Varför är det viktigt att spara hållbart? Vi intervjuar grundaren av Sparahållbart.se

Utsläpp per medarbetare - CO2 (scope 1 & 2*)
Utsläpp per medarbetare

En av våra viktigaste strategier är pressa priserna i branschen så mycket som möjligt och för att kunna göra det så behöver vi skapa så digitala och skalbara tjänster som möjligt. Det fina med denna strategi är att det även resulterar i en väldigt låg miljöpåverkan. Speciellt eftersom vi ser till att ställa våra servrar i datorhallar som endast tar sin energi från förnybara källor. Detta har även lett till att vi nyligen fick högst betyg i branschen i den vetenskapliga undersökningen Hållbarhetsbarometern.

Ett område där vi nyligen tagit våra första kliv och som förmodligen bara kommer växa sig större framöver är hållbara investeringar. En av de mest insatta i branschen är Petter Söderlund som grundat sajten Sparahållbart.se och efter en spontan lunch med honom så fick vi faktiskt en möjlighet att anställa honom. Eftersom Petter är lite av en expert på området tänkte vi passa på att fråga ut honom i en intervju här på bloggen. Håll till godo!

Berätta kort om dig själv

Mitt namn är Petter Söderlund och jag har just börjat jobba på Avanza i rollen som Data Scientist på marknadsavdelningen. Jag är utbildad ingenjör och ser mig själv som en problemlösare. Jag ser finansbranschen som ett arbetsområde med spännande utmaningar. På fritiden gillar jag att upptäcka god mat och dryck samt olika fartfyllda aktiviteter.

petter
Petter Söderlund, grundare av
Sparahållbart.se

Varför väljer du att börja på Avanza?

Sedan min examen har jag arbetat med att ta fram jämförelser av sparprodukter i en startup-verksamhet, senast Sparahållbart.se. Vi bestämde oss för att inte fortsätta med det egna bolaget på heltid men jag ville dock gärna fortsätta arbeta inom området.

Genom gamla klasskamrater fick jag en kontakt på Avanza och det visade sig vara en bra match där jag kunde få spännande arbetsuppgifter. Avanza som bolag utåt sett är för många lika med Claes Hemberg och han är en person i debatten som jag följt och varit inspirerad av de senaste åren.

Varför är hållbara investeringar viktigt?

Hållbara investeringar är en term som de senaste åren har haft många betydelser! Många fondbolag marknadsför sig med att just de har hållbara investeringar i sina fonder men deras definition av vad det betyder skiljer sig mycket. Det som är viktigt är att man vet vad man köper om man t.ex. betalar en hög fondavgift för en “hållbart förvaltat fond”. Jag personligen uppskattar att den finansiella sektorn tar ett större ansvar än tidigare och börjar agera som ägare av företagens verksamhet. Att äga en aktie är mer än P/E-tal, beta och branschtillhörigheter.

Vad är Sparahållbart.se och varför startade du det?

Vi som byggt Sparahållbart har jämfört fonder under ett par år och kommit in på hållbarhet då det är området där branschen är mest otydlig och spretig – inga standardiserade sätt att jämföra fonderna och väldigt svaga samarbeten mellan fondbolagen än så länge! Vi tyckte att det egentligen var lite konstigt att ingen annan gjort en liknande sajt innan, så vi gjorde det själva istället!

Sparahållbart.se är en sajt där du som intresserad av hållbara investeringar kan få en screening av fonder på fem kategorier:

  • fossila bränslen (företag som äger och utvinner olja-, kol- och gas)
  • förbjudna vapen (företag som tillverkar vapen som strider mot internationella konventioner t.ex. kärnvapen, klusterbomber och personminor)
  • alkoholbolag
  • tobaksbolag
  • spel/gambling-bolag

Tanken är att användaren ska kunna bilda sig en egen uppfattning om vad hållbara investeringar är. Olika faktorer är viktiga för olika människor och därför har vi inte satt en bedömning på fonder om de är hållbara eller inte utan snarare arbetat för att plocka fram värden som gör att användaren själv kan bilda sig en uppfattning om vilka faktorer det kan handla om.

Sparahållbart.se
Sparahållbart.se

Vad ser du att vi på Avanza kan göra ännu bättre i vårt hållbarhetsarbete?

Hemberg skriver på sin blogg att 1 av 3 skulle vilja investera i hållbara fonder men att bara 1 av 30 faktiskt gör det, ett tydligt tecken på att många vill ha en produkt som är svår att hitta idag.

hallbarhetsprofil
Filtrering i fondlistan

Avanza har nyligen lagt in Hållbarhetsprofilen för både fondlistan och i portföljgeneratorn vilket är ett tecken på att bolaget vill hjälpa kunderna med att hitta rätt produkter, ett steg i rätt riktning men tyvärr är hållbarhetsprofilen bara en flagga ja/nej idag och det gör det svårt att göra ett mer detaljerat urval av fonder utan att lägga tid på att läsa in dig på de olika profilerna som är i fritext.

Jag hoppas att Avanza kommer att bidra till att sätta en standard på ett mått av hållbarhet i tillsammans med andra aktörer på området, en standard som är enkel att förstå, jämförbar mellan produkter och kvalitetsgranskad av en trovärdig part.

Måttet i standarden får gärna vara graderat på en skala t.ex. 1-10 för att nyansera insatsen. Ett sådant framsteg skulle samla diskussionen kring hållbara investeringar där många parter just nu pratar olika språk. Spännande i höst blir Morningstars ESG-rating tillsammans med Sustainalytics och ett annat spännande mått som kommer att bli vanligare är indirekta CO2-utsläpp/investerad krona i fonder. Ett tiotal fondbolag i Sverige kommer att presentera CO2/krona i december och Frankrike har redan lagstiftat om att alla fondbolag ska göra det. Även vår Finansminister Per Bolund har vid ett flertal tillfällen yttrat sig om en eventuell lagstiftning kring detta i Sverige.

Hur tror du vi svenskar kommer se på hållbara investeringar om 10 år?

Om tio år hoppas jag att man har en tydligare bild av vad hållbara investeringar är och att det är en naturlig del i förvaltningen av fonder. Det viktigaste för den utvecklingen tror jag är att fondbolagen samarbetar bättre, som exempel kan man ta Nordea som utför anmälda och oanmälda besök hos bolag i världen för att se över bolagens verksamhet hur de hanterar arbetarnas villkor och verksamhetens miljöpåverkan. Detta är ju toppen men är det något som alla fondbolag ska göra separat? Jag tror att detta skulle kunna göras mycket mer effektivt om fondbolagen samarbetade och delade upp detta mellan sig istället för att anställa 1-10 personer vardera som är inlästa på bolagsstyrning och hållbarhet.

 

Avanza har inget formellt samarbete med Sparahållbart.se men vi tycker hållbarhet är ett mycket viktigt område som vi kommer att jobba mer med framöver. Vi tycker därför att det är jättekul att ha Petter på plats och vi är ständigt på jakt efter fler smarta och hungriga personer där ute som vill hjälpa oss att skapa en bättre framtid för miljoner människor genom att bygga de bästa och mest digitala investeringstjänsterna som finns.

Känner du dig träffad eller vet någon person som du tror skulle passa bra hos oss så får du gärna kontakta oss, vem vet vad en lunch kan leda till? Spana in våra lediga tjänster!

Relaterade inlägg