Kinafonderna som avanzianerna favoriserar just nu

Många Kinafonder har gått bra i år och de var även först ut med att ta sig ur den värsta coronakrisen i våras. Är det dags att investera i Kina, hur bör man tänka?

USA är världens största ekonomi och kapitalmarknad medan Kina är världens näst största ekonomi. USA räknas som en utvecklad marknad och utgör ungefär 50-60 procent av globala index. Kina tillhör segmentet tillväxtmarknader och utgör ofta omkring 40 procent där. Men sakteligen kommer Kina bli mer av en utvecklad marknad och därigenom bör viktningen globalt sett skruvas upp över tid.

Om handelskonflikten mellan USA och Kina intensifieras och globaliseringen få sig en törn så är det klokt att komma ihåg Kinas domestika marknad. Som jämförelse kan sägas att Sverige är en liten, öppen och exportberoende nation som är beroende av global konjunktur, vår export samt värdet på vår krona då en svagare krona innebär billigare pris för utlänningarna.

Kina har gått från att vara världens fabrik till att omdana uttrycket Made in China och fokusera på inhemsk konsumtion. Har du 1,4 miljarder människor eller nästan var femte invånare på planeten så har du en enorm inhemsk marknad att falla tillbaka på.

Kinafonderna som gått bäst 2020

  1. Mirae Asset China Sector Leader Eq A USD +43,4 %
  2. AGI Allianz China A Shares AT USD +42,4 %
  3. Schroder ISF China A A Acc USD +40,5 %
  4. JPM China A (dist) USD +40,4 %
  5. JPM China A-Share Opps A (acc) USD +37,8 %
  6. Allianz All China Equity AT USD +34,3 %
  7. BNP Paribas China Eq Cl C +27,9 %
  8. Barings Hong Kong China A USD Inc +27,8 %
  9. Allianz China Equity A USD +22,7 %
  10. Danske Invest China A +22,7 %

Kinafonderna som fått flest nya ägare 2020

Mirae Asset China Sector Leader Eq A USD +43,4 %

Schroder ISF China A A Acc USD +40,5 %

JPM Greater China A (dist) USD +32,69 % (Dock Greater China så Hong Kong och Taiwan ingår här)

Favoritinnehaven som fonderna favoriserar

Den mest ägda fonden är också den som gått bäst i år på vår plattform. De två största innehaven är Alibaba och Tencent så det är en tydlig exponering mot tech, fintech och gaming bland mycket annat. De kinesiska bolagen har en tendens att inte sällan vara stora konglomerat. Konsumentrelaterat och teknik är branscher som är kraftigt överviktade i de Kinafonder som gått bäst i år. Innehav som är frekvent återkommande är Tencent, Alibaba, Meituan-Dianping, Ping An Insurance och JD.com

Spana in guldkornen bland våra nästan 1400 fonder

Via Fondlistan kan du själv filtrera fram de fonder du vill kika närmare på. Dessutom har du ett smörgåsbord av olika parametrar och filtreringar till ditt förfogande. Du kan spana in fondlistan här.

 

Allt gott,

Johanna & Nicklas

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. 

Relaterade inlägg