Hur påverkar inflationen teknikbolagen?

Av Avanza

19 apr 22

Share

Vad händer med teknikbolag i tider av inflation och oro? Och hur påverkas tekniksektorn av räntehöjningar? Här skriver Joel Forsberg på TIN Fonder, som förvaltar Avanza World Tech by TIN, om läget just nu och varför han tror på teknikbolag.

”Slutspel är ett annat djur” sade basketspelaren Torbjörn Gehrke med en fascinerande precision. Det är vår i luften och för sportfantaster är det en tid med ovissa utgångar med annorlunda förutsättningar än under grundserieomgångarna. Stigande inflation är likt slutspelstider svårprognostiserat och spelreglerna på aktiemarknaden är sedan inflationen blossade upp förändrade.

Vad påverkar inflation och räntehöjningar?

En av många konsekvenser av nedstängningarna under pandemin är den komponentbrist vi nu upplever. Det är helt enkelt svårt för företag att köpa in de komponenter de behöver för att tillverka exempelvis kablage, robotgräsklippare och lastbilar. Den fruktansvärda invasionen av Ukraina har förvärrat situationen ytterligare och vissa bolag tvingas stoppa produktionen tillfälligt då kritiska komponenter helt enkelt inte går att få tag på. Med stigande råvaru- och energipriser som lök på laxen innebär det att bolagen måste höja priserna för att kompensera. Det innebär inflation som i skrivande stund är hela 6,1 procent i Sverige och 8,4 procent i USA.

När inflationen stiger tvingas centralbankerna höja räntan för att kyla av ekonomin. Kostnaden för att låna pengar stiger. Som en konsekvens av det kräver investerare högre avkastning på sina aktier för att konkurrera med ränteplaceringar. Bolag som säljer en dröm, alltså löften om vinster som kommer först i framtiden blir inte lika attraktiva. ”Hellre en fågel i handen än 10 i skogen”. Teknikbolag med höga värderingar faller, och värdebolag med låga värderingar stiger.

Annons

Ska man sälja teknikbolagen?

USA:s centralbank FED förväntas höja räntan flera gånger redan under 2022 för att parera inflationen. Innebär det att teknikdrivna bolag bör bytas ut mot värdebolag med hög direktavkastning under en period? Det är 10 000-kronorsfrågan som vi inte har ett tydligt svar på. Men faktum är att investerare runt om i världen delvis redan har skiftat från teknikbolagen till värdebolag senaste året.

Teknikbolagen har dock fortsatt öka vinsterna, även om kurserna indikerat något annat. Fallande aktiekurser i kombination med stigande vinster innebär att det finns möjlighet att köpa teknikaktier till en lägre multipel. Om man stretchar resonemanget kan man jämföra det med att kilopriset på godiset har sjunkit, trots att receptet har förbättrats och att pralinerna är smaskigare än under fjolåret.

Så tänker vi

Vi vet inte när börsklimatet ljusnar, men vi känner oss säkra på att aktiekurserna över tid kommer röra sig i samma riktning som vinsterna. Och vilka bolag kan tänkas öka vinsterna? Som teknikinvesterare är vi förstås part i målet. Vår tro är att bolag med teknikdriven, innovativ tillväxt har goda förutsättningar att ligga i förarsätet när vinstökningarna ska summeras ett par år framåt i tiden. Hur inflationen påverkar bolagen är jokern i leken som skapar osäkerhet i prognoserna. Inflation är ett annat djur.

Största innehaven i Avanza World Tech by TIN:

/Joel Forsberg, Sales and Marketing på TIN Fonder som förvaltar Avanza World Tech by TIN

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg