Hur ofta stiger börsen egentligen?

Har du någon gång funderat kring hur ofta börsen faktiskt stiger? Kanske är det en syssla du kan ägna dig åt ifall du inte kan somna och föredrar att räkna börsdagar istället för får, men jag blev lite nyfiken efter att ha inspirerats av ett inlägg på sajten Bespoke. Låt oss kika närmare på denna något nischade fråga.

Tittar vi på börsår så pratas det ofta om att kraschen står för dörren men faktum är att den ”stora börskraschen” är vanligare i fikarummet än på börsen. 2019 blev som bekant det bästa börsåret sedan 2009, trots att marknadens aktörer menade att recessionen och tillhörande lågkonjunktur i princip var ett faktum i slutet på 2018.

När det pratas om börsens långsiktiga avkastningspotential så matas vi ofta med siffran 7%. Med en direktavkastning på låt säga (nästan) 4% i skrivande stund så innebär det alltså att börsen ska stiga 3% per år exklusive utdelning. Inget fel i den siffran, ingen vill sticka ut och lova för mycket med tillhörande risk för besvikelse. Men intressant är att börsen enbart landat på 7% en enda gång senaste 36 åren, även om siffran stämmer bättre överens med verkligheten om vi tittar på snittuppgång. Men för enskilda börsår är den genomsnittliga uppgången 26% och nedgången -18%.

Sedan 1984 har vi haft 25 positiva år och 11 negativa år. Det innebär att det nästan går 2,3 positiva år per negativt börsår och att kvoten positiva dito uppgår till 70 procent. Men en mer nischad men likväl intressant fråga är då under hur många börsdagar i snitt som börsen stiger under ett enskilt år.

I USA har indexet S&P 500 i snitt stigit under 52,3% av årets börsdagar sedan 1928. Ifjol steg indexet under 59,3% av alla börsdagar vilket är något av en bravad. Det är nämligen så att det faktiskt bara hänt vid 5 andra tillfällen de senaste 91 åren. Det innebär alltså att man mer eller mindre kan singla slant när man i samband med morgonkaffet funderar kring huruvida börsen ska stiga eller sjunka den dagen. Ja om du inte fuskar och kikar på hur USA stängde dagen innan eller hur Asien gått under natten, vilket såklart ger en vink i rätt riktning.

Men hur har det då sett ut på Stockholmsbörsen? Ja det är såklart en bra fråga som berör fler, säga vad man vill men vi har ett kollektivt Home Bias. Jag roade mig med att titta på börsens utveckling under det gångna årtiondet. Det är förvånansvärt stabil kvot av positiva börsdagar över tid. Det senaste årtiondet hade i snitt 250,9 börsdagar per år. 3 av dessa år hade 253 dagar och 2 hade 249 börsdagar. Av dessa var 132,5 börsdagar positiva, vilket ger en andel på 53% i snitt.

Det verkar helt enkelt vara som att singla slant… men för oss som gillar att investera så är det tur att de positiva börsdagarna tenderar att stiga mer än vad de negativa urgröper våra portföljer. Detsamma gäller om vi tittar på börsår. Ifjol räckte det alltså med att ungefär varannan börsdag var positiv för att få en totalavkastning på 30,72%.

Denna delikata kuriosa eller onödiga fakta om du så vill kommer inte förändra ditt liv men det är trots allt lite intressant. Då börsåret 2020 drar igång idag så får vi hoppas att den där singlande kronan landar på rätt sida för en god start på det nya börsåret och årtiondet.

Avkastning på dig,
Nicklas

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. 

Relaterade inlägg