Hur mycket sparar andra i din ålder 2022?
Det ekonomiska läget är tuffare än på länge. För många har de fasta månadskostnaderna ökat på kort tid och svängrummet i den egna ekonomin minskar. Så hur ser månadssparandet ut i dessa tider? Hur mycket sparar andra i din ålder och sparar du mer eller mindre än andra? Vi har kollat närmare på hur mycket våra 1,75 miljoner kunder månadssparar i snitt och hur mycket pengar de har i genomsnitt.
Så mycket sparar andra i din ålder
Månadssparandet har minskat något i år jämfört med förra året, både sett till medel- och mediansparande. Det kan bero på att många i större utsträckning låter pengarna ligga kvar på sparkontot eller att sparandet har minskat till följd av högre utgifter i hushållet. Däremot är det viktigare än någonsin att fortsätta och, om du kan, öka månadssparandet trots att det är tråkigt att behöva minska konsumtionen. Det låter osannolikt men det är faktiskt i sämre tider som de bästa investeringarna görs eftersom många värdepapper handlas på låga nivåer. Dessutom är ett starkt månadssparande, särskilt tidigt i vuxenlivet, fördelaktigt just för att tid och avkastning är det som krävs för att maximera ränta på ränta-effekten.
Skillnader i sparandet som sticker ut
De flesta sparar en eller ett par tusenlappar i månaden genom hela livet, med kulmen i medelåldern. En av de största skillnaderna i sparandet är att män börjar spara större summor mycket tidigare än kvinnor. Redan vid 23 års ålder har män dessutom passerat 100 000 kronor i medelkapital, medan kvinnor når dit först när de är 28 år. Det mönstret fortsätter och kvinnorna hamnar alltmer efter ju mer åren går.
Det är ingen direkt chock att medelkapitalet ökar med åldern för båda könen. Vad som dock är mer förvånande är att kvinnor bara har en tredjedel, och i bästa fall hälften, av kapitalet som männen har. Detta ska vi tillsammans såklart se till att kvinnor kommer ikapp i kommande generationer!
Hur mycket bör man spara?
En gyllene regel att verkligen ta till sig av är att man borde spara minst 10% av nettolönen, dvs efter skatt. Baserat på den genomsnittliga månadslönen i Sverige bör månadssparandet vara ca 2 600 kronor*. Men med det sagt – alla har olika förutsättningar och allt sparande är bättre än inget.
Annons
Den genomsnittliga kunden hos oss sparar just nu mindre än det gyllene riktmärket – därför vill jag verkligen uppmuntra dig att se över ekonomin i höst (kanske redan idag? Det kan bli en mysig kvällssyssla framför tvn) och försöka öka sparandet. Särskilt i de perioder av livet där inkomsten är hög i förhållande till kostnaderna, det kanske kan vara när man är ny i vuxenlivet men ännu inte fått barn eller gjort sig bekväm med dyra vanor som är svåra att bryta. Är den där fjärde och femte streamingtjänsten verkligen nödvändig? Lägg det i stället på något som kan få pengarna att växa över tid!
Vilka fonder månadssparar andra i?
Nu när ni fått veta vad hur mycket andra månadssparar så vill ni såklart också få nys om var andra placerar sitt månadssparande – jag hör dig! Ta inspiration och hitta nya favoriter i den här listan över fonderna som är populärast bland våra månadssparare:
- Spiltan Aktiefond Investmentbolag
- Avanza Zero
- Avanza Global
- Avanza Auto 6
- Länsförsäkringar Global Indexnära
- Storebrand Global plus A SEK
- Avanza Auto 5
- Storebrand USA A SEK
- AMF Aktiefond Global
- AMF Räntefond Lång
- Öhman Emerging Market A
- Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära A
- Swedbank Robur Ny Teknik A
- Handelsbanken Hållbar Energi A1 SEK
- SEB Sverige Indexnära A
Ge samma kärlek till hela ditt sparande
Sparar du i aktier och fonder hos flera olika banker? Att samla hela sitt sparande på ett ställe är ett smart drag för att få en bättre överblick över sitt totala sparande. Smidigt och enkelt är det också! För att flytta det till oss behöver du bara 1 minut och ditt BankID. Se hur du gör och samla ditt sparande här!
Hoppas detta fick dig att reflektera över just ditt månadssparande – lycka till!
*Medellön i Sverige är 37 100 kr med 2021 års nivåer, enligt statistik från SCB. Exemplet är baserat på en skatt på 30% och således en nettolön på 25 970 kr.
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.