Högre avkastning än index, men lägre risk – så gör de bästa hos Avanza!

Vi har börjat kika en del på vad det är som gör att det går bra för vissa och sämre för andra när det kommer till aktieinvesteringar. Eftersom att vi nu har en stor kundbas kan vi dela in den i olika segment och se vad det är som utmärker vissa kundgrupper. Ett av dessa segment kallar vi internt för högavkastande lågriskkunder eller HALRK (ja vi vet, vi behöver ett bättre namn – har ni en idé så får ni mer än gärna föreslå detta i en kommentar). Dessa kunder har under det senaste året lyckats med konststycket att få högre avkastning än index samtidigt som de tagit lägre risk än index (OMXS30) mätt i standardavvikelse.

Något som utmärker dessa är att de har fler aktier i portföljen än den genomsnittliga kundstocken. Vår kundstock som helhet har i snitt 6 olika aktier medan HALRK-gruppen i genomsnitt har 9 aktier.

Vi tycker även att det kan vara intressant att titta på vilka typer av aktier dessa kunder väljer att investera i. Därför har vi här nedan plockat ut de 10 aktier som är mest överrepresenterade bland denna kundgrupp. I urvalet har vi valt bort aktier som har färre än 500 ägare samt aktier som avnoterats under perioden.

Populäraste aktierna hos HALRK
Värdepapper Verksamhet Börs Andel* +/- 1 år**
KS Coca-Cola Dryck us 36% 10,2%
KS Berkshire Hathaway Konglomerat us 32% 27,2%
KS Sampo Finans fi 31% 13,0%
KS Axfood Dagligvaror flagga_se 31% 32,1%
KS Industrial & Financial Syst. Affärssystem flagga_se 28% 72,2%
KS Kambi Group Sportsbetting flagga_se 27% 204,0%
KS Apple Hemelektronik us 27% 52,6%
KS AstraZeneca Läkemedel flagga_se 26% 49,1%
KS Ica Gruppen Dagligvaror flagga_se 26% 45,0%
KS Fortum Energi fi 24% 18,2%

 

Motsvarande har vi även en kundgrupp som vi kallar för lågavkastande högriskkunder eller LAHRK (även här får ni gärna komma med förslag på bättre namn), vilket är gruppen som dessvärre har fått lägre avkastning än index och samtidigt tagit högre risk. De har i genomsnitt 5 aktier i portföljen, vilket är färre än kundstocken som helhet. Nedan finns de 10 aktier som är mest överrepresenterade bland denna kundgrupp.

Populäraste aktierna hos LAHRK
Värdepapper Verksamhet Börs Andel* +/- 1 år**
KS Horn Petroleum Olja & gas ca 82% -31,8%
KS ShaMaran Petroleum Olja flagga_se 73% -46,4%
KS DNO Olja & gas flagga_no 73% -16,8%
KS Scandinavian Clinical Nutrition Kosttillskott flagga_se 70% -21,2%
KS Fingerprint Cards Biometri flagga_se 69% -38,7%
KS Mavshack Streaming flagga_se 69% -42,3%
KS MedicPen Medicinteknik flagga_se 68% -55,9%
KS Precise Biometrics Biometri flagga_se 67% -42,1%
KS AroCell Bioteknik flagga_se 65% -32,1%
KS Clinical Laserthermia Medicinteknik flagga_se 65% -47,5%

 

Uppdatering
Det har dykt upp förfrågningar kring ytterligare statistik om grupperna:
HALRK sparar mer regelbundet med 6,8 insättningar per år medan LAHRK sätter in pengar 4,6 gånger per år. Fler i HALRK-gruppen har gjort aktieaffärer i år, 65%, till skillnad mot 59% för LAHRK. LAHRK-gruppen gör dock fler avslut per person, 28,7 aktieaffärer i snitt medan HALRK har gjort 22,6 aktieaffärer hittills i år.

HALRK: Högavkastande lågriskkunder. Kunder som mellan november 2013 och oktober 2014 tagit mindre risk än OMXS30 (mätt i standardavvikelse under 1 år) samtidigt som de har fått en högre avkastning.
LAHRK: Lågavkastande högriskkunder Kunder som mellan november 2013 och oktober 2014 tagit mer risk än OMXS30 (mätt i standardavvikelse under 1 år) samtidigt som de har fått en lägre avkastning.
* Andel av alla ägare av aktien hos Avanza som ligger i de respektive segmenten HALRK och LAHRK.
** Utveckling under 1 år uppdaterad med stängningskurs 2014-11-26. Utvecklingen gäller i lokal valuta. För att se avkastningen på andra tidsperioder, tryck på respektive värdepapper. Källa: Avanza

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

Relaterade inlägg

Kommentarer

42 svar till “Högre avkastning än index, men lägre risk – så gör de bästa hos Avanza!”

 1. HYLR-kunder (i mun: hyler)
  LYHR-kunder (i mun: lyr)

  High yield low risk
  Low yield high risk.

  För övrigt kommer ju hylr-portföljen också kapsejsa vid en seriös börsnedgång. Då alla bolag i den är grovt övervärderade i skrivande stund.

  • Vad kommer inte kapsejsa vid seriös börsnedgång? Alla breda portföljer som inte är 100% guld eller liknande obskyrt åker ju på smäll.

 2. Kan ni definiera mer exakt vad ni menar med ”tagit lägre risk än index (OMXS30) mätt i standardavvikelse.”

  • Hej!

   Det vi har mätt är volatiliteten i portföljen (standardavvikelse) som helhet under det senaste året i jämförelse med den volatilitet som OMXS30 har haft.

   Vänligen,
   Daniel

 3. Hej,

  Intressant, kommer ni skaffa ett eget ”Shareville” framöver?

  Det som skulle vara mycket intressant är att på sin depå samt i portföljrapport mått på risk som Beta, voltailitet, sstandardavvikelse, samt riskjusterad avkastning Sharpe. Alla data finns, det borde väl vara möjlig? Då kan man ju exakt se sin ”risknivå”.

  I portföljrapporterna, som är en bra service, skulle jag vilja att fonderna delas upp i åtminstone aktiefonder, räntefonder och hedgefonder. Att bara se en tårtbit om t ex 40 % fonder säger ju nästan ingenting

  Mvh, Rolf

  • Den här idioten investerade också i ett miljöförstörande oljebolag. Resultatet? En vinst på 47% vid försäljning efter 45 dagar. Så bara för att en bransch går dåligt över en längre period innebär det inte att alla som investerar i branschen gör förlust. Men jag håller med, jag förtjänade det verkligen 😉

   För övrigt tycker jag att du är en hycklare. Såvida du inte tar dig fram för egen maskin, eldar ditt hus med ved som du hugger och släpar hem för handkraft och fångar din egna mat (i annat fall gynnar ju du som konsument dessa miljöförstörande oljebolag på ett eller annat sätt).

 4. Hej,
  Tittar man på de 10 populäraste aktierna i Halkr-gruppen så ju avkastningen imponerande även för varje enskild aktie.

  Kan ni inte ha månadsvisa redovisningar här på hemsidan med de 10 mest populära aktierna i denna halkr-grupp? Jag ”lovar” att följa dessa noteringar slaviskt med en del av mitt sparande:)

 5. Har ett mkt bra egenutvecklat system.
  Fonder.
  10-12 st
  Tid för att sköta detta: 2-3 Tim/år
  Utveckling: i år >20%
  utveckling: Fem år >100%

  Håller enstaka föredrag om detta. Gratis.

  Intresserade? Hör av er

  • Betyder ingenting om vinsten utraderas vid nedgång. Hur klarade sig din portfölj vid krasherna 2000, 20008 etc?

  • Hej!

   Grattis till ett bra resultat !
   i’ntressant det du skrev om dina fonder med bra avkastning.
   Är mycket intresserad av ditt erbjudande att få mer info om vilka fonder du har och hur du tänker!

   Jag har ingen chans att lyssna på ev föredrag då jag bor i Finland, men deet kanske går att lösa mejlvägen eller tel…

   Hälsningar
   B.E.

  • Jag hittade ett mycket kortfattat referat av ditt föredrag i Ronneby tror jag det var. Skulle du inte med egna ord kunna ge oss en liknande sammanfattning i detta forum?

 6. Blir lite skevt när andelen utländska aktier utgör en stor del av respektive portfölj. Den riskjusterade avkastningen blir därmed svårbedömd med ett svenskt storbolagsindex likt OMXS30 som index i det här fallet.

 7. Förslag till namn på HALRK. Sprida Risken Kunder = SPRI (K). Jag sätter gräns uppåt vid inköp men handlar flera slag. Den andra gruppen Chansar = CHANS

 8. om ni ska berätta hela sanningen kanske det också kan vara intressant att berätta att kunder med en buy hold strategi generellt får en bättre avkastning över tid än kunder som har en hög transaktionsfrekvens. Nu kan ju det vara lite jobbigt att framföra då det skulle inverka allvarligt mot avanzas intäkter men ärlighet och transparens brukar oftast vara bäst över tiden.

  • Hej Mathias!

   Vi har nu lagt till statistik kring detta. Vi tror också ärlighet och transparens är bäst i längden. Självklart tjänar vi pengar på att kunder gör mycket aktieaffärer hos oss men vi tror att vi i längden framförallt tjänar på att det går bra för våra kunder och att de lyckas så väl som möjligt med sitt kapital. Tack för din feedback!
   Vänligen,
   Daniel

 9. Hej!

  En annan intressant aspekt vore att få statistik på hur olika ”grupperingar” presterar i snitt map avkastning. T.ex. portföljstorlek (1-100 kkr,100-1000 mkr, 1000-10 mkr, +10mkr), kön (man, kvinna), ålder, (stad, land) – är stockholmare smartare än lantisar?

 10. Hej,
  varför inte kalla dem ” Hirelori ”(High return-low risk) respektive ”Lorehiri ”(low return-high risk)
  hälsningar från Paul i Montauroux,Frankrike (kund )

 11. Hur är risken mätt mot relevant USA-index , SP 500, Nasdaq ,DowJones, med tanke på den stora mängden USA aktier? De ingår ju inte i OMX30, så då blir det fel att jämföra mot det.
  Alternativt att ni skapar ett viktat index med OMX30 och Nasdaq / DJI

 12. Intressant, tack för bra artikel.
  Kort fråga – andra halvåret har dollarkursen stärkts ordentligt och kronan även fallit mot en hel del andra valutor. Det syns också att vinnarna har en hel del amerikanska aktier. Är denna analysen ”valutajusterad” eller går det att få en sådan, alternativt en med bara svenska aktier?

  Tack på förhand!

 13. Jag tycker det vore intressant att se snittstorleken på de olika gruppernas portföljer. Om jag får gissa ligger snittet på lågrisk på miljonen medan högrisk ligger på 250.000 kr. Mer kapital ger mindre riskbenägenhet.

 14. Intressant artikel, jag tror att fler skulle vara intresserade av portföljrisk om Avanza byggde in några enkla och tillgängliga verktyg för detta på sajten. Själv använder jag en extern sajt för just sånt, men ni skulle naturligtvis kunna bygga in ett riskavsnitt där sparare kunde analysera och optimera sin portfölj på ett enkelt sätt. Ett sådant verktyg bör innehålla uppgifter om enskilda positioners riskbidrag till portföljen, Volatilitet, beta, VaR, IPC mm, gärna med ett mail-larm om när det är dags att vikta om etc. Personligen tror jag att detta skulle bli mycket populärare än exempelvis möjligheten att titta på glidande medelvärden och sånt..

 15. Hej,

  Bara en snabb kommentar här, försökte spara till bevakningslistan.

  De blev lite fel, ni har länkat LAHRK listan till fel aktier.

  Dvs. det står en aktie i den listan men den länkar till en annan.

  /Gabriel

  • Hej Gabriel!

   Tack för din uppmärksamhet, vi hade länkat fel på Mavshack och MedicPen såg jag. Korrigerat detta nu.

   Vänligen,
   Daniel

 16. Jag föreslår LIDAS-aktier efter hockeystjärnan Niklas Lidström. Han lirade med oerhört låg risk, men oj vilken utdelning det gav! Stanley Cup, OS-guld, världens bäste back mm.

