Hur ser Warren Buffetts portfölj ut?

Den rådande coronakrisen har inte lämnat någon oberörd och få delar av samhället har sett viruset gå obemärkt förbi. I dessa tider är det klokt att påminna sig själv om vikten av långsiktighet. 96-åriga Charlie Munger är Warren Buffetts parhäst och uttrycker det konkret: En av de viktigaste faktorerna för ett långsiktigt lyckat sparande handlar om ”Sitting on your ass”.

Men en intressant fråga i sammanhanget är då hur Berkshire Hathaways portfölj ser ut, låt oss kolla närmare på det alldeles strax!

Tvära kast på börsen skapar möjligheter

Stockholmsbörsen rasade -33,8% under 26 dagar och har därifrån stigit +21,8% under de efterföljande 36 dagarna, tvära kast helt enkelt. Buffett är en citatmaskin och en klassiker är ju ”Be greedy when others are fearful and be fearful when others are greedy”. Det passar som handen i handsken för den period vi nu går igenom. Den som vågade köpa när börsen rasade som mest har sett många aktier stiga 30-50% därifrån. Med det sagt kan det självklart gå ned härifrån igen, men det förtar inte det faktum att börsen stigit kraftigt, tvärtemot många bedömare.

Berkshire Hathaway har närmare 1 300 miljarder kronor i torrt krut men har varit överraskande tyst under denna period. I fredags skrev Wall Street Journal en artikel där de intervjuat Charlie Munger. Han är en mästare på oneliners och påminde som sagt om att sitta på häcken under större delen av tiden, för att sedan köpa aggressivt när goda tillfällen tids nog dyker upp.

Detta till trots så har många lyft ögonbrynen på grund av att det varit tyst från de två legendarerna. Här menade Munger att situationen just nu kan liknas vid att de är kapten på ett skepp som går den största tyfonen någonsin till mötes, deras prioritet är att komma välskinnade ur på andra sidan av denna påfrestande period. Dessutom pekade han på att Buffett vill hålla bolaget (Berkshire Hathaway) säkert för de människor som har 90% av deras nettoförmögenhet i bolaget, ”We are always going to be on the safe side”.

Tiden är investerarens bästa vän

Den årliga årsstämman i Berkshire Hathaway hålls traditionsenligt i Omaha, Nebraska och brukar tituleras som ”The Woodstock for Capitalists” men faktum är att det är många helt vanliga sparare som byggt upp en ekonomisk trygghet genom åren, tack vare långsiktigt aktieägande i bolaget.

I bilden ovan får du en känsla för hur stor attraktion den årliga stämman faktiskt är. Jag besökte stämman på deras 50-årsjubileum 2015 och bredvid mig satt några bönder som berättade för mig hur de och många med dem byggt upp en stor trygghet tack vare att ta rygg på Buffett genom åren. Det ger dessvärre ingen garanti för framtiden, det gör det aldrig. Rådande börsklimat är en påminnelse om risken med aktieinvesteringar men även risken att stå utanför marknaden eller att sälja när magen vrider sig. Buffett och Munger missade exempelvis techbolagen under förra årtiondet och just techsektorn var den bästa med en årlig genomsnittlig uppgång på +17,3% om året jämfört med 13,5% för S&P 500. Nu är dock faktiskt Apple ett av bolagets största innehav, sett till marknadsvärde. Dessutom har Buffett sagt ”Probably the best business I know in the world” enligt CNBC.

Det är inte bara de trevliga bönderna som satt bredvid mig som tack vare tidens sötma fått skörda frukten av ett långsiktigt sparande. Motley Fool skriver i en artikel att den som investerade 100 dollar vid starten 1965 har fått se investeringen stiga till över 2 miljoner dollar idag. Den som investerade 10 000 dollar har därmed likaledes fått se investeringen öka till 200 miljoner dollar, alltså blivit miljardär i svenska kronor räknat. Ju större bolaget blir desto svårare blir det såklart att leverera en avkastning som överstiger 20% per år i snitt sedan start. En aktningsvärd siffra i alla avseenden och ska ställas i relation till tumregeln om en årlig förväntad avkastning på 7% som branschen brukar uttrycka. Men se det istället som en påminnelse om möjligheterna med ett långsiktigt sparande, kanske blir någon aktie i portföljen en framgångssaga som lyfter helheten?

Vilka aktier äger Berkshire Hathaway?

Förutom lite försäljningar i flygbolagen Southwest Airlines och Delta Airlines har det varit relativt tyst på transaktionsfronten, men låt oss kika på hur portföljen ser ut. Den amerikanska nyhetsbyrån CNBC har en tracker som uppdateras löpande.

För dig som vill förkovra dig ännu mer finns ett helt Warren Buffett-arkiv hos CNBC som samlar allt material för den hugade, du hittar arkivet här. Dessutom hittar du samtliga årsredovisningar och årliga brev till aktieägarna via bolagets hemsida.

 

Lycka till med ditt sparande,
Nicklas

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter fraån Avanza. 

Relaterade inlägg