Jämställda aktier har haft dubbelt så hög avkastning som börsen

De senaste tre åren har jämställda börsbolag haft mer än dubbelt så bra kursutveckling som Stockholmsbörsens index. Nu har vi samlat bolagen i den nya topplistan Jämställda bolag för att förenkla för dig som vill investera jämställt.

På senare tid har flera forskningsrapporter visat att bolag med jämställd ledning är mer framgångsrika och lönsamma än bolag med homogen könsfördelning. Bland annat har en stor studie över 22 000 bolag i 91 länder visat att bolag med 30% kvinnor i ledande befattningar är 15% mer lönsamma än bolag utan kvinnor i ledningen. En annan studie från McKinsey visar på sambandet att varje extra procent kvinnor i ledningen har inneburit mer än en tredjedels procent högre vinst för bolag i Storbritannien.

Vi tror att våra kunder är mer intresserade av investeringar än bolagsstyrning, så vi har även kikat på kursutvecklingen för jämställda bolag genom att sammanställa utvecklingen för de bolag som enligt stiftelsen AllBright har en jämn könsfördelning sett till ledningsgrupp, styrelse och linjeorganisation och därmed hamnat på AllBrights vita lista 2016.

Albright1
Kursutvecklingen för de jämställda börsbolagen på AllBrights vita lista i jämförelse med Stockholmsbörsens index (OMXSPI) för tre olika tidsperioder t.o.m. börsens stängning 2016-08-29

 

Resultaten är slående. De jämställda bolagen har de senaste tre åren haft en kursutveckling på 64,7% vilket är mer än dubbelt så mycket som Stockholmsbörsens utveckling under samma år. Sett till kursutvecklingen det senaste året och kvartalet är skillnaden än större. De jämställda bolagen har över dessa perioder elva respektive tre gånger bättre kursutvecklingen än Stockholmsbörsens index (OMXSPI).

Albright2

Allbright är en icke vinstrivande stiftelse som arbetar för jämställdhet och diversifiering, bland annat genom att kartlägga jämställdheten bland Sveriges börsbolag i den årliga AllBrightrapporten. Avanzas styrelseordförande Sven Hagströmer samt Sparekonom Claes Hemberg är styrelseledamöter i Allbright.

För dig som vill investera i jämställda börsbolag hittar du samtliga bolag som enligt Allbright har en jämn könsfördelning under vår nya temalista Jämställda bolag i vår Aktieinspiration.

Albright3
Nu går det att hitta de jämställda börsbolagen på AllBrights vita lista direkt i vår Aktieinspiration

Relaterade inlägg

Kommentarer

13 svar till “Jämställda aktier har haft dubbelt så hög avkastning som börsen”

 1. En märklig artikel. Utgå från något du gärna vill (”kvinnor kan”) och hitta sedan fakta som talar för det. Det är inte forskning. Det är inte ens en undersökning. Det är propaganda. Att göra en jämförelse utan att vikta bolagens storlek (jämför rakt av Ericsson med Dedicare B??), jisses. Resultatet blir naturligtvis en total lögn. Som tur är fattar alla, och det finns därför inte en människa som bryr sig om artikeln.

  Kanske borde jag också behandlat den som luft. Men jag är kund hos avanza därför att avanza verkar stå för kvalitet. Det här är första exemplet på bull-shit från avanza. Hoppas det inte kommer mer.

 2. Bra artikel Avanza! Jag har läst tidigare studier också som säger samma sak. Varför skulle detta vara lögn? ”Bolagens kunder” (generaliserat) består av män och kvinnor liksom jordens befolkning. Självklart är väl då att ledningen är blandad och bidrar med sina respektive egenskaper. Detta är inget hot mot er män utan en möjlighet. //Camilla

  • Hur många av dina egna pengar har du satsat på jämställda företag?

   Av alla jordens 2000 självgjorda miljardärer, i princip alla har blivit rika på företag/aktier, är samtliga (100%) män. Hur förklarar du det?

   Förklaringen är enkel. Män är bättre på att tjäna pengar/skapa företag/spela fotboll än kvinnor. Varför tror du det finns ett DAM-fotbollslag?

   • ” Det är av ren vänlighet vi män låter dem hållas” – en sådan inställning säger allt. Hur kan du dra in fotboll i det hela för övrigt. Det är väl välkänt att män är fysiskt starkare och snabbare så det är väl inte konstigt om idrott delas upp i herrar och damer. Kvinnor stoppas på alla möjliga sätt på väg upp i karriären i en mansdominerad värld. Hur det sker kan man skriva en hel avhandling om som inte ryms här. Idrott är inte affärsverksamhet. Vi har samma hjärnor.

    • Det är inte hjärnan i sig, det är testosteron som gör män risktagande och östrogen som gör kvinnor omhändertagande, som gör hela skillnaden i affärslivet och på fotbollsplanen. Prova att googla.

  • För företag utan någon kvinna i ledning/styrelse är det generellt antagligen en möjlighet eftersom det antagligen borde finnas någon/några kvinnor som platsar men att företagen inte tar chansen. Jag är dock skeptisk till siffrorna i artikeln eftersom man kan göra vad man vill med statistik och ämnet är extremt PK. Tror statistiken påverkas mycket av vilken bransch, geografi, företagets ålder m.m m.m.

 3. Här går det tjäna pengar! Bara starta ”Avanza Equality Fund” och sälj till alla era kunder så vi kan utnyttja den här enorma möjligheten. Borde lätt utklassa marknaden med 15%.

 4. Myten om att kvinnor i styrelsen ökar lönsamheten måste få ett stopp. Kön har absolut ingen betydelse för lönsamhet. Vad som har betydelse är bolag med innovativa produkter, trygga medarbetare och bra kundservice.

  Alla bolagen i studien som Mc Kinsey visade hade just ovanstående. Föga förvånande presterade de bra siffror.

  Att sedan Mc Kinsey drar en parallel med könsfördelningen i styrelsen är politiskt styrt. Man skulle lika gärna kunna konstaterat att de flesta i styrelsen gillar hamburgare och att just detta skulle vara framgångsfaktorn.

  Ta vilka bolag som helst som är kreativa, hungriga, lyssnar på kunden och har en utvecklad personalpolitik så garanterar jag att de ligger i framkant när det gäller lönsamhet.

  Korrelation och kausalitet mina vänner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.