Investeraren #35 – Apple är värt mer än hela Stockholmsbörsen

Världens största börsnoterade bolag Apple passerar den magiska gränsen 1000 miljarder dollar i börsvärde, långt mer än värdet på hela Stockholmsbörsen. Vilka bolag har knipit de tidigare milstolparna? För oss som är riktigt inbitna så är det självfallet obligatorisk finansiell allmänbildning. Likväl som det faktum att världens högst värderade bolag genom tiderna, mätt i dagens penningvärde, hade ett värde på hela 7900 miljarder USD år 1637, alltså samma år som när Tulpanmanin fick ett abrupt slut. Det bolaget hette Dutch East India Company.

Apple har passerat 1000 miljarder dollar i börsvärde

Den 2 augusti passerade Apple som första amerikanska börsbolag den magiska gränsen 1000 miljarder dollar i börsvärde. Jag satt klistrad hemma på kammaren vid min börsskärm i väntan på att aktien skulle nå kursen $207.5. Tidigare var det kursen $203.45 som gällde men efter att de meddelat marknaden om återköpta aktier så höjdes ribban lite grann. Vad betyder då detta? Ja, egentligen betyder det nog inte så mycket annat än att det är ett kvitto på att bolaget som startades 1976 av bland annat Steve Jobs har gjort mycket rätt efter vägen.

Nu är ju såklart frågan om vilket bolag som kommer härnäst, de som var nära när podden spelades in var:

Apple är den populäraste amerikanska aktien hos oss

Glädjande nog är Apple den mest populära amerikanska aktien bland våra kunder med totalt 9 425 avanzianer, vilket är en ökning med +75 % senaste 3 åren. En annan bekant farbror som äntrat ägarlistan och blivit bolagets näst största aktieägare är Warren Buffett via sitt konglomerat Berkshire Hathaway som började köpa aktier i Apple under första kvartalet 2016. Sedan dess har aktien mer än fördubblats.

Historiska milstolpar innan 1000 miljarder USD

”One Trillion Dollars” motsvarar nästan 9000 miljarder svenska kronor. Vilket i sin tur nästan motsvarar 1,4x hela Stockholmsbörsen, en tredjedel av Storbritanniens ekonomi eller hela ekonomin för Turkiet eller Schweiz enligt The Guardian. Vill vi jämföra lite mot Sverige så motsvarar det nästan 2x vår BNP ifjol eller 9 års skatteintäkter. Nåväl, nu får det vara nog med jämföranden även om det är kul att sätta siffror i kontext. Vilka bolag har då uppnått de historiska milstolparna som lett fram till denna nivå?

  • 1 miljard USD
    US Steel var det första bolaget att nå en värdering som översteg 1 miljard dollar vilket skedde i samband med börsintroduktionen år 1901.
  • 100 miljarder USD
    IBM nådde börsvärdet 100 miljarder dollar under dagen (intradag) 1987 men orkade inte stänga över den nivån. Det skulle dröja till år 1995, alltså 8 år senare, innan General Electric passerade nivån.
  • 500 miljarder USD
    I samband med IT-hysterin fanns det ett bolag som var på allas läppar, nämligen Microsoft. Bolaget passerade nivån strax innan euforin kulminerade kring millenieskiftet.

 

Sist men inte minst… är Apple dyrt just nu? Hur ser värderingen ut och hur ser det klassiska PEG-talet ut när man sätter P/E-talet i relation till vinsttillväxten, alltså hur snabbt bolaget växer in i sin värdering? Detta likväl som skiftet från hårdvara till allt mer mjukvara som växer kraftigt berörs i denna podd. Är bolaget köpvärt just nu? Det är inte upp till mig att säga men däremot så är det aldrig fel att öka sin kunskapsmassa, just det ser jag till att vi tillsammans gör i detta poddavsnitt.

 

Du hittar samtliga avsnitt av Investerarens Podcast här.

Trevlig lyssning,
Nicklas

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg