Hitta dina favoritaktier i 3 steg

Vi fortsätter på temat ”nytt år, nya sparmöjligheter” och hoppar ett par steg framåt, till då när har vi bestämt oss för att vi ska ha ett långsiktigt sparande och i det här fallet landat i att vi vill spara i aktier. Det här inlägget kan också vara för dig som har ett aktiesparande sedan tidigare, men vill ha en nystart.

Hur många aktier ska jag ha i mitt sparande?

För ett par år sedan skrev min kollega och aktiekompis Alexander Boman ett blogginlägg med rubriken ”8 frågor att ställa dig själv för ett bättre sparande”. Om du inte har läst det inlägget – gör det – och om du redan har läst det, läst det igen. En av frågorna som Alexander tar upp är hur många värdepapper du ska ha i ditt långsiktiga sparande. Under mina många år med Unga Aktiesparare och Aktiespararna har jag fått lära mig att 10–15 bolag i 5–6 olika branscher är en bra tumregel och den bekräftas i blogginlägget där jag kan läsa att våra kunder som har fler än 12 aktier har bäst riskjusterad avkastning.

”Vilka aktier ska jag köpa?”

En av de absolut vanligaste frågorna som jag får är ”vilka aktier ska jag köpa?”. Och nu råkar det ju vara så att jag av legala skäl faktiskt inte får ge placeringsråd överhuvudtaget, men det spelar faktiskt ingen roll, för jag svarar alltid att ”det måste du bestämma själv!”. Det är klart att man kan ta inspiration av en aktiekompis, men jag är helt övertygad om att de flesta underskattar sin egen förmåga att sätta ihop ett eget aktiesparande. Det finns så många olika aktier att välja bland, att du säkert hittar aktier som du gillar och kan lite extra mycket om. Det blir mycket roligare då och du har bara dig själv att hylla eller skylla, superskönt.

Använd aktiefiltreraren

När jag började handla med aktier så gjorde jag det ganska enkelt för mig, jag gick in på Aktiefiltreraren och läste namnen på alla hundratals bolag. De som jag kände igen vid namn och av någon anledning gillade plockade jag ut och vips hade jag gjort en första gallring. Därefter ­började jag gruppera de här aktierna efter olika branscher och nu var jag ganska nära att ha 10-15 bolag i 5-6 olika branscher. Det här verktyget hjälper dig att hitta din väg fram ett aktiesparande som du själv trivs med. Du kan enkelt filtrera bland olika länder, branscher, börsvärden, värderingar, antal ägare med mera. Och för dig som inte orkar eller vill välja egna filter så finns Aktiegeneratorn, den filtrerar åt dig efter att du svarat på 5 frågor.

”Huvudlösa strategin”

Det är skapligt vedertaget att det förmodligen finns lika många strategier för att handla med aktier som det finns aktiesparare. När jag läste om den ”huvudlösa strategin”, som bygger på att jag använder mina känslor mer än rationella regler när jag väljer aktier, tyckte jag att den stämde väldigt bra in på hur jag tänkte när jag från början valde mina aktier och faktiskt hur jag tänker än idag. Jag går fortfarande igenom aktielistorna med Aktiefiltreraren då och då, för att se om det finns några nya eller gamla bolag som jag vill läsa mer om. Poängen är att verktyget finns där för att du ska kunna välja det som passar dig bäst, oavsett om du använder huvudet eller känslorna, så lita nu på din egen förmåga och dela gärna med dig av hur du tänker – för då lär vi oss av varandra.

Hur filtrerar du fram dina favoritaktier?
Aktiehälsningar Philip

Relaterade inlägg

Kommentarer

4 svar till “Hitta dina favoritaktier i 3 steg”

 1. Jag väljer tyvärr allt för mycket med känslor (som de flesta) för att undvika det har jag satt upp lite egna riktlinjer och strategier som går att läsa på bloggen såklart. 😉

  Jag tycker om aktier som går med vinst och som delar ut en del av vinsten till sina aktieägare. De senaste köpen har varit Tele2, Dedicare och Nobina. Alla med rejäl utdelning.

  /http://aktiepappa.blogspot.se/2016/09/placeringsstrategier.html

  • Svårt att vara helt rationell tycker jag, känslor är ofta starka. Men jag försöker se det som något positivt, för jag hoppas ju att känslorna skapas av erfarenheter, så då blir det lite mer rationellt för varje år som går också, i takt med att man lär sig mer.

 2. Försöker själv följa de här riktlinjerna:

  – köp och sälj sällan, helst en gång om året
  – ‎investera i företag, spekulera inte
  – ‎undvik börsintroduktioner, vänta hellre 1-4 veckor och köp efter dippen
  – ‎direktavkastning på 1-3 för växande företag, ca 3-6 för etablerade.
  – ‎starka varumärken
  – ‎vallgrav eller unika produkter
  – ‎framtidsrelevant dvs en eller flera megatrender som stödjer företaget eller som företaget är i bra position att dra nytta av
  – ‎stabilt kassaflöde
  – ‎lite eller rimligt med lån beroende på bransch och bra marginaler

  • Kul att du delar dina riktlinjer Tommy. Det där är ju precis den typen av filter som man kan använda för att göra portföljen personlig och hitta såna bolag som man trivs med själv. Inte minst har man ju då gjort en genomgång om varför man köper ett bolag och kan då lättare följa upp om bolaget inte längre uppfyller någon av de punkterna som man värderade högt när man köpte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.