 17. Hej om man skall lyckas i affärer så måste man vara redo att ta riskor jag själv är rik som ett troll men det är jag för att jag har varit redo att ta mycket stora riskor jag har till exempel öppnat upp ett konto hos ett finans bolag som man inte har någon insättningsgaranti på och där har jag en ränta på 7 % man måste även kunna använda ett logiskt tänkande exempel köpa aktie i bryggeri en varm sommar nu närmar det sig jul och jag som har köpt aktie i spelbolag vid många olika till fällen vet att det kan vara rena guldgruvan att köpa aktie i ett spel bolag nu när det snart är jul folk är dumma i huvudet över lag anledningen till varför det är extralönsamt att köpa aktie i spel bolag nu är att det är många som har skulder upp över huvudet och så börjar dom att spela för att dom tror att dom skall vina så att dom kan köpa dyra presenter till vänner folk över lag har problem med pengar men dom har råd att åka utomlands 3 gånger om året jag själv kan åka vad jag vill jag är helt skuld fri och jag har inget att amortera ner men hade jag köpt ett hus så hade jag inte åkt någon stans fören allt var betalat om jag så skulle få vänta i 15 år

 18. Vore intressant att veta vilka bolag som HALTK nyligen investerat i (om man nu vill ta rygg). Tabellen säger inget om bolagen anses fullvärderade och dags att kliva ur.

 19. Intressant aspekt som tas upp här. Har väl den spontana reaktionen att risk i mina ögon är mycket mer än volatilitet ”i år”. Det handlar bl a om företagets storlek, etablering/spridning globalt och givetvis finansiell historik. Jag kan inte jämföra t ex Berkshire och Fingerprint på något meningsfullt sätt, även om de skulle råka ha likartad standardavvikelse någon viss period. Det är två olika universum.

  För övrigt vet jag att Carnegie i varje månadsrapport positionerar kundens portfölj på en riskskala. Pensionsmyndigheten också. Så det borde väl Avanza också kunna göra.

 20. Det vore intressant och se snittet för Sharpe-ration för varje grupp dvs. hur mycket mer HALARK har diversifierat sig jämfört med den andra gruppen.

 21. Hej.

  Lägst risk är nog den som placerar en enda dag om året. Då är man praktiskt taget helt skyddad mot omvärldshändelser som jordbävningar, terrordåd eller andra kriser och bakslag med vinstvarningar som kan drabba drabbar aktier hårt och brutalt.

  Man inväntar helt enkelt en större internationell kris, det uppstår alltid några sådana om året. Då köper bara BEAR OMX X15, stopploss direkt efter köpet på inköpspris och så säljer man så fort OMX har gått ner ca1% (= depån ökar med 10-15% i värde detta år). Sedan väntar man att handla till nästa år….

  Det är lägst risk i att vara i marknaden kortast möjliga tid med största möjliga hävstång och speciellt noga utvald stor internationell krishändelse.

  Blir man inte spel-bessatt och försöker upprepa detta vid mindre händelser i hävstångs EFT’er flera gånger om året så är detta säkraste avkastningsstrategien. Undersök de som går in med ett par miljoner kr i varje order i BULL/BEAR OMX X15 vid fåtal tillfällen så ser ni en imponerande avkastning och säkerhet i avkastning. Man bör dock solla bort BERA-försäkringar mot andra aktier som många använder hävstångs certifikaten till. De går medvetet med förlust vid nervösa tider efter som aktierna stiger motsvarande…

  Mvh

 22. I princip intressant statistik, men att titta över bara ett år ger alldeles för dåligt underlag. Hade ni valt att se över två år eller längre så kanske resultatet bland vinnare och förlorare sett annorlunda ut? Vad jag menar är att de som valt en HALRK aktie är kanske medveten om att volatilitet kan komma att utmärka sig i det korta perspektivet?

 23. Förslag på namn: HÖKAR (hög avkastning låg risk, även symboliskt – flyger högt), svårare med motsatsen…

 24. Som ni framställer det verkar det ju som att låg volatilitet medför högre avkastning men ni har ju egentligen uteslutit två grupper som borde finnas bland era kunder. Högavkastande högrisk och lågavkastande lågrisk.
  Hade varit intressant att se vad som finns i dessa kunders portföljer.
  Dessutom hade det varit intressant att se vad snittavkastningen varit för högriskgruppen som helhet jämfört med lågriskgruppen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.