Här är de mest populära ETF:erna hos Avanza

Av Avanza

26 maj 20

Share

Att spara och investera i ETF:er (börshandlade fonder) har varit ett lite mer exotiskt inslag för nyfikna och intresserade sparare. En ETF kan liknas vid en hybrid mellan en fond och en aktie. Det är en fond men är börshandlad likt en aktie, istället för daglig handel där fonden kurssätts en gång per dag så kurssätts den löpande under börsens öppettider.

För några år sedan försvann möjligheten att investera i amerikanska ETF:er på grund av regelförändringar i Europa. Sedan dess har vi möjliggjort en renässans i sparformen genom att lansera strax över 800 ETF:er baserade i Europa. Dessa ger exponering mot olika teman likväl som tillgångsslag såsom aktier, index, räntor, råvaror (Exchange Traded Commodities) med mera. Inte sällan med en attraktiv prislapp som är låg. Låt oss titta lite närmare på vem som äger dessa instrument och vilka ETF:er som är avanzianernas favoriter.

Vem äger ETF:er?

Typkunden som investerar i ETF:er hos oss är en man i 38-årsåldern som bor i Stockholm och har 850 000 kronor i portföljen i genomsnitt eller 165 000 i median. Var tredje kund som investerar i detta tillgångsslag är kvinnor så även bland dem finns ett gryende intresse. Mer än varannan kund som investerar i ETF:er återfinns i åldersspannet 18-40 år och nästan var tredje person återfinns i spannet 31-40 år. Totalt sett har de investerat ett antal miljarder i detta tillgångsslag och de mest populära innehaven får den absoluta merparten av kapitalet. Förutom Stockholmarna så gillar våra kunder i Västra Götaland, Skåne, Östergötland, Uppsala och Halland också ETF:er lite mer än övriga kunder runt om i vårt avlånga land.

Avanzianernas favoriter bland våra ETF:er

Vilka ETF:er är egentligen avanzianernas favoriter? Vi pratar ofta om vilka aktier och fonder som favoriseras men har inte riktigt djupdykt ned i börshandlade fonder, det är därmed hög tid.

Möjligheten att investera i amerikanska ETF:er var populär men försvann i slutet på 2017. Sedan dess har det tagit en tid fram till dagens renässans av tillgångsslaget tack vare europeiska ETF:er som relativt nyligen gjorde entré. Under denna tid har dock fondbolaget XACT som ägs av Handelsbanken funnits tillgänglig hela tiden. XACT:s börshandlade fonder har blivit populära bland våra kunder, inte minst deras högutdelande ETF ”XACT Högutdelande” som följer 45 nordiska mer stabila utdelare. De definierar det som bolag som uppvisat utdelning i kombination med historiskt låg volatilitet i aktien och ger utdelning två gånger om året.

  1. XACT Högutdelande
  2. XACT BEAR 2
  3. XACT Sverige
  4. XACT BEAR
  5. Baltic Horizon Fund
  6. XACT Svenska Småbolag
  7. XACT OMXS30
  8. XACT BULL 2
  9. XACT BULL
  10. iShares MSCI Japan UCITS ETF USD (Dist)
  11. XACT Norden
  12. SBF Bostad A
  13. XACT Obligation
  14. iShares $ Treasury Bond 20+yr UCITS ETF USD (Dist)
  15. iShares MSCI USA Qlty Dividend UCITS ETF USD Dis

Psst… funderar du på vad BULL och BEAR betyder? Det är finanslingo för ens tro om marknadssentimentet för en marknad eller ett visst enskilt innehav. Ibland säger någon att de är ”bullish” eller ”bearish” för att uttrycka vad de tror om det allmänna risksentimentet just nu. Förenklat kan sägas att den som är bullish tror på stigande kurs medan den som är bearish snarare tror på fallande kurs.

Uttrycken är besläktade med ”Bull Market” och ”Bear Market” eller tjur- och björnmarknad på svenska. En tjurmarknad brukar definieras som en uppgång på minst 20% från botten på börsen och en björnmarknad omvänt som en nedgång på minst -20% från toppen, under det senaste året.

I ETF:erna BULL och BEAR ovan så tjänar man pengar i en BULL-produkt om börsen stiger medan man tjänar pengar i en BEAR-produkt om börsen sjunker. Vissa har siffran 2 efter namnet och det indikerar att det är två gångers hävstång. Just dessa produkter är populära för att tjäna pengar på börsens svängningar likväl som att skydda portföljen mot viss nedgång. Har du inte handlat i dessa produkter innan så bör du förvissa dig om att du förstår hur de fungerar.

Vidare finns några andra vanliga lingon:

UCITS – En benämning på fonder som omfattas av EU-direktivet för värdepappersfonder
Acc – Fonden ackumulerar/återinvesterar utdelningen
Dist – Fonden distribuerar/ger utdelning till fondandelsägarna
SRI  – Socially Responsible Investments / Standard för ansvarsfulla investeringar
Hgd – Hedge vilket innebär att man helt eller delvis eliminerat en risk i fonden, oftast valutahedge för att helt eller delvis eliminiera valutarisken vid utländska investeringar.

 

Vill du lära dig mer om ETF:er?

I så fall tycker jag att du ska lyssna in detta poddavsnitt av Avanzapodden där vi går igenom (nästan) allt du behöver veta om ETF:er. Dessutom kan du lära dig mer i Avanza Akademin som du hittar här. Sist men inte minst kan du fortsätta diskussionen och ställa frågor i Avanzapoddens Facebookgrupp som du hittar här.

Investerar du i ETF:er?

Avkastning på dig,
Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. 

Relaterade inlägg