Jag sparar för att ”man ska”

Jag sparar för att man måste spara. Alla vet ju att det är smart att spara. Ge upp något nu och få massor av mer längre fram. Men det är inte alltid så lätt att ”ge upp” något nu för att få mer sen när man inser att snart är det långhelg och det skulle vara ganska trevligt att åka bort eller när man upptäcker att det är lite rea på skorna som skulle passa rätt bra. Nej då är det svårt att se att det är bättre att spara för framtiden.

Resonemang kan pågå så som ”vem vet hur länge man lever”, ”man måste ju leva lite”, ”upplevelser ger minnen för livet” eller ”känner man sig fin är man gladare”. Men så finns något som är sunt förnuft som säger nej ibland. För jag fattar ju att det är smart att spara. Helst mycket. Och jag vill ju vara smart och göra bra val. Men också ha skor, resor och middagar på stan. För mig är det en evig kamp.

Hur gör jag då?

För jag sparar ju ändå. Man måste ju. För att det ska funka så dras pengarna direkt från lönen innan de ens känns som shoppingoppertunities. 10% sätts av med fokus på lång sikt. De rör jag aldrig, om det inte avser köp av lägenhet eller liknande. Sedan för jag utöver det ganska ambitiöst över till olika konton för resor och till inredning och möbler. De rör jag hela tiden. Jag tänker att det ska bli en stor summa som ska samlas på hög, men så kommer långhelgen full av möjligheter och kul, eller dyra skor, men de var ju på rea så egentligen sparade jag ju där eller, och visst var jag ändå värd det?

Pengarna som jag faktiskt då sparar försöker jag tänka medvetet kring. Låga avgifter, sprida riskerna, ge möjlighet till avkastning och inte låta dem ligga på sparkontot eller betala dyrt för någon annans säljsnack. Att ha gjort aktiva val för att ge bästa möjlighet för mitt sparande ska växa gör att jag samtidigt känner att någonstans är det kanske ok att inte vara bäst i klassen när det gäller sparande. Jag har ju ett sparande som jag aldrig rör där jag byggt upp en buffert och då kanske man kan ha kul för resten? Man vet ju inte hur länge man lever 😉

Detta ska absolut inte ses som råd eller uppmuntran till någon annan att göra på samma sätt. Men jag ville dela min ständiga kamp och kanske känner någon igen sig? Berätta gärna hur ni gör för att lyckas stå emot nu för att få mer och bättre sen. Alla tips mottages tacksamt!

/Rebecka Meijer, kommunikationsschef

#tjejersomsparar

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg