bolagens Aktieöversikt hittar du ännu mer information om bolaget. Dels nyckeltal och multiplar såsom P/E-tal, direktavkastning, börsvärde, vinst per aktie, utdelning per aktie och historisk kursutveckling, för att nämna några, men även mer information om bolaget och vad de gör.

 

Viktigt att tänka på!

Valutarisk – När du handlar värdepapper på utländska marknader så köps de i utländsk valuta vilket blir dollar (USD) i USA och det innebär att du även har en valutarisk, alltså att valutan kan stiga eller sjunka i värde. För att utveckla resonemanget lite grann kan man säga att när du investerar i amerikanska bolag så köper du inte enbart aktien i bolaget utan även USD, även om detta görs automatiskt. Om en investering i en amerikansk aktie ger en avkastning på 5 % och dollarn försvagas med -5 % mot svenska kronan så blir det en nollsummeaffär, mätt i svenska kronor när du säljer investeringen och pengarna växlas tillbaka till SEK. Även om valutan är ett nollsummespel på lång sikt så är det bra att komma ihåg att det påverkar investeringen.

Växlingsavgift – När du köper utländska värdepapper så tillkommer det en växlingsavgift på 0,25 %, alltså 2,50 kr per tusenlapp.

 

Vill du lära dig lite mer om handel i utländska aktier? Lyssna in Avanzapodden

Vill du få lite mer information kring vad det innebär att investera i utländska aktier? Lyssna in vårt avsnitt i Avanzapodden som tar upp just den frågan.

Vilka är dina amerikanska favoritaktier? Kommentera gärna nedan eller fortsätt diskussionen i Avanzapoddens Facebookgrupp som du hittar här.

Jag önskar dig en trevlig courtagefri dag och avkastning på dig!
Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. 

Relaterade inlägg