Kan vi få ett tomterally på börsen?

Samma visa varje år… när julstressen letar sig på och börsen äntrar årets sista månad så hoppas jag alltid att vi får ett litet tomterally. Kan vi få det i år tro? Nu är det förvisso inte ens november ännu men en graf från Bloomberg i morse fick mig att ägna tanken en liten stund. Låt mig utveckla!

Efter börsnedgång kommer uppgång

Frågan är självklart högst teoretisk och egentligen föredrar jag att börsen sakta men säkert tickar uppåt snarare än att vi får en snabb uppgång. Rubriken är lite offensiv, nästan pikant, så vill tona ned dess betydelse genom att peka på den gamla börsanomalin att börsen brukar gå starkt i slutet på året. Med det sagt så brukar jag, med glimten i ögat, säga att det vore trevligt med ett litet ”tomterally”, en önskan som blivit lite av en årlig tradition.

Anledningen till det är att vid de tillfällen börsen stiger snabbt så byggs också fallhöjd. Om en bil ska hålla för 30 000 mil så kan du inte börja med att köra rally så att säga. Så efter en snabb uppgång så riskerar minsta lilla besvikelse att utlösa en ordentlig nedgång, därför vill jag hellre ha en lugn resa uppåt.

Idag är sista börsdagen för oktober månad och det ser ut som att vi faktiskt går mot den sämsta oktobermånaden sedan finanskrisen där oktober 2008 bjöd på en kalldusch om -16,86 %. I skrivande stund har Stockholmsbörsen backar -7,7% under oktober. Som mest var vi dock ned -12,1% och därmed i korrektionsfas men nu har börsen alltså piggnat till lite grann.

Rapportsäsongen för det tredje kvartalet börjar klinga av och faktum är att mång bolag nog gav mer positiva utsikter än vad marknaden trott. Men som alltid är det en blandad kompott. Det som fick mig att tänka på tomterally redan i slutet på oktober var en graf från Bloomberg på morgonen som jag vill dela med dig.

Under oktober månad har frossan på börsen utraderat värden överstigande 72 000 miljarder kronor på världens börser. En abstrakt siffra som är svår att sätta i kontext men motsvarar ungefär värdet på alla varor och tjänster som Sverige producerar på 16 år. Nedgången är den största kapitalflykten sedan finanskrisen och frågan är om det verkligen är så illa ställt som börsen trott eller var den en drama queen även denna gång, som så många gånger tidigare?

Det intressanta i grafen är att förvaltare i USA har underviktat aktier den senaste tiden, och det ordentligt. Många har inte varit så här underviktade aktier sedan just finanskrisen. Då börjar man också förstå lite grann varför det varit fritt fall nedåt, när alla vill ut samtidigt så brukar det klassiskt bli trångt i utgången. Ett skäl till en mindre vikt kan förvisso också ha med akronymen TINA att göra, alltså ”There is no alternative”, där stigande amerikansk 10-åring gjort det mer attraktivt att vikta över en del från aktier till räntor.

Frågan är vad som händer om vi får ett sentimentsomslag? USA är som vanligt riktkarl för var börserna ska, då de är världens största ekonomi och kapitalmarknad.

Samtliga 11 sektorer redovisar försäljningstillväxt under kvartalet och siffran landar strax över 5-årssnittet medan vinsten i skrivande stund ligger 22,5 % högre än ifjol. Det blir det bästa tredje kvartalet sedan 2010 om siffran håller i sig i slutet på rapportsäsongen. Positiva överraskningar vinstmässigt i flera olika sektorer vilket får sägas vara mer positivt än om det enbart vore en dito. Men som alltid är börsen framåtblickande och många tror att vinsterna toppar här för denna gång. Det isolerat kan man fundera om det är skäl nog att undervikta aktier så pass som amerikanska förvaltare nu gjort enligt Bloomberg?

Sist men inte minst kan sägas att techsektorn som till stor del varit epicentrum under frossan i kölvattnet av den sektorrotation vi sett, också levererar i rapportfloden. Sektorn Information Technology åtnjuter förstaplatsen, här är det 96 % av bolagen som levererat en vinst som överträffat marknadens förväntningar. Communication Services som blivit hem för många techbolag, efter en förändring i sektorindelning nyligen, landar på andraplats med 90 % av bolagen vars vinster överträffar analytikernas förväntningar. Det är inte fy skam.

Alldeles oavsett om vi får ett tomterally eller ej så blir det trevligt att stänga böckerna för detta år vartåt det lider. Över tid har börsen alltid varit en värdeskapande arena för att få ens pengar att växa. Går börsen ned så går vi mot ”köpsäsong” i min mening. Stiger börsen så kan vi ropa faran över för denna gång.

Sist men inte minst vill jag påminna om att de bästa köpen görs i de sämsta av tider. Den som köpte på botten i IT-kraschen (även om det är i princip omöjligt i praktiken) har sett börsen stiga +27% om året fram till nästa topp. Vid botten finanskrisen steg börsen +22% om året fram till nästa topp 2015.

Avkastning på dig!

Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg