Köp billigt och sälj dyrt – lätt i teorin men svårt i praktiken

Det brukar heta att man ska köpa billigt och sälja dyrt men i praktiken är det enklare sagt än gjort. Om du känner igen dig så är det helt okej, det gör nämligen de flesta vilket syns i statistik för totalt sparande i Sverige. Börsåret 2015 startade starkt med en uppgång på +17 % fram till 27 april där börsen vände och inledde en negativ riktning. När börsen stiger så tenderar sparare att sätta in mer pengar och när börsen faller så blir det omvänt, alltså minskade insättningar. Det går emot den slitna klyschan att köpa när det är billigt och sälja när det är dyrt.

greed buy fear sell

Faktum är att våra sparares insättningar minskade med -54 % under februari i år jämförelse med samma månad förra året. Då var börsen stark i kontrast mot en mer skakig börs just nu.

Många flyr rean på börsen

Skämtsamt brukar sägas att folk springer till rean på NK men flyr densamma på börsen. Det ligger nog mycket i det faktum att börsen blir mer abstrakt och svårare att värdera. Ett par jeans som kostat 1000 kr och nu kostar 600 kr är lättare att förstå och ta in av förklarliga skäl.

När börsen faller så tenderar även negativa nyheter ha företräde i nyhetsrapporteringen och inte sällan ser man tidningsrubriker om börsfall- och krasch på löpsedeln. Oftast är det dock när det ser som mörkast ut som marknaden vänder och tillika de bästa köpen görs. Människan är ett flockdjur och flockbeteendet lyser igenom på börsen men just i detta fall kan det alltså vara klokt att bryta det mönstret.

Tung start på börsåret men 11 % uppgång i februari

Starten på året gick till historien som en av de sämsta starterna på ett börsår. Inför börsöppningen i Stockholm i januari nåddes vi av nyheten att den kinesiska marknaden fallit närmare -7 % vilket gav eko på den globala finansmarknaden och sänkte Stockholmsbörsen på bred front.

Oron på marknaden fortsatte och många tryckte på säljknappen vilket gjorde att börsen tappade närmare -14 % fram till 11 februari. Det går fort i hockey brukar man säga för just där vände börsen och steg +11 % på sju börsdagar och närmare +15 % på en månad.

De som sålde när det såg som mörkast ut missade alltså en hel årsavkastning på kort tid. Även om vi tror att vi köper när det är billigt och säljer när det är dyrt så visar alltså statistiken motsatsen.

Majoriteten köper dyrt och säljer billigt

Nedan bild visar vårt nettoinflöde i relation till börsens utveckling de senaste två åren. Vad den visar är att kunderna tenderar att sätta in pengar när börsen stiger och minskar insättningarna när börsen faller.

Relation nettoinflöde vs börsutveckling 2014-2016.

Det här beteendet gäller inte bara för våra kunder eller för de senaste två åren utan syns även om man tittar på längre tidshorisont. Det intressanta i bilden är alltså att vi minskar sparandet när börsen fallit och sen hinner vi inte riktigt med att öka sparandet innan det är dags för börsen att åter vända neråt. Risken finns att många helt enkelt köper när det är ”dyrt” för att sedan sälja när placeringarna lyser rött och magont infinner sig.

Nettosparande i aktiefonder i relation till börsutvecklingen 1994-2015..

Det brukar sägas att om man missar de 10 bästa börsdagarna på ett år så slår det hårt mot portföljens avkastning. För att visualisera detta så visar nedan bild hur känslor och börspsykologi kan inverka negativt på ditt sparande. Exemplet visar marknadens avkastning i jämförelse med en person som försöker tajma marknaden genom att sälja vid -10 % nedgång och köpa tillbaka efter en +20 % uppgång, alltså inte helt olikt det beteende som statistiken visar.

Hur känslor kan påverka ditt sparande
Sammanfattningsvis kan sägas att ett löpande månadssparande utan att försöka tajma marknaden i historisk bemärkelse i efterhand visat sig vara en god strategi.

Relaterade inlägg

Kommentarer

15 svar till “Köp billigt och sälj dyrt – lätt i teorin men svårt i praktiken”

 1. Men börsen faller ju FÖR ATT alla säljer. Börsen går upp FÖR ATT alla köper. Alltså kan det aldrig existera någon rea, som alla borde köpa i. För om alla köpte, så vore börsen på uppgång, inte nergång. Dessutom är det omöjligt att köpa billigt och sälja dyrt eftersom det inte finns NÅGONTING som säger när det verkligen är billigt och dyrt. Det är ju helt godtyckligt. Precis som kursen i individuella aktier är helt godtycklig, så är börsen i stort helt godtycklig. Lägg också till alla konstiga emissioner, splittar och andra underliga beslut och dåliga nyheter som är helt godtyckliga och dyker upp helt oväntat, vilket raserar kursen eller fördröjer utvecklingen. Även välordnade stora företag med lukrativa verksamheter kommer ju helt plötsligt då och då med totala katastrof-besked och rapporter vilket skickar kursen åt skogen.

  Jag har t.ex följt oljepriset och diverse ”instrument” bundna till oljan i ett par månader, det är helt omöjligt att tjäna pengar på det även om man hänger med i nyheterna och resonerar hur kursen BORDE gå. Den gör inte det. Jag köpte en liten post bull certifikat efter en god nyhet om oljan för någon månad sedan, vilket borde skickat kursen UPP. Dagen efter började med an kraftig tur NER, vilket nästan gjorde certifikatet värdelöst så jag sålde i panik av risken att förlora ALLT, SEN gick det upp på eftermiddagen. Jag gjorde allt rätt, det fungerade inte ändå. Försökte köpa billigt och sälja dyrt, men billigt blev först ÄNNU billigare helt utan rimlig orsak. Detsamma gäller aktier, fast där kan man ju mera riskfritt sitta igenom ytterligare nedturer.

  • Hej,

   I en perfekt värld där alla är strängt kalkylerande och nyttomaximerande investerare så skulle det aldrig finnas någon rea som du säger. Dock är det ju inte riktigt så verkligheten ser ut just nu iallafall. Börsen brukar omsätta runt 20 miljarder en enskild handelsdag om det inte är sommar och många ligger i hängmattan. De två första månaderna i år har svenskt bruttosparande i aktiefonder varit 20 miljarder i januari och 25 miljarder i februari (enl. Fondbolagens förening) så sparandet absorberas ganska bra av börsens vanliga dagliga omsättning. Det jag vill säga är att allmänhetens sparande inte riktigt driver börsen, på samma sätt som att PPM-insättningarna i december ej heller driver på bred front.

   Det finns många olika intressen på börsen, allt från högfrekvenshandel till investerare med livslång placeringshorisont. Det gör att sannolikheten för att alla skulle bete sig likadant är liten. Andemeningen med blogginlägget är att det tenderar att vara svårt att tajma marknaden så ett långsiktigt löpande sparande är ett bra alternativ.

   Vänligen,
   Nicklas

 2. Ni glömmer en sak och det är att fler och fler mänskor numera känner till åtminstone börsens OMXS30 tak 1720-1730 att botten ligger mellan 500-600 känner nog tyvärr färre av dom samma mänskor ännu inte till. Med detta i minne blir det riktigt svårt om inte börsen åtminstone ligger på hälften runt 1100. Så rätt modell torde vara 1100 och under sätt in pengar men så fort börsen går över dessa 1100 så håll in månads inbetalningarna för att sedan återuppta dessa när börsen än en gång sjunker under dom magiska 1100.

 3. Bra att detta ”tråkiga” sätt att investera börjar leta sig in även till Avanza.

  Jag skulle gärna följa floskeln att sälja dyrt och köpa billigt som förstå-sig-på-arna gärna svänger sig med. Tyvärr kan ingen beskriva hur det går till i praktiken.

  Nej, följ rådet i artikeln och fortsätt mata depån i ur och skur. Sätt dina pengar i arbete istället för att arbeta för dem!

  • Hej,

   Vad kul att du uppskattade inlägget. Tråkiga bolag behöver inte alltid betyda tråkiga aktier. Likaså har ett ”tråkigt” sätt att investera visat sig lönsamt ur ett historiskt perspektiv. Förhoppningsvis kommer det fler inlägg på temat, håll utkik 🙂

   Vänligen,
   Nicklas

 4. Hej,
  intressant artikel.
  Det ska ju vara roligt att investera också, månadssparande är….
  mvh /Ola

  • Hej Tommy,

   Absolut, kunderna fortsatte att sätta in pengar men nivån på insättningarna var lägre än samma period ifjol. Tittar man på historiken så finns det en korrelation mellan nivån på nysparande och börsutvecklingen. Sparare tenderar att sätta in mer pengar när börsen är stark och mindre när börsen är lite mer skakig. Men precis som du säger så sattes det in nya pengar.

   Vänligen,
   Nicklas

 5. Jättebra artikel! Jag känner tyvärr igen mig alltför väl… Jag gjorde tidigare precis som det beskrevs i artikeln, köpte när börsen gick upp och sålde i panik när den gick ned. Sedan ett år tillbaka har jag försökt investera i bolag som jag tror på och som gör vinst, sedan hållit i dem och köpt mer när det går ned. Det är mentalt tungt men har varit bra hitintills.
  Uppskattar artikeln som handlar mer om investering än spekulation.
  /J

  • Hej Jacob,

   Kul att du gillar inlägget. Ja, det är många som känner igen sig men kom ihåg den reflektionen du gjort att det känns tungt men lönar sig, som du säger.
   Stort lycka till i ditt fortsatta sparande 🙂

   Vänligen,
   Nicklas

  • Jag skrev fel i mitt tidigare inlägg. Jag menar givetvis,

   ”Med denna metod kommer man automatiskt att köpa aktier på nedgång och sälja på uppgång dvs köpa billigt och sälja dyrt.”

 6. Faktum är att det är väldigt enkelt att ”köpa billigt och sälja dyrt” om man agerar systematiskt. Man bestämmer sig för en procentuell fördelning mellan sina olika tillgångsslag och sedan behåller man denna fördelning över tid. Till exempel man kan ha 50% av investeringskapitalet i en aktieindexfond och 50% på ett vanligt bankkonto. Om aktierna går bra rubbas fördelningen och vid en viss obalans, säg 55/45 återställer man balansen (relokerar) till 50/50 genom att sälja aktier och sätta in pengarna på kontot. När aktierna går dåligt gör man tvärtom vid 45/55.

  Med denna metod kommer man automatiskt att köpa aktier på uppgång och sälja på nedgång dvs köpa billigt och sälja dyrt. Fördelningen mellan tillgångsslagen bestäms av den personliga risknivån. Ju större andel aktier desto högre risk. Institutionella investerare relokerar vid små obalanser men för privatpersoner tycker jag en diff på 5-10% kan vara lagom. Om man har hela tillgångsslaget aktier i billiga indexfonder (varav merparten i en globalindexfond) blir sparandet dessutom helt passivt och riskerna minimala. Slutligen bör man ha kapitalet på ett ISK-konto eller liknande så att köp/sälj-transaktionerna inte utlöser beskattning.

 7. Kurvorna ovan visar ju bara att Avanzas kunder köper och säljer med fel timing. Det finns ju alltid en motpart som gör tvärt om (annars blir det ju inget avslut).

 8. Det är enkelt om man har rätt tidsperspektiv – det är alltid billigt på börsen om tidshorisonten är 15-100 år. Köp billigt idag – behåll – sälj dyrt om 15-100 år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